Szijjártó szerint megvan az esélye, hogy nem sikerül elkerülni az eszkalációt Izraelben

2023. október 10. 17:23

A külügyminiszter úgy véli, ezesetben az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával nézünk szembe.

2023. október 10. 17:23

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak nagy szerepük lehet a közel-keleti eszkaláció elkerülésében, ezért most különösen fontos lenne, hogy az Európai Unióval szorosabbra vonja velük az együttműködését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ománi Maszkatban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU és a GCC közös tanácsülése után leszögezte: Európa súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, keletről az ukrajnai háborúval, míg délről az erősödő migrációs nyomással, ráadásul Magyarországot mindkettő közvetlenül érinti speciális földrajzi elhelyezkedése miatt.

Rámutatott, hogy a migráció kiváltó okai a fegyveres konfliktusokban, háborúkban és a terrorizmusban keresendők főként,

és a globális biztonsági helyzet alakulása kihatással van a migrációs nyomásra is. „Amikor javul a globális biztonsági helyzet, akkor csökken az Európára háruló migrációs nyomás, amikor rosszabbodik a globális biztonsági helyzet, háborúk, fegyveres konfliktusok törnek ki, akkor a migrációs nyomás folyamatosan növekszik” – figyelmeztetett.

„Éppen ezért Európa sok más ok mellett abban érdekelt, hogy a világban zajló minél több fegyveres konfliktus minél előbb véget érjen, és megtaláljuk a békéhez vezető utat” – jelentette ki.

Szijjártó Péter reagált az az izraeli eseményekre

Szijjártó Péter súlyos aggodalmát fejezte ki az izraeli események miatt, és a lehető leghatározottabban elítélte a terrortámadást, amelynek nyomán szavai szerint most nagyon könnyen alakulhat ki hatalmas humanitárius katasztrófa a térségben. „Sajnos annak is megvan az esélye, hogy ha nem sikerül elkerülni az eszkalációt,

akkor az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával nézünk szembe”

– mondta.

Majd hozzátette, hogy ráadásul mindez a legrosszabbkor jött, ugyanis volt egyfajta „békedinamika” a Közel-Keleten, hosszú évtizedek kudarcos rendezési kísérletei után az Ábrahám-egyezményekkel olyan útra lépett a térség, amely reális lehetőségét kínálta a békének.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freely
2023. október 10. 19:35
Nem bánnám, hogyha az eszkaláció helyett végre kitalálnának egy érthető magyar szót.
macskusz-4
2023. október 10. 18:56
Elképesztő milyen harmóniában van meg benne a bátorság és az ész. Ez ritka.
macskusz-4
2023. október 10. 18:54
Szijjártó olyan, mint a Nap. A balos hülyèkre is fènyt áraszt.
Akitlosz
2023. október 10. 18:05
Az emberiség történetének pedig azért vannak egyre súlyosabb és súlyosabb humanitárius katasztrófái mert egyre több az egyre feleslegesebb ember. Óriási népességrobbanás történt és történik. 1800-ban még egymilliárd ember sem élt a Földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!