Megérkezett a magyar mentőcsapat Líbia árvíz sújtotta területére – pokoli helyzeten kell úrrá lenniük

2023. szeptember 19. 19:45

„Egészen pokoli jelenetekről számolnak be” – fogalmazott Azbej Tristan.

2023. szeptember 19. 19:45
 Rescue teams are assisting in relief efforts in the eastern Libyan city of Derna on September 18, 2023, following deadly flash floods. A week after a tsunami-sized flash flood devastated the coastal city, sweeping thousands to their deaths, the international aid effort to assist the grieving survivors is slowly gaining momentum.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy legkevesebb tizenegyezer áldozata van már a Líbia keleti partján fekvő Dernában pusztító árvíznek.

A legújabb hírek szerint

megérkezett a 37 fős magyar mentőcsapat az árvíz sújtotta Líbiába három mentőkutyával

– tájékoztatott a Hír TV. Kiderült, hogy Magyarország a Hungary Helps programon keresztül 14 millió forinttal támogatta az akciót. A kérdés kapcsán megszólalt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára is.

Egészen pokoli jelenetekről számolnak be.

A holttesteket kihelyezik az utcára, egy-két napig ott közszemlére bocsátják, hogy a családtagok felismerjék őket. Ha ez nem sikerül, akkor tömegsírokba temetik őket. Elsősorban olyan munka vár rájuk (a magyar mentőcsapatra), amelynek során a túlélőket kell egészségügyi ellátásban részesíteni”

 – fogalmazott Azbej Tristan.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Bibliai mértékű csapás Líbiában: már tízezer fölött az áldozatok száma

A szakértők szerint az árvíz önmagában nem okozott volna ekkora bajt, ám több tényező súlyosbíthatta a hatásait, mint például a nem megfelelő infrastruktúra, a figyelmeztetések hiánya vagy éppen az éghajlati válság hatásai.

Nyitókép: MOHAMMAD JAVAD / MIDDLE EAST IMAGES VIA AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik