Figyelem, csalók! – ha ilyen üzenetet kap, meg se nyissa!

2023. szeptember 08. 08:16

A saját Facebook-fiókját is veszélyeztetheti.

2023. szeptember 08. 08:16

Érdemes résen lenni, ha egy ismerős azt üzeni Messengeren, hogy letiltották a fiókját, és szüksége van egy kódra, amivel visszakaphatja – hívja fel a figyelmet az rtl.hu. Mint írják: újfajta módszerrel próbálnak kétlépcsős azonosítással védett Facebook-fiókokat feltörni csalók, kihasználva azt, hogy 

a Messenger chatalkalmazásban viszonylag nehéz gyorsan ellenőrizni, hogy ki küld üzenetet.

A módszer lényege, hogy a kiszemelt áldozat ismerősei közül valakinek klónozzák vagy feltörik a profilját, és arról küldenek üzenetet. Az üzenet arról szól, hogy a facebookos ismerőst letiltották, és ahhoz, hogy visszakapja fiókját, öt baráttól meg kell szereznie az ehhez szükséges ellenőrző kódot, amit a Facebook küld.

Aki gyanútlanul elküldi az SMS-ben vagy emailben kapott kódot, 

az a saját fiókjának elvesztését kockáztatja

– ismerteti a lap. Hozzáteszik, az is gyanút keltő lehet, hogy a szöveg magyartalan, valószínűleg fordítógéppel írják, és nem ritka, hogy a csaló tegezésről magázásra vált.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. szeptember 08. 12:23
Hát ne használj Facebookot, b+ !
Szerintem
2023. szeptember 08. 09:28
A hiszékenyek vámszedői. Az különféle csalóknak is leginkább azok dőlnek be, akik önálló, logikus gondokodásra képtelenek és benyalják a moslékos hazugság propagandákat is. Azt meg bánom is én, még örülök is neki.
anegy_
2023. szeptember 08. 09:14
Nem élek a fa.zbukkon, (van) még a "jelöléseket" sem igazolom vissza! Csak egy-egy sporteseményt nézek meg rajta, amit követek. A Messenger csak a család és szigorúan vett baráti társaságé! Engem nem vertek át eddig sem a csalók, sem a körlevél szerű adomány-gyüjtők.
Muki46
2023. szeptember 08. 09:07
Furcsa, hogy egy harmadiknak elküldött kód a saját fiókomat veszélyezteti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!