Radnóti Sándor: „Undok kis autokrácia ez, de nem szörnyállam, mint Oroszország”

2022. szeptember 03. 14:22

A Széchenyi-díjas esztéta filozofált és politizált a 24.hu-n.

2022. szeptember 03. 14:22
null

„Ha az ember nem akarja teljesen átadni magát a politikai kétségbeesésének, választ magának valami olyan munkát, ami ettől független. Ennek a nyolc évnek az elején még tanítottam is, mindvégig voltak és vannak doktoranduszaim, kritikákat írok, időnként pedig elmondom a politikai véleményemet” – mondta egy 24.hu-nak adott interjúban Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, akivel új könyvének megjelenését követően beszélgettek

A kérdésre, hogy mennyire telepszik rá életére a politika, Radnóti hazt válaszolta: „Akinek nincs független foglalkozása, nem tudja megteremteni a független jövedelmét, arra teljes mértékben rátelepszik (a politika), például a tanárok világára vagy az egészségügy embereire.

amelyből valójában tanulni lehetne, hasznos volna még az ország urainak is, ha nem úgy definiálnák hatalmukat, hogy bírálhatatlan.”

Az orbánizmus mint termék?

Kifejtette, hogy a náci rendszerben az állam politikai foglyokat ejt és gyilkol. Magyarországon ez nem ismeretes. „Maga a rendszer undok kis autokrácia, tekintélyelvű és antidemokratikus, első számú emberének pöffeszkedő hatalma korlátlan, de nem mondanám, hogy szörnyállam, mint nagy barátja, Oroszország” – mondta.

Szerinte van egy része a magyar társadalomnak, „talán több is, mint a fele”, amely nyilvánvalóan rosszul érzi magát ebben a világban. De nagyon különbözőképpen artikulálja a rossz érzését, mondja Radnóti, és szemmel láthatólag nem tudja megszervezni magát: egyre kevésbé tudja, mert hatásos az ellengondolatok nélkül közölt hazug tényállítások és értelmezések sora.

talán még akkor is, ha ellenfelei vagyunk a reklám etikájának. Ugyanilyen ismerős termék lett az orbánizmus.”

Kép forrása: Youtube

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pontos pont
2022. szeptember 04. 10:52
Radnóti: "talán több is mint a fele". Találgatni azt tud, és nem talán de bizonyosan. Csak az a baj, hogy ez az állítás egy szemenszedett hazugság, ilyenekkel próbálják biztatni a veszteseket az elvakultakat. A tények, a 2/3, az ilyenek számára semmit sem jelentenek, ők csak hajtják a magukét.
masikhozzaszolo
2022. szeptember 04. 10:24
/Folyik az erőteljes szolgaképzés: elnyomni a kritikai hangot,/ Ki is akadtam a Corvinuson Novák Katalintól! Kritikussá kell nevelni.. A nagy (Hadházy)! Tessék kétkedővé és megoldást kínálóvá nevelni. Adjon, találjon, fejlesszen ki jobb megoldás, kétkedjen benne, hogy lehet, hogy jó amit csinált, de a következőt még jobbra csinálja! A kritizálást az már a születéskor elsajátítja. NEM, NEM, NEM! Tessék jobbat, szebbet kitalálni, megoldást, megoldásokat kínálni. Szebbet, jobbat, magasabbra! Mint Karikó Katalin, stb. Nem MINIMÁLDIZÁJN!
Lajoss
2022. szeptember 04. 09:04
Minden szava igaz.
kaltran
2022. szeptember 04. 09:01
Az úr természetesen sálat visel, még zárt helyen sem válik meg tőle. Viseli liberális lobogóját. Boldog, mert sálzászlaját kifeszítették, nem játéka semmiféle szélnek, hiszen független foglalkozása és jövedelme van, kritikákat ír, időnként pedig elmondja a politikai véleményét. Mennyire el is van nyomva ő, ebben az undok kis autokráciában. Van egy rossz hírem, s ez mindenkire vonatkozik. A mai világban, függetlenül országoktól és a bennük regnáló rendszerektől, a társadalom MŰKÖDÉSKÉPTELEN! BESZART SZINTE MINDEN. Annyira szétterpeszkedett az abnormalitás, hogy a legapróbb napi dolgokat is alig tudják megszervezni. Ismétlem nem a politikai rendszer miatt. Elmehetsz egy ügyintéző hivatalba, ott Libaszar Jolán kézbe vesz ügyedet és elszúr mindent. Egy hivatalban, kórházban, iskolában kocsmában ugyanazokon az akadályokon esik át az ember, mint 5-10-20-40-50 évvel ezelőtt. Ötről hatra szeretnél jutni, de a hatot devalválják kettőre. Vizes és kevés a sör, hirtelen szervízdíjat kérnek, kórházban iskolában tátogsz de nem értenek meg, azt hiszik böfögsz. Mert a társadalom működésképtelen. Beszart. Ki sállal küzd ellene, ki nyögi nadrágja hőmérsékletét és araszol mint egy giliszta. A busz jobbra fordul, noha balra kéne fordulnia mert ott többen laknak. A füves területeken az istennek se azokat a sávokat aszfaltozzák le ahol az emberek járnak mindenek felett, ők sárban gázolnak. Küzdenek az autók bűze és nagy forgalom ellen úgy hogy az utakat levezetik a pincébe és előbb Kuala Lumpur felé kell fordulniuk, hogy célba érjenek merazééé. Beszart a társadalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!