Egy 3500 éves arany karperec került a Nemzeti Múzeumba

2021. december 07. 10:52

A dísztárgy feltehetőleg Tápióbicske környékéről származik, díszítése alapján viselője előkelő származású, nagy hatalommal bíró ember lehetett.

2021. december 07. 10:52
null

A tárgy Kr.e. 1600 és 1450 között, 18 karátos aranyból készült, és több mint 300 grammot nyom – közölte az intézmény az MTI-vel.     A holdsarlós végű arany karpánt mind kidolgozásában, mind méretében kiemelkedik a korabeli leletek közül. 

A bronzkori, nagyjából 3500 éves dísztárgy feltehetőleg Tápióbicske környékéről származik, díszítése alapján viselője előkelő származású, nagy hatalommal bíró ember lehetett. Holdsarlós végű arany karpántok a 19. század vége óta ismertek.

Előkerülésük körülményeiről, régészeti kontextusukról, pontos lelőhelyükről nagyon keveset tudni, mivel a legtöbb tárgy szórványlelet. A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának Őskori Gyűjteménye 2016-ban vásárolta ezt az aranyékszert.

Az új lelet a holdsarlós végű arany karpántok eddig előkerült egyik legnagyobb méretű és legimpozánsabb darabja.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2021. december 07. 21:43
Egy 3000 éves gatya többet érne. Vagy egy fűrész.
Farkas Piroska
2021. december 07. 17:05
A fotó mindent elmond - a lényeget kivéve ! :(
bluszkáj
2021. december 07. 15:30
Szerintem Orbán lopta el, sokáig az apja bányájában rejtegette. ;-)
annamanna
2021. december 07. 15:07
Nagy kár, hogy nem írnak róla többet, mert ez így elég rejtélyes: "Előkerülésük körülményeiről, régészeti kontextusukról, pontos lelőhelyükről nagyon keveset tudni, mivel a legtöbb tárgy szórványlelet." Az időpontja alapján kb a középső bronzkorra datálható, amihez ezeket a kultúrákat kötik: "Középső bronzkor Berkesz-Felsőszőcs Füzesabony Gáta-Wieselburg Gyulavarsánd Hatvan Kisapostag Magyarád Maros/Perjámos Mészbetétes kerámia Nagyrév Ottomány Vatya" Szóval van pár, lehet, hogy maga a tárgy egyikbe sem illik bele, de akkor is léteznek a környező országokból összevetési lehetőségek, szóval azért elég furcsa ezt így elintézni, hogy nagyjából semmit sem lehet tudni róla. Már csak azért is kár, mert gyakorlatilag semmit sem tanítanak a honfoglalás előtti magyarországi kultúrákról, az itteni emberek életéről, amit a régészek azért feltárnak, de ebből a nagyközönséghez alig valami jut el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!