Egyre több pénzt kap Szentendre – úgy tűnik, csak kampányszlogen az önkormányzatok „kivéreztetése”

2021. március 16. 10:00

Míg a többi baloldali városvezetéshez hasonlóan a Szentendre polgármestere is arra panaszkodik, hogy a kormány intézkedései miatt csökkennek az önkormányzat bevételei, a város valójában jóval több pénzt kap az államtól, mint eddig bármikor.

2021. március 16. 10:00
null

A baloldali polgármesterek és pártjaik az elmúlt időszakban rendszeresen azzal támadják a kormányt, hogy az egyes adók elvonásával és az adóemelések válság miatti betiltásával veszélyezteti az önkormányzatok működését.

Az ellenzék negatív kampányának szlogenjével élve „kivéreztetik” az önkormányzatokat,

Elképzelésük szerint ezzel „áll bosszút” a kormány az ellenzéki vezetésű városokon. 

Így van ez Szentendrén is, ahol az ellenzéki összefogás (Jobbik, DK, MSZP, Momentum, LMP) jelöltjeként megválasztott Fülöp Zsolt polgármester is bevételkiesésről panaszkodott. A leginkább sérelmezett intézkedés a kormány által bevezetett iparűzési adókedvezmény bevezetése, amelynek a 25.000 fő feletti településeknek nyújtandó kompenzációjáról a napokban indultak meg az egyeztetések. E nagyobb városok esetében a kormány kommunikációja szerint megnézik, hogy melyik településen mekkora kiesést okoz az adókedvezmény és eszerint fogják a városokat kiegészítő forráshoz juttatni.

Mi a helyzet valójában Szentendrén?

A polgármester épp a napokban hirdette ki a város idei költségvetését, ezért a Szentendrei Konzervatív Esték Klub elemzésére alapozva mi is megnéztük, hogy milyen valójában a város anyagi helyzete.

Az idei költségvetési tervet az előző évben elfogadottal összehasonlítva látható, hogy a kettő majdnem megegyezik. Az idei tervezet főösszege 8,41 milliárd forint, amely mindössze 0,9 százalékkal (76 millió forint) marad el a 2020-astól, annak ellenére, hogy akkor még semmi jele nem volt a válságnak, így az önkormányzat bizakodóbb módon tervezhette a költségvetést.

Pedig az idei költségvetés már a válság okozta adóbevétel-csökkenéssel, az iparűzési adók, valamint a turizmus bevételeinek részleges hiányával, az elengedett bérleti- és közterülethasználati-, valamint parkolási díjakkal is számol.

Minek köszönhető az, hogy ennek ellenére szinte ugyanannyi pénzből gazdálkodhat idén Szentendre önkormányzata? Annak ez egyszerű tények, hogy

rendkívüli mértékben emelkedtek a városnak nyújtott kormányzati működési támogatások.

Eddig nem látott mértékű kormányzati támogatásban részesül Szentendre idén, amelynek összege több, mint fél milliárd forinttal meghaladja a 2020-as támogatás mértékét.

Szentendre éves költségvetési terve az államtól kapott működési támogatások feltüntetésével

A működési támogatás többlete még a kormány által a vállalkozók megsegítése céljából bevezetett iparűzési adó-csökkentés miatt kieső bevételek összegét is meghaladja. Ez a baloldali városvezetés számításai szerint 468 millió forint, de mint azóta kiderült

a kormány a kieső adóbevételek miatt is kompenzálni fogja az önkormányzatokat.

A város terheit ráadásul a munkáltatói járulékok kormányzati csökkentése is enyhíti. Az önkormányzatnak az emelkedő bérek mellett is 77 millió forinttal kevesebbet kell fizetnie a munkavállalói járulékokra mint tavaly.

Állami támogatások

A fentiek folytatásaként először az állami támogatásokat szemügyre véve a bevételi oldalon az látható, hogy több mint 30 százalékkal nagyobb állami feladatellátási támogatásban részesül Szentendre Önkormányzata, mint a tavalyi költségvetésben, pedig már tavaly is növelte az állam az önkormányzat támogatását az azelőtti évhez képest. Azaz

az önkormányzati választások óta már közel 40%-kal kap többet a város az államtól

az önkormányzati feladatok ellátására.

Ez a tény önmagában is cáfolja az említett baloldali kampányszöveget, amely szerint a kormány az ellenzéki vezetésű városokat „kivérezteti”. Az állami támogatásoknál kell megjeleníteni az évek óta működő települések közötti szolidaritási átcsoportosítást is. A szolidaritási átcsoportosítás is (melynek tavaly még beszámítás volt a neve) kedvezőbb az idei évre vonatkozóan, hiszen111 millió forinttal több pénzt hagy az önkormányzatnál.

A szolidaritási átcsoportosítás oka az, hogy a kistelepüléseken élők a közeli nagyobb településeken költik el jövedelmük jelentős részét, míg ez fordítva nem igaz (pl. kevesen mennek Pilisszentlászlóra bevásárolni Szentendréről, a szegényebb régiókban ez hatványozottan érvényesül). Ezért országosan működik egyfajta szolidaritási átcsoportosítás, hogy a kistelepülések visszakapják egy részét a saját lakosaik máshol történő költéséből fakadó gazdasági potenciálnak.

Összesen nagyjából 2,6 milliárd forintról 3,1 milliárd forintra növekszik az állami támogatás ebben a válságos évben.

A teljes elemzést itt olvashatja el

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. március 16. 14:31
Hahahaha! Minden válság nélkül? Nem volt pénzügyi világválság ugye? Többszáz bank, cég, gyár ment csődbe szerte a világon 2008 ban. És így hozott össze a böszme 19500 milliárd államadósságot. Ma mennyi? 36000 milliárd! Amikor semmilyen pénzügyi világválság nincs.
nempolitizálok
2021. március 16. 14:29
Ezzel te elvitatkozhatsz, nem nagyon van ezekről fogalma. Orbán lop és szavasz. Pedig nyilvánvaló, ha értelmesebb lenne és ránézne kedvence statisztikáira visítva menekülne.
Osztap Bender
2021. március 16. 12:09
Veletek ellentétben én itt lakom! Mit tett az önkormányzat a megválasztása óta, ami nekünk hasznos. Egyetlen dolgot, segítségünkkel megakadályozta az idióta híd megépítését. Arra nem volt képes eddig, hogy beállíttassa a 11-es út lámpáit, ahol kell megtiltsa a balra kanyarodást. A "Dunakanyar Ékszerdoboza" útjain elharapod a nyelvedet, ha nem vigyázol. Nem készülnek a beígért járdák sem. Talán most megindul a csapadékvíz elvezetés kivitelezése a belvárosban. Környékünk 30 km/órás övezet, de itt még soha nem láttunk hatósági közegeket ellenőrizni, mennek is az idióták, mint a mérgezett egerek. Volt a városnak egy szerintem színvonalas újságja, az ebek harmincadjára jutott az is. Gyengén muzsikál az önkormányzat, nem ezt várták a választók a fidesz leváltása után.
kunfia
2021. március 16. 11:36
Na akkor ezzel párhuzamosan nézzünk mást! 2019hez képest CSÖKKENT az ellenzéki önkormányzatok bevétele,de eközben vajon az állami bevételek csökkentek?: 2019: " Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2019. évi a) bevételi főösszegét 19 580 364,6 millió forintban, b) kiadási főösszegét 20 578 798,5 millió forintban," https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1800050.tv 2021: " Az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének (a továbbiakban: központi alrendszer) 2021. évi a) kiadási főösszegét 23 465 402,0 millió forintban, b) bevételi főösszegét 21 974 178,3 millió forintban," https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000090.tv Azaz a központi költségvetésben nem csökkentek a bevételek,hanem jelentős mértékben nőttek.Orbán megint nem magával kezdi a megszorítást,hanem velünk. Emlékszünk még?:"Szegény ország ne urizáljon" Az ország nem is,csak ők. Minden idők legkorruptabb miniszterelnöke a miénk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!