Milliárdokat követelnek az ortodoxok a Mazsihisztől

2021. március 03. 08:15

A MAOIH határozottan fellép a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradék igazságtalan elosztása ellen – olvasható a nyilatkozatukban.

2021. március 03. 08:15

A Neokohn írta meg, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke, Deutsch Róbert György levélben szólította fel Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy azonnal rendezze a Mazsihisz 10 milliárd forintra duzzadt tartozását. Emellett a hivatalos levélben arra is felszólította, hogy kezdeményezze a magyar kormánynál a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának a módosítását az arányosság és az igazságosság jegyében

Készek a bíróságra menni

A vitában a felek álláspontja 2018 óta nem változott, így figyelemmel arra, hogy a Mazsihisz a korábbi felszólításokra sem reagált, a MAOIH kész perre menni az ügy érdekében.

– nyilatkozott Deutsch Róbert az ügyben.

Hozzátette: „éveken keresztül tettünk kísérleteket az igazságtalan forrásfelosztás békés rendezésére, de sajnos minden kezdeményezésünket elutasították”.

Évek óta folyik a vita

A rendszerváltás után elfogadott egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény után a ’90-es évek végére sikerült a történelmi egyházaknak aláírnia az ún. örökjáradék-megállapodást a magyar állammal. Ennek értelmében a természetben vissza nem adott, illetve a pénzben nem kártalanított ingatlanokkal kapcsolatos igények éves járadékká alakultak.

A három történelmi zsidó egyház képviseletében akkor eljáró Mazsihisz és a magyar kormány között 1998. október 1-jén jött létre megállapodás a fentebb említett ügyben. Ennek értelmében a járadék alap összértékét, 13,511 milliárd forintot, járadékforrássá alakítottak. A MAOIH közleménye szerint

a járadék belső felosztásának igazságtalansága a kezdettől fogva nyilvánvaló volt

és a probléma megoldása az EMIH újraalakulásaával és az ortodoxok Mazsihiszből történő kiválásával halaszthatatlanná vált.

A követelés középpontjában az áll, hogy az örökjáradék alapját képező ingatlanok értékének kb. 40%-a az ortodox ingatlanok értéke. Viszont az 1998 óta kifizetett összesen 30 milliárd forint a járadék összegének alig több mint 5%-át kapta meg a MAOIH.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 03. 09:53
Örökjáradék???? Már miért????????????
Benedek Zsolt
2021. március 03. 08:53
Belügy.
olajfa1
2021. március 03. 08:46
Azért ez az "örök járadék" eléggé el lett hallgatva... és nem nagyon lett közhírré téve... Vajon miért??????????????? Tán' csak nem szégyenlik... Ezzel miért nem kérkednek? ez miért nem tartozott a nyilvánosságra? A "Tranzparenci Internacinale" ezt miért nem vizsgálja hogy ez miért nem tartozik a KORRUPCIÓHOZ?????????????????????????
flesh ripper
2021. március 03. 08:36
Pénz, nagyon nehéz dolog. Főként az izraelitáknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!