A rasszista gyilkosságsorozat áldozataira emlékezik az Emmi

2019. február 23. 09:16

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál.

2019. február 23. 09:16

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét.

Borzalmas tragédiára ébredt az ország tíz évvel ezelőtt, amikor Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát – írta az Emmi. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a minisztérium dolgozóival közösen rótták le kegyeletüket a sírnál.

Azt írták, a tatárszentgyörgyi gyilkosság egy évtized múltán szimbólumává vált a gyilkosságsorozatnak, valamint annak az időszaknak, amikor a Gyurcsány-kormány idején lehetőség volt félkatonai gárdáknak a roma közösségeket félelemben tartani, miközben magukat jogvédőnek mondó politikusok nyilatkozataikkal azt közvetítették, hogy a romáknak csak az áldozat szerepe juthat Magyarországon. 

Mindeközben a támadássorozatban elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek az állam semmilyen segítséget nem nyújtott, az elkövetők felderítése sem haladt, növelve ezzel a közvéleményben a bizonytalanságot.

A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét, a romák ellen rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosságért hárman tényleges életfogytiglant, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést kapott. 

A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület dolgozta ki a romák ellen 2008-2009-ben elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítéséről szóló programot. A program során az áldozatok hozzátartozói kártérítésben részesültek – írták.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VESZ ÉSZ
2019. február 24. 10:24
Ha a cigányok ártatlan magyar áldozatainak állítanánk emlék napot,egész évben gyászban lennénk.Ha minden magyar család bosszút állt volna a meggyilkolt szeretteiért,most a rajtunk élősködő cigányok elenyésző számban lennének.A feldolgozhatatlan sérelmek és a tehetetlen düh veszi rá,ilyesmire az amúgy rendes,normális embert is.
stonecircle
2019. február 23. 15:31
Az ároktői banda áldozataira ki emlékszik ? Ártatlan öregek voltak, és majdnem sikerült a gyilkosokat felmenteni!
Szotyola
2019. február 23. 15:26
Pofám leszakad az Emmi produkciójától. Tényleg kezd meghülyülni a kormány? A cigányok által legyilkolt magyarokról mikor fogunk megemlékezni? Vagy erről már beszélni sem szabad, inkább a szőnyeg alá söpörjük, nehogy megszóljon a Nyugat? A kormány egyre inkább csak szavaiban nemzeti, míg tetteiben egyre "haladóbb". Naponta lehet olvasni a hírekben, hogy "fiatalok" támadtak/vertek/szúrtak/loptak/öltek magyarokat. A magyarokat ki védi meg a határainkon belül? Mert az kurva kevés, ha csak a határokon kívülről érkező veszély ellen védi a kormány az országot...
llnnhegyi
2019. február 23. 14:31
Iszonyúan fájdalmas emlékezni meggyilkolt honfitársainkra. Olaszliszka áldozatára is emlékezünk. Béke legyen velük. Ne legyen többé !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!