Kövér László: Közpénzt kezelnek a jegybank alapítványai

2016. március 02. 20:47

Közpénznek tekinthetők a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által kezelt források Kövér László szerint. A házelnök a Magyar Katolikus Rádióban leszögezte: liberális káosz uralkodott korábban az oktatásban, és mindenhol egyenlő kell legyen az oktatás minősége. Kövér megpróbálná meggyőzni az embereket a sorkatonaság visszaállításáról, mert enélkül harminc évesen is a mamahotelben laknak a férfiak. Kövér szíve szerint nemmel szavazott volna az EU-csatlakozásra.

2016. március 02. 20:47

Kövér László szerint közpénznek tekinthetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által kezelt források. „Mi más lenne?” – válaszolta az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak szerdán adott interjúban arra a kérdésre, hogy egy jegybank által létrehozott alapítványban lévő pénz közpénz vagy sem.

Az Országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon – az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint – elveszíti közvagyon jellegét.

Az oktatás helyzetéről szólva a parlament elnöke kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere helyett, valamint saját nevében is elfogadja a közoktatást érintő kritikákat. „Valóban, a reformok bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy konszolidálódnia kellett volna az új rendszernek” – mondta, megjegyezve, az évek óta ismert bajokat nem tudták kezelni. A házelnök szerint azonban most elérkezett egy olyan pillanat, amikor „ki kell iktatni azokat a fékeket, amelyek a normális működést akadályozzák”.

A kormánypárti politikus leszögezte, az oktatásban senki sem várhatja el, hogy visszatérjenek az önkormányzati fenntartáshoz, mert az nem volt működőképes. Kövér László szerint emellett azt is be kell látni, hogy a közoktatás a világon sehol nem autonóm, hanem tartalmában is kormányzati irányítás alatt áll. 

Liberális káosz uralkodott a közoktatásban

A magyar társadalmi kohézió szempontjából a cél az, hogy a közoktatás minősége az országban mindenhol egyenlő legyen – folytatta, majd aláhúzta, korábban „liberális káosz uralkodott a közoktatásban”. Kövér László erre hivatkozva azt mondta, a pedagógusokat terhelő életszerűtlen elvárások eltörlésével egyetért, de azt szerinte nem lehet elvárni, hogy a közoktatásban ne érvényesüljön semmilyen kontroll és irányítás.

A házelnök arra kérte a pedagógusokat, hogy lássák be, ők nem „független magánzók”, hanem „a nemzet napszámosai”. Hozzátette, a kormány úgy vár el több fegyelmet és munkát a tanároktól, hogy minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését hajtották végre az életpályamodell bevezetésével.

Különféleképpen magyarázzák a biztonsági őrös jelenetet

„Ha így lenne, akkor fel lennék háborodva” – mondta a házelnöke arra a kérdésre, mit szólna, ha biztonsági őrnek látszó emberek megakadályoznák, hogy népszavazási kérdést nyújtson be. Kövér László megjegyezte ugyanakkor, nem tudja megítélni, hogy a minap így történt-e. „Volt egy hír és annak van több különböző interpretációja” – fogalmazott, majd megerősítette a Fidesz azon álláspontját, amely szerint meg kell nézni, miként lehet úgy megváltoztatni a népszavazásról szóló törvényt, hogy ne fordulhassanak elő „a demokráciához méltatlan jelenetek”.

Kövér László kifejtette, amennyiben csak Magyarországon és rajta múlna, mindent elkövetne, hogy az embereket meggyőzze a kötelező sorkatonai szolgálat támogatásáról. Azonban szerinte ma olyan a helyzet az unióban, hogy ezt nem lehet komoly formában felvetni, így most ő sem támogatna egy ilyen kezdeményezést.

Sorkatonai szolgálat nékül infantilizálódnak a férfiak

Ezzel összefüggésben szólt arról is, bár gyűlölt a hadseregben szolgálni, utólag mégis rengeteg hasznát látja annak az időszaknak. Elmondta, a katonai szolgálat hiánya nehezíti „a férfiemberek férfivá válását”, továbbá szerinte ez állhat annak a világméretű „infantilizálódásnak” is a hátterében, aminek eredményeként létrejöttek a „mamahotelek, ahol emberek a harmincas éveik elején is édesanyjuk kosztján élnek.

A házelnököt kérdezték a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló népszavazásról is, amelyről azt mondta, amennyiben korábban nem mondta volna minden nyilvános fórumon, hogy a tagság egyértelműen jó lesz Magyarországnak, vagyis – mint fogalmazott –, ha nem kötötte volna az adott szava és becsülete, akkor nemmel szavazott volna, ahogy a felesége is tette. Kövér László megjegyezte, ezzel nem szeretné azt sugallni, hogy kudarc lenne Magyarország uniós tagsága, csak arra utal, hogy „differenciált a kép”.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2016. március 03. 10:00
"az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon – az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint – elveszíti közvagyon jellegét." Ha így gondolja, akkor miért nem szavazott a törvényjavaslat ellen? (Ha a Házelnök csak szavazat egyenlőség esetén szavaz akkor miért nem mondott véleményt a szavazás előtt?)
liberálzöld.
2016. március 03. 09:36
Te Laca, nagyon vigyázz! Megorrol rád a Vitya, aztán 3 nap múlva akkora bolsikomcsi leszel, hogy csak a tér túloldaláról nézheted a parlamentet!
káli
2016. március 03. 09:00
Akkor mi a picsának szavaztad meg a törvényt komcsi!!!
blackened
2016. március 03. 08:44
A sorkatonaság tényleg kellene,mert ha így megy tovább akkor a mai puhány srácok menstruálni és szülni fognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik