Index: Szoros a verseny Veszprémben

2015. február 09. 15:59

Az Index birtokába került reprezentatív közvélemény-kutatás szerint mindössze 6 százalékkal vezet a fideszes Némedi Lajos a baloldal által támogatott, de függetlenként induló Kész Zoltánnal szemben a veszprémi időközi választás előtt pár héttel. Magában Veszprém városában Kész a népszerűbb, a fideszes jelölt viszont a választókörzethez tartozó falvakban vezet fölényesen.

2015. február 09. 15:59

Egészen kicsi a különbség a fideszes Némedi Lajos, és a baloldal által támogatott, de függetlenként induló Kész Zoltán között a Veszprém megye 1-es körzet országgyűlési képviselői helyéért folytatott küzdelemben. Az Index birtokába került, 600 fős mintán végzett, reprezentatív kutatás szerint a veszprémi alpolgármester Némedi Lajos a választani tudók körében 43, míg Kész Zoltán 37 százalékon áll. A jobbikos Varga-Damm Andrea támogatottsága 11, az LMP-s Gertsmár Ferencé 4, míg a független Bősze Ferencé 3 százalék. A többi jelölt támogatottsága elhanyagolható. 

Ha csak Veszprémet, mint várost nézzük, ott Kész vezet is Némedivel szemben: őt a választani tudók 41 százaléka, míg a fideszes jelöltet 38 százaléka támogatja. A választókerülethez tartozik ugyanakkor 24 kisebb település, ahol viszont a fideszes jelölt fölénye óriási: a falvakban ugyanis némedi 57 százalékon áll, míg Kész csak 24 százalékon.

Az Index szerint a kutatás további érdekes megállapításai, hogy a megkérdezettek 57 százaléka tervezi, hogy részt vesz a választáson. A fideszesek kevésbé aktívak, mint a baloldali szavazók. A bizonytalanok körében pedig egyértelmű Kész előnye: ha elmennek voksolni, akkor 77 százalékuk Készre szavazna inkább, és csupán 11 százalékuk Némedire. A fideszesek 6, míg az LMP-sek 31 százaléka jelezte, hogy Készre szavaz inkább. 

További érdekesség, hogy a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők körében a fideszes jelölt támogatottsága 64 százalék, míg Készé 25. A diplomások körében viszont Kész áll jobban: 49 százalékon, míg itt Némedi csak 28 százalékos népszerűséggel bír.

Életkor szerint is érdekes különbségek jönnek ki: a 18-39 év közötti korosztály esetében Kész 36-35-re vezet Némedivel szemben. Ebben a korosztályban a Jobbik 23 százalékon áll. A 60 év fölöttieknél viszont a fideszes jelölt áll jobban: ott 48 százalékos támogatottsággal bír Némedi, és csak 42 százalékossal Kész.

Nem balos a körzet

A kutatásból látszik az is, hogy a pártpreferenciák alapján Veszprémben a Fidesz áll a legjobban. Az összes megkérdezett körében 27 százalék a kormánypárt támogatottsága, míg a Jobbiké 14 százalék. Harmadik helyen némileg meglepő módon az LMP áll 8 százalékkal, míg az MSZP csak a negyedik a maga 7 százalékos támogatottságával. A DK 5, az Együtt 2, míg a PM 1 százalékon áll. 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. február 09. 23:15
Ha ez igaz lenne, akkor az igen dinamikus változást jelentene a "demokrata" jelölt javára, aki eddig lényegesen rosszabbul állt. Akkor akár még nyerhetne is, még ha a trend kissé megtörne, akkor is. Mondjuk, azt elárulhatták volna, kinek a megbízásából és melyik cég csinálta a felmérést. Voltak, akik a kisbőgőéket a megalakulásuk előtt 13%-on mérték, amikor még párt se voltak...
várúr
2015. február 09. 19:40
Jól ismerem Veszprémet és környékét. Nem hiszem, hogy a malacképű demagóg Kész háromszor jobban áll a jobbikos Varga Damm Andreánál. Varga esélytelen, de ekkora különbségen qrvára csodálkoznék.
Rezs Imi
2015. február 09. 19:15
Hajrá Baloldal!!!!!!
Fakutya Vigyora
2015. február 09. 18:26
Ha a tegnapi Madzag után ez a Kész is politikai porondra kerül, be kell vetni sóval az országot és elmenekülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!