Elveszett az államtitkokat is tartalmazó Gripen-jelentés

2012. október 19. 11:14

Hende Csaba szerint a szocialisták elvesztették azt a jelentést, amely a Gripen beszerzés körülményeit vizsgálta több aspektusból. A jelentés még Gyurcsány Ferenc utasítására készült és súlyos államtitkok vannak benne.

2012. október 19. 11:14

A Népszabadság közel egy hete kereste meg a Honvédelmi Minisztérium illetékeseit, hogy tájékoztatást kérjen az úgynevezett Vadai-jelentéssel kapcsolatban, de tájékoztatást csak azt követően kaphattak, hogy Hende Csaba szakminiszter a HírTv-nek nyilatkozott a témabán – írják.

A jelentést még a 2001-ben történt Gripen beszerzés körülményeinek kivizsgálására létrejött bizottság készítette.  „A Honvédelmi Minisztérium az LMP felvetése és közérdekűadat-kérése, valamint a Népszabadság kérdései nyomán szerette volna áttekinteni a jelentéssel kapcsolatos információkat és a minősítés feloldásnak lehetőségét, azonban a kérdés megvizsgálása nyomán azt találta, hogy ha el is készült az állítólagos jelentés, az minősített iratként a HM irattárában sosem létezett” – közölte a Népszabadsággal a szaktárca sajtóosztálya.

Az akkori tájékoztatás szerint a Vadai-bizottság többek között azt állapította meg, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely azt csak 2003 utánra tervezte. A testület megállapította még, hogy a HM nem a Gripen, hanem az F–16-os típusú amerikai repülőgépek beszerzését javasolta a kormány nemzetbiztonsági kabinetének. A jelentés hozzáteszi, hogy a döntés meghozatalára nem is lett volna jogosult a nemzetbiztonsági kabinet, azt a kormánynak kellett volna meghoznia. A beszerzés előtt az alapvető hadműveleti, műszaki és gazdaságossági követelményeket nem fogalmazták meg, nem készült teljes körű költségelemzés, és a szerződéskötés után sem volt tisztázott, hogy milyen forrásból kívánják finanszírozni a vadászrepülőgépek bérleti díját. Az eredeti jelentést negyvenöt évre titkosították, azt öt évvel ezelőtt szinte napra pontosan ilyenkor kapta meg az akkori kormányfő Gyurcsány Ferenc. A testület összesen tizenöt alkalommal ülésezett, a hozzáférhető minisztériumi dokumentációk, személyes meghallgatások és a Gripen-szerződés alapján fogalmazták meg megállapításaikat – idézi fel a lap.

 
A Népszabagság megkeresésére a Honvédelmi minisztérium nem tudott egyértelmű választ adni a dokumentum hollétére vonatkozóan, csak 2007-2008 közötti időszakra vannak nyomai. „Az ugyancsak kiderült a keresés során, hogy 2010-ben ilyen dokumentumot az új honvédelmi vezetés biztosan nem vett át az előzőtől, így tehát az irat hollétéről kizárólag a 2007-2008-ban hivatalban lévő érintett vezetők tudhatnak” – állítja a honvédelmi tárca.
 
A lapnak Vadai Ágnes úgy nyilatkozott, hogy „Ez a jelentés jogi, katonai és harcászati, illetve pénzügyi szempontból vizsgálta a Gripen-beszerzés körülményeit. Komoly problémának érzem, ha nem találják az iratcsomagot, mert súlyos államtitkok szerepelnek benne”, továbbá felvetette, hogy valakinek érdekében állhat az, hogy nincs meg a jelentés.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. október 19. 14:43
Elszámoltatás sikertelenségének a titka: két nagy párt egymás vétkeit takargatja.
sóhivatalnok
2012. október 19. 13:41
Szerény javaslat: Hende szerint nem titkos az anyag. Hátha Vadai számítógépén van belőle egy kéziratos verzió? Esetleg előállhatna vele...
pokerface
2012. október 19. 13:26
A jelentést a turulbanszületett a madárban feletette,az meg elrepült, mint a repülők.
Gumimaci
2012. október 19. 12:47
Na most akkor ki vesztette el? Don Viktórió vagy Don Ferenció?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!