A szélsőséges nézetvilág a kapocs a romagyilkosságok vádlottai között

2011. március 25. 09:16

Az Origo megszerezte a romagyilkosságok ügyében pénteken induló per 91 oldalas vádiratát, amelyből rengeteg információt lehet megtudni a négy vádlott előéletéről és lélektanából. Mindegyikőjüket összeköti a közös világnézet és a közös munkahely.

2011. március 25. 09:16

Az elsőrendű vádlott K. Árpádnak gyerekkorában szoros kapcsolata alakult ki a fiatalon különböző skinheadcsoportokba tartozó öccsével, a másodrendű vádlottal, K. Istvánnal. K. Árpád 1998 és 2000 között ismerkedett meg F.-né Ny. Évával, aki az APEH-nál volt felettese, és azt a Perényi 1 nevű debreceni szórakozóhelyet üzemeltette, ahol megtalálták a romagyilkosságok során használt fegyvereket és ahol a négy vádlottat is elfogták. A K. testvérek a vádirat szerint kiemelten figyelték a „cigánybűnözés kategóriájába sorolt bűncselekményeket”, de a Magyar Gárdát nem találták kielégítőnek a probléma megoldására, ezért találták ki, hogy fegyvereket szereznek.

K. István nyíltan rasszista és a nemzetiszocialista eszmékkel rokon nézeteket vall, náci tetoválásai is vannak. K. István a Perényi 1-nél jegyszedőként dolgozott, és erősen érdekelték a fegyverek, különösen az airsoft nevű, fegyverutánzatokkal működő sport. Hobbija volt a történelem is, a II. világháború katonai eseményei, az ősmagyar mondakör és a mitológia foglalkoztatta. P. Zsolttal és Cs. Istvánnal a debreceni Loki kocsmában ismerkedett meg. P. Zsolt biztonsági őrként dolgozott a Perényi 1-nél, legfőbb hobbija harci kutyák tenyésztése. A romákat mindig is utálta, ám velük való találkozáskor ezt nem juttatta kifejezésre: a vádirat szerint húgának is volt roma élettársa, akivel jól kijöttek egymással.

A negyedik vádlott burkolóként dolgozott a Perényi 1-nél, korábban a koszovói KFOR-misszióban vett részt sofőrként. Pszichiátriai betegség miatt azonban alkalmatlanná nyilvánították katonai szolgálatra. K. István egyszer közösen internetezett Cs. Istvánnal, és így figyelt fel rá, hogy agresszív kommentárt fűz hozzá egy romatémájú cikkhez. Ezután vették be Cs. Istvánt a csoportba azzal az utasítással, hogy mindig legyen nála egy mobiltelefon, amin el tudják érni, ha szükség lenne rá.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!