Ne játsszuk el a naivat: persze, hogy nem vállat veregetni jön hozzánk a pápa!

2023. április 20. 15:25

A pápalátogatás mottóját – „Krisztus a jövőnk” – épp csak a progresszívok nem értik.

2023. április 20. 15:25
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Megkezdődött a narratívaépítés Ferenc pápa közelgő látogatásával kapcsolatban, meglepő (?) módon ráadásul egyházi berkeken belül. Az olykor a Rómával totálisan szembehelyezkedő, a katolikus tanítással és a Szentírással is szakító német szinódusi utat rokonszenvvel szemlélő hazai progresszív vonulat a jelek szerint esélyt lát arra, hogy minimum a vizit előtt saját nézőpontjait erőltesse, s némiképp talán nyomást is gyakoroljon a Szentszékre. De ha másra nem, hát a gyanútlan újságolvasóra mindenképpen. 

Olyan nagyívű megnyilvánulásokat is olvashatunk, melyek leszögezik, hogy a pápai út nem annyira az állami vezetőknek szól, s hogy Ferenc „sebeket gyógyítani” érkezik Magyarországra.

E hangzatos megszólalások persze sikeresek azok körében, akik nem igazán ismerik az egyházat, van tudásuk igencsak felületes. Azokat, akik benne élnek és ismerik, már nehezebb elbizonytalanítani.

Most szándékosan egy jóval korábbi, 2014-ben megjelent könyvből¹ idézek: „A látogatások céljai ugyanis mindenekelőtt lelki és egyházi jellegűek, a diplomáciai keretek csupán eszközként szolgálnak, hogy megvalósulásukat elősegítsék”. Nem véletlenül nevezik ezen látogatásokat apostoli útnak. Azzal érvelni tehát, hogy „bennfenntes” értesülések szerint a pápalátogatás nem annyira Magyarország kormányzatának, mint inkább népének szól,

nem más, mint kattintás- és hatásvadász módon csomagolni azt, ami teljesen evidens.

Az apostoli utak sajátja pedig egészen Szent Péter óta, éppen küldetésüknél (és a péteri szolgálat küldetésénél fogva), hogy sebek gyógyítását célozza – minden időben és minden társadalomban.

Társadalmaink ugyanis (és ez nem magyar sajátosság, ne legyünk szűklátókörűek!) ezernyi sebzettséget hordoznak, amelyekre éppen Ő lehet az igazi gyógyír, akire a mindenkori pápa ráirányítja figyelmünket: Jézus Krisztus. Ezért (is) találó a pápalátogatás mottója: „Krisztus a jövőnk”. Ehhez Sillye Jenővel együtt tehetjük hozzá; „hát legyen a jövőnk Krisztusé”. S ha ezt nem értjük,

ha az egyházat mindenáron megváltoztatni, a tanítást lebutítani és a korszellemhez igazítani akaró gőg legyőzi e mottó üzenetét, vége van a dalnak.

VI. Pál pápa így fogalmazta meg ezt egy apostoli útja során, a Bermuda-szigeteken, még 1968-ban: „Ezen utazások nem jelentenek mást, mint az első pápa apostoli útjainak folytatását a mi századunkban, aki azt a magas hivatalt kapta, hogy jelenvalóvá tegye Krisztust minden földrészről és fajból származó emberek számára.”

Ezek az utak tehát soha, még csak véletlenül sem vállveregetésekről szólnak – ezért is

Van ugyanakkor egy érdekes tendencia, amire érdemes figyelmesnek lennünk. Karizmatikus egyházi és hitéleti személyek sora jelzi vissza, hogy első látogatása alkalmával valami különlegeset tapasztal meg nálunk, olyat, amit csak nagyon kevés helyen és esetben, ezért időről időre visszatérnek hozzánk, sokkal gyakrabban, mint más helyekre. Ferenc pápa mellett (a teljesség igénye nélkül) ilyen Nick Vujicic, Jim Blount és Margaritha Valappila. 

Miközben pedig liberális lapok és önmagukra a keresztény jelzőt alkalmazó mikroblogok egyfajta tematizációs versenyt vívnak önmagukkal annak érdekében, hogy előre pozicionálják a pápalátogatást, én inkább Varga László véleményét találom építőnek.

A kaposvári megyéspüspök húsvét előtt arról beszélt a közelgő pápalátogatással kapcsolatban: reméli és imádkozik azért, hogy az út középpontjában Ferenc pápa tiszta üzenete álljon és azt ne igyekezzen senki kiforgatni, vagy kisajátítani. Noha vannak, akik már előzetesen kísérleteket tesznek erre, azt hiszem, közös (keresztény) érdekünk lenne, hogy inkább Laci atya meglátása mögé sorakozzunk fel. A megosztottság egyébként is az ellenségünk eszköze, ne legyünk már ennyire a segítségére! 

Vegyétek már észre, hogy a „jófej egyház" projektje nem jött be - válasz Török Csabának

Ferenc pápa nem vállakat veregetni jön hozzánk, hanem sebeket gyógyítani - írja Török Csaba, az esztergomi bazilika plébánosa, a katolikus egyház tévéfelelőse a Telex Szemlélek-rovatában. Elolvastam Török Csaba cikkét, és minden szavával egyetértek. Viszont nagyon egyoldalúnak találom. Mióta eszemet tudom, folyamatosan jelen van ez az önostorozó hangnem az egyházi közösségekben, annak ellenére, hogy minden megnyilvánulásakor úgy teszünk, mintha újszerű és bátor lenne.

¹: Érszegi Márk Aurél: Pápa – Szentszék – Vatikán. Szent István Társulat, Budapest, 2014 

 

Nyitókép: Vincenzo PINTO / AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. április 21. 13:28
Ismerjük ezt a hozzáállást. "Több, egymástól független diplomáciai forrástól is azt hallottuk, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre." https://444.hu/2023/04/11/hetek-ota-magyarok-elleni-szankciokrol-talalgatnak-nyugati-diplomatak https://444.hu/2023/04/12/egy-magyar-bank-tisztviseloire-is-amerikai-szankciok-varhatnak https://444.hu/2023/04/12/az-egyesult-allamok-szankcios-listara-vette-laszloczki-imret-az-iib-bank-magyar-alelnoket Vajon ki fizetheti az olykor a Rómával totálisan szembehelyezkedő, a katolikus tanítással és a Szentírással is szakító német szinódusi utat rokonszenvvel szemlélő hazai progresszív vonulatot?
Menhetten
2023. április 21. 12:15
Erdőpéter "élő közösségről" beszél.. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint hazánkban a vallásukat gyakorlók száma a népesség 17%-a. És ebben benne van minden felekezet, szekta és a hazai muszlimok is. "Élő közösség"... Aha... Igen családias ez a közösség, ahhoz képest, hogy a teljes népességre kívánják erőltetni a beteg dogmáikat. Tisztelet a szelíd és jóakaratú keresztény kivételeknek!.. https://external.fbud4-1.fna.fbcdn.net/emg1/v/t13/15769688983314999263?url=https%3A%2F%2Fhirklikk.hu%2Fimages%2Ffacebook%2F183397.jpg&fb_obo=1&utld=hirklikk.hu&stp=c0.5000x0.5000f_dst-jpg_flffffff_p500x261_q75&ccb=13-1&oh=06_AbHv13HBlrEM4IGOyimhwkVCahYh1m0aQK60rWsVCqS3Xg&oe=6443F41E&_nc_sid=765dde
Philo
2023. április 21. 10:01
Azér' gyün ide megen a pápa, mer' a magyarok hite megrendült Jézusban. (Nem biztosak benne, hogy Ő a saját apja.) Vki biztos írt vmit...
Odone Ricci
2023. április 21. 08:23
Ferenc pápa a BÉKÉT hirdeti és tudja, hogy Magyarország is békét akar. Ezért látogat hazánkba. Három nappal ezelőtt az ol. Közt.elnök először Lengyelországba utazott, ahol az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítás és a nacionalizmus veszélye volt a fő téma, majd ellátogatott egy ol. diákcsoporttal Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborba. Másnap Szlovákiába látogatott ott is a túlzott nacionalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet az ukránoknak nyújtott segítségen kívül. Ezek a látogatások nem turista célból történnek. Reméljük jól fog sikerülni Ferenc pápa látogatása és az idő is kedvezni fog a fogadtatásának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!