Bosznia ürügyén

2021. július 02. 17:13

A szomorú tény, hogy ha a nemzetközi erők nem lennének itt, akár holnap egymásnak esnének a felek.

2021. július 02. 17:13
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Szarajevóban jártam. Negyedszer látogattam el Bosznia-Hercegovina fővárosába. Lassan három évtizede, hogy befejeződött a délszláv háború egyik legvéresebb fejezete, a szarajevói ostrom, és ha nem tudnánk, hogy mi zajlott itt, talán el sem hinnénk, hogy ebben a békés, szépen fejlődő városban hullahegyek torlaszolták el az utakat.

Szarajevó már akkor multikulturális város volt, amikor a kifejezést még hírből sem ismerték. Negyedórás sétával századokat járhatunk be az óvárosban: a Baščaršija bazár törökös kávézói az oszmán-török múltat idézik, a szocreál kockaépületek a jugoszláv időket. Kőhajításnyira egymástól világvallások szent helyei, katolikus templom, pravoszláv templom, mecset és zsinagóga jelzi, hogy normális időkben az emberek nemcsak együtt tudnak élni, de a végső kérdésekben is keresik a másik felé vezető utat. Ez Szarajevó: látóhatáron belül az igazság különféle dia­lektusai bukkannak elő.

Aztán van egy másik Szarajevó. A fiktív állam mögé rejtőzött valóság. A szomorú tény, hogy ha a nemzetközi erők nem lennének itt, akár holnap egymásnak esnének a felek. Autóba száll az ember, elindul a közeli vendéglőbe, hogy találkozzon interjúalanyával. Igen ám, csakhogy Szarajevó után pár perccel már egy másik közigazgatási egységben jár, a Boszniai Szerb Köztársaságban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LPJ53
2021. július 02. 20:53
A keleti kultúra kompromisszum képtelen.
Pipas 3
2021. július 02. 19:23
Ezért kell minél hamarabb felvenni Szerbiát az EU ba!
Akitlosz
2021. július 02. 19:16
"Igen ám, csakhogy Szarajevó után pár perccel már egy másik közigazgatási egységben jár, a Boszniai Szerb Köztársaságban." S ez mitől csakhogy? Ahogyan átlépi a megyehatárt akkor is másik közigazgatási egységbe kerül. És?
yanoo
2021. július 02. 18:19
Onnan tudni, hogy a szerb részen jár az ember, hogy vannak kocsmák.Egyszer belebotlottunk egy sokadalomba, azt hittük valami szerb nacionalista tüntetés, de kiderült, csak egy lakodalom, de mindenki szerb zászlóval vonult.:)))) Pejában ( koszovo, szerbül Pec) éjjel fél egykor elindultunk másik sörözőt keresni, drága jó vejem aggodalmaskodott, hogy nem veszélyes e ez? Befordultunk a bazárra, a téren ott állt egy tank, körben kéksisakos katonákkal. Kérdeztem, van ennél nagyobb biztonság, mint amikor egy tankkal vigyáznak rád? Amúgy túristaként nem érezni a feszültséget, persze, más ott lakni. Van egy koszovói albán barátunk, aki rossz muszlim, saját bevallása szerint, mert szereti a sört. Ő mondta, hogy sajnos időnként rossz időben rossz helyen aggasztóan sok hülye politikus gyülik össze a Balkánon, felhergelik az embereket, akik utána gyilkolásszák egymást, de aztán lenyugszanak és 20-30 évig békében élnek, de akkor kezdik előlről. Ennek arrafelé sosincs vége. A csillagok állása szerint van még jó tíz év békeidő arrafelé. Boszniát szeretem a legjobban a Balkánról.Svájchoz tudnám hasonlítani, csak minden harmadannyiba kerül, mint nálunk és kedvesek az emberek. Rengeteg természeti csodával rendelkeznek, mindenkinek ajánlom, akit nem vonz egy jó dupla sajtos McDonalds hamburger egy divatos tengerparton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!