A libsik kidobnák a kötelező olvasmányok közül Jókai, Madách és Móricz Zsigmond műveit

2018. június 04. 13:11

Ez teljes képtelenség.

2018. június 04. 13:11
Vincze Viktor Attila
888

„Mi az indoklás? Miért is kellene lecserélni a klasszikus műveket az irodalom gyorséttermi kajáinak számító amerikai plasztik művekre (olyan »irodalmi« művekre, amelyek valójában a filmes adaptációjuk alapján váltak ismertté)? 

A liberális indoklás szerint azért, mert a PISA-vizsgálatok azt mutatják, hogy a diákok szövegértési, szövegalkotási készségei folyamatosan romlanak, illetve azért, mert a különböző iskolatípusok diákjainak eredményei között a gyenge olvasási képességek miatt nagyok a különbségek, ami miatt pedig végső soron nagyon szegregáló a magyar iskolarendszer. 

Tehát azért kellene a magyar irodalmi klasszikusokat amerikai filmes történetek könyvváltozataira cserélni, mert akkor állítólag majd javulni fog a diákok olvasási képessége.

Ez teljes képtelenség. 

Az ilyen és ehhez hasonló javaslatok helyett a sok nagyszerű oktatási szakértőnek inkább talán azon kellene elgondolkodnia, hogy hogyan szerettesse meg az olvasást azokkal a diákokkal, akik mostanában nem mutatnak hajlandóságot erre.

A magyar irodalom klasszikusai meg maradjanak csak meg továbbra is a helyükön, hiszen mára már mind a részeivé váltak az egységes magyar nemzettudatnak azáltal, hogy kiállták az idő rostáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2018. június 07. 14:02
Ha kiveszik a szépen fogalmazó magyar klasszikusokat, és olvastatják a fordításokat jobb lesz a helyzet? Hiába tanítja meg a tanító a gyerekeket pár hónap alatt olvasni, ha a feladott olvasmányt otthon nem gyakorolják. Ha nem olvassák el hangosan minimum háromszor. És előtte néma olvasással is. Csak küszködni fog bármilyen szöveggel. Gyakoroltatja a szülő a gyereket? Látja a gyerek a szüleit olvasni? Ha már külföldi irodalom. Nem csak Harry Potter van a világon. Egy ropi naplója érdekes és izgalmas olvasmány egy alsósnak arról nem is beszélve, hogy mindezek vele is megtörténnek, megtörténhetnek. Vagy Berg Judittól a Rumini mesék. Rengeteg könyv van, amivel fel lehet kelteni a gyerekek olvasás szeretetét. Madáchot kidobni és helyébe talán Esterházyt, vagy Nádas Pétert ajánlanák? Merénylet! "a diákok szövegértési, szövegalkotási készségei folyamatosan romlanak, illetve azért, mert a különböző iskolatípusok diákjainak eredményei között a gyenge olvasási képességek miatt nagyok a különbségek,"
annamanna
2018. június 07. 03:43
Ha az lenne a javaslat, hogy vmelyik eddigi regény helyett Tolkientől a Gyűrűk Ura legyen az új kötelező, azt még megérteném, sőt csodálnám is, lévén a Gyűrűk Ura iszonyú hosszú. De az Alkonyat meg az Éhezők viadala? Miért nem a Romána regényfüzetek? Esetleg a Playboy magazin? Mellesleg aki az eddigi kötelezőket nem olvassa el, az az Éhezők viadalát sem fogja. Pláne, hogy megnézheti filmen. Nekem szokásom volt kamaszkoromban, hogy ha egy film tetszett, akkor elolvastam az alapjául szolgáló regényt is. De erre nagyon kevesen lennének hajlandóak. Épp ezért olyan sztorikat jó kötelező olvasmánynak megtenni, amik filmen nem elérhetőek; vagy legalább a film is olyan régi/nyomasztó/bonyolult, hogy nem vonzza a nézőket. Ma már én is inkább a filmre szavazok, és nem kínlódnék az olvasással, pl a Legyek Urát még megnéztem filmen, de regényben már nem olvasnám el. Ahogy - szégyen gyalázat - a Rózsa nevét sem olvastam, csak filmen láttam. Viszont ezek a sztorik filmen sem olyan blődlik, mint mondjuk a Deadpool 2. Ennyire ne hülyüljünk el, van épp elég bajunk enélkül is. Minden fiatal olyan, mint a versenyló, nem csak az élsportolók. Lehet terhelni. És hozzá is kell szoktatni a terheléshez, mert aki nem szokik hozzá idejében ahhoz, hogy teljesítsen, az bizonyos kor fölött már biztosan nem táltosodik meg. Lusta disznókból nem lesz grófkisasszony ( https://moly.hu/konyvek/marcello-dorta-disznobol-nem-lesz-grofkisasszony ), legfeljebb kultúrcsürhe: https://www.youtube.com/watch?v=Q1aKNlIIzrQ
matykox
2018. június 05. 23:03
Ez egy röhej, hogy vannak akik ezekre a "pisa és húgy" tesztekre hivatkoznak. Az ilyeneket statáriális bíróság elé kellene állítani.
zakar zoltán béla
2018. június 04. 21:47
Sztalin József és Berkesi Ármin marad,...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!