Óriási nyomás alatt a Fradi: milliárdok sorsáról is dönt a Midtjylland elleni visszavágó

2024. augusztus 13. 14:02

Költségvetésének jelentős részét is megteremtheti a Bajnokok Ligájában a Ferencváros labdarúgócsapata, de ehhez elsőként a kétgólos hátrányt kell ledolgoznia az FC Midtjylland ellen a sorozat harmadik selejtezőkörében, vagyis nem kis feladat vár a zöld-fehérekre.

2024. augusztus 13. 14:02

Nyitóképen: Támad a Ferencváros a Midtjylland elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn Dániában 2024. augusztus 6-án. Fotó: Fradi.hu

 

Nemzetközi menetelésének köszönhetően a dán rivális története legjobb pénzügyi évét produkálta a közelmúltban, miközben a Fradi 932 millió forintos veszteséget könyvelt el, részben az európai csúcsfoci hiánya miatt. És bár az északiak azt is megmutatták, hogy az Európa-ligában is lehet nagyot kaszálni, tény marad: a BL teljesen más kávéház. 

Vagyis anyagiak szempontjából is nagyon fontos lenne a Ferencváros labdarúgócsapatának, hogy az idegenben szerzett kétgólos hátránya ellenére kedd este túljusson dán ellenfelén, az FC Midtjyllanden a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében. Emlékezetes: a zöld-fehérek a tavalyi korai BL-búcsú után csak a Konferencia-ligában juthattak nagyobb anyagi elésimeréshez (egészen pontosan 3,2 milliárd forint értékben). Amely a klubnak csak abban segíthetett, hogy az Fradi 932 millió forintos veszteséggel zárja a 2023-as évet.

Azonban mint fentebb írtuk:

a zöld-fehér klub idén a büdzséje jelentős részét teremtheti meg az elitsorozatban – elsősorban akkor, ha bejut a csoportkörbe, amiért kezdésként 18,62 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 7,33 milliárd forintot) érdemelne ki a patinás magyar csapat.

Hogyan jutott idáig a Fradi?

Aktuális nemzetközi szereplését a walesi The New Saints ellen kezdte Pascal Jansen együttese. A két keret összértéke között hatalmas volt az eltérés, miután a szigetországiak állománya a kezdő sípszó előtt 2,76 millió eurót (1,09 milliárd forint), a magyaroké pedig 54,53 millió eurót (21,48 milliárd forint) ért.

Az FTC könnyed, kettős győzelme után következett a sorban a már említett Midtjylland, amely története legjobb pénzügyi évét produkálta a közelmúltban, amikor 109,9 millió koronás (5,8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el 2023-ban. Jelentésükben a dánok kiemelték, az egyesület könyvelésben nagy súllyal bírt az olasz nagyágyú, a Lazio elleni kiütéses, 5–1-es siker az európai porondon, és hogy meglepetésre továbbjutottak csoportjukból az Európa-ligában. Az előbbieknek köszönhetően a saját tőkéjük is jelentősen megugrott: a korábbi 307,5 millió koronáról (16,24 milliárd forint) 398 millióra (21,02 milliárd forint).

Ugyanebben az időszakban – a 2022-2023-as idényben – a Fradi is kaszált 3,7 milliárd forintot a kontinensen, bár neki a csúcs továbbra is a 2020-as Bajnokok Ligája-kaland volt a maga 7,6 milliárdos pénzdíjával.

Azt már tudni lehet, hogy a szlovák Slovan Bratislava vagy a ciprusi APOEL vár a dán–magyar párharc továbbjutójára a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében. A Slovan éves büdzséje 20 millió euró, azaz kevesebb mint 8 milliárd forint, és bár az utóbbi években rendesen megszedte magát az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bónuszaiból (19,5 millió euró, 7,69 milliárd forint), az elmúlt évben mégis 6,41 millió eurós (2,53 milliárd forint) veszteségről számolt be. Utóbbi azonban eltörpül az APOEL hiánya mellett, amely 2022 végén már mintegy 7 millió eurót tett ki (2,80 milliárd forint), a ciprusiak ráadásul úsznak az adósságban (34 millió euró, 13,40 milliárd forint), nekik tényleg az életben maradást jelenti az európai foci, és az abból származó bevétel.

Szabados Gábor sportközgazdás szerint büdzsé tekintetében az FTC valahol a második-harmadik részében lehet – nem a BL, hanem a második számú sorozatnak számító Európa-liga mezőnyének. „Az viszont érdekes, hogy milyen játékosokat tudna igazolna, ha egy topcsapat költségvetésévél, vagy annak 60 százalékával rendelkezne. Ugyanis amíg külföldön 100 euróból 50 elmegy adóra, addig itthon ugyanennyiből 85 megmarad az ekho miatt – így lényegesen többet tudna fizetni a labdarúgóinak” – emelte ki korábban Szabados.

Ha mégsem sikerülne túljutnia a Midtjyllanden, mindenképpen az Európa-ligára kellene ráhajtania a a magyar rekordbajnoknak, amelyben a 36 csoportkörös együttes 155 millió eurón (61,10 milliárd forint) osztozik. Az El-főtábla így a zöld-fehéreknek rögtön „csepegtetne” 4,31 millió eurót (1,70 milliárd forint), amelyet aztán különböző UEFA-jutalmakkal lehetne feltölteni.

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Majdmegmondom
2024. augusztus 13. 19:01
A fradiban játszó migráns vállogatott magának tette nehézzé a mai meccset. Nem fogom őket sajnálni. Ők cseszték el, most ők tegyék jóvá! Itt a lehetőség...
zakar zoltán béla
2024. augusztus 13. 17:10
A "Fradi"...A Fradi volt!
pintyoke-2
2024. augusztus 13. 15:31
Tényleg... Hogyan jutott idáig a Fradi?
survivor
2024. augusztus 13. 15:24
oberennsinnen49 Ez nem Fradi, se nem Ferencváros, de még csak FTC se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!