Szenzáció: Budapest rendezi az első, 10 millió dollár összdíjazású atlétikai Világdöntőt!

2024. június 03. 11:22

A debütáló eseményre a Nemzeti Atlétikai Központban kerül majd sor.

2024. június 03. 11:22
ALIYEV, Ilham; COE, Sebastian; ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip; MIRZIJOJEV, Savkat; BABIS, Andrej

Nyitókép, fotó: A 2023-as vb is teljes sikert hozott a Nemzeti Atlétikai Központban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

***

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Schmidt Ádám egy olyan eseményt jelentett be hétfőn, amely a magyar fővárosban debütál: 2026. szeptember 11-13. között hazánkban kerül sor az első atlétikai Világdöntőre.

A hírt személyesen Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke személyesen is megerősítette. A szabadtéri idény kimagasló eseményére – az aktuális világranglista alapján – garantáltan csak a legjobbak kapnak meghívást, de így is 70 ország mintegy 400 versenyzőjét láthatja majd a magyar közönség. A futószámokat a legjobb 16 versenyzővel rendezik meg, amelyekben elődöntőre és döntőre kerül sor.

Sebastian COE
A WA elnöke, a legendás Sebastian Coe nem is tagadja: rajong Budapestért! Fotó: Getty Images

Az, hogy ezen kívül melyik számokban rendeznek finálékat – ahogy mondani szokták – még tárgyalás alatt, ami biztos: a futószámokon kívül nem lesznek selejtezők, csak a döntőkre kerül sor.

Ami egyedivé teszi az eseményt: az összdíjazás 10 millió dollár lesz, a győztesek 150 ezer dollárt tehetnek majd zsebre.

A Világdöntő létrehozásával a WA célja, hogy azokban az esztendőkben, amikor nem rendeznek világbajnokságot, szintén egy igazán rangos versenyt láthassanak a sportág szerelmesei világszerte, másrészt az atlétika népszerűsítése is cél.

Sebastian Coe a magyar szíveket különösen melengető információt is közölt: a történelmi, debütáló Világliga kapcsán azért is fővárosunkra esett a választás, mert 

a tavalyi, 2023-as budapesti világbajnokság minden idők legjobb, legnézettebb szabadtéri vébéje volt!

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a bejelentés kapcsán hozzáfűzte: emlékezetes lesz a nap, amikor az atlétika három év után visszatér Budapestre. A tavalyi világbajnokság 2023 legnagyobb sporteseménye volt, és a vadonatúj versenyre, a Világdöntőre megint hazánkba látogat a világ legnépszerűbb, legelterjedtebb alapsportága elitmezőnye, így három napon át, három órán keresztül ismét Budapest lesz az atlétikavilág fővárosa.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 03. 20:38 Szerkesztve
És volt képük leírni: 3 MRD 800 millió Ft. Lölö mellényzsebből . . .
sabotage-2
2024. június 03. 20:13
A 10 milliós összdíjazás a pedofideszes oligarhákra vonatkozik!!! Mocskos tolvaj banda!!!
polárüveg
2024. június 03. 16:43
Belátható időn belül Európa nyugati felében nagyobb esemény megszervezése szinte lehetetlenné válik. A francia elnök már most idegen haderő segítségét kéri egy olimpia biztosításához. (Miközben katonákat küld Ukrajnába!) Még 10 évvel ezelőtt is ez elképzelhetetlen lett volna.
Akitlosz
2024. június 03. 13:21
Ki fizeti? Ez sem piaci alapon megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!