Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Német-magyar: 27 magyar szurkolóval szemben indítottak eljárást a német rendőrök

2024. június 20. 14:20

Szijjártó Péter elmondása szerint a magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen.

2024. június 20. 14:20
null

Nyitókép: Photo by Attila KISBENEDEK / AFP

Több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a futball Európa-bajnokság előző napi német-magyar csoportmérkőzésével összefüggésben, és az ügyek döntő többségét a Stuttgartban szolgálatot teljesítő diplomaták segítségével sikerült is rendezni a helyszínen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével közös sajtóértekezletén kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva, az akkori provokációkra és a magyarokat ért atrocitásokra tekintettel, kiemelt konzuli jelenléttel készült a szerdai meccsre, összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot Stuttgartban.

Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, s huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult végül az eljárás.

Ez a különbség abból fakad, hogy volt két magyar állampolgár, akikkel szemben tévesen intézkedtek a német rendőrök. A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni ezt a két magyar állampolgárt, akik a mérkőzésen így részt is vehettek” – tájékoztatott.

Ezután arról számolt be, hogy magyar állampolgárok ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt, és részben azért indult eljárás, mert voltak, akik érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. „És sajnos zajlik eljárás kábítószer birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is” – fűzte hozzá.

Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe”

– mondta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen, és a német ügyészség csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalja ezeket az ügyeket. „Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekének védelmében” – szögezte le.

Közölte, hogy a hazainduló repülőjáratok közül kettő Budapesten, egy Debrecenben rendben megérkezett.

A Skócia elleni vasárnapi mérkőzés kapcsán aláhúzta, hogy már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít. „Sportesemény kapcsán ennyien soha nem regisztráltak még konzuli védelemre” – emelte ki.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. június 20. 15:37
Úgy tűnik jogosan jártak el. Több tízezer ember közül nem is rossz arány.
europész
2024. június 20. 15:18
Nem volt rajtuk rozsaszin gatya meg szivarvany szinu ing.Basszus ekkorat hibazni. Mi a francnak feketebe meg mindenfele szines ruhaba oltozni.Ez lett a vege. Maskor brahibol tessek rozsaszinbe oltozni mert az tetszett egesz germanisztannak. Rohadjanak meg a lefizetett biroikkal egyutt.
chief Bromden
2024. június 20. 14:38
Nem voltak hajlandók az elvárt dress kode viseletére? (rózsaszín bugyogó, körömcipővel)
HegedusAndras
2024. június 20. 14:38
Ez belefér. Csodafocit láthattunk a mieinktől Két meccs és két győzelem. Büszke lehet a magyar, hiszen "Szoboszlaiék" szuperjól játszottak! Nincs szégyelni valónk, az eredmények azok csak a libsiket tévesztik meg, csak a libcsikomcsik nem látják, hogy minden szuper.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!