Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Majdnem meghalt az előző Eb-n, most óriási gólt rúgott a dán sztár

2024. június 17. 09:44

Christian Eriksen visszatért.

2024. június 17. 09:44
Slovenia v Denmark - EURO 2024
Szabó Levente

Nyitókép: GOKHAN BALCI / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Már az is óriási teljesítmény, hogy Christian Eriksen 1100 nappal szívmegállása után ott van a 2024-es Európa-bajnokságon, de az, hogy a Szlovénia-Dánia meccsen ő szerezte az első gólt, egészen mesébe illő. 

A 32 éves játékos a találatát követően kinyújtott karokkal futott a dán szurkolók felé, akik nem tehettek mást, minthogy örömtelien ünnepeljenek a játékossal, akinek egy borzasztóan nehéz megpróbáltatáson kellett túljutnia ahhoz, hogy visszatérhessen a legmagasabb szintre.

Slovenia v Denmark - EURO 2024
Eriksen érzelmesen ünnepelt, miután megszerezte a vezetést Dániának Szlovénia ellen a C csoport első mérkőzésén, 2024. június 16-án. Fotó: Gokhan Balci/AFP

Eriksen a 2021-es Európa-bajnokságon, a Dánia-Finnország mérkőzésén esett össze a pályán. A középpályás a 43. perceben, egy bedobást követő szituációban csuklott össze, az operatőr pár másodpercig mutatta a jelenetet, amin látszott, hogy felakadt a futballista szeme. Csapattársai azonnal körbeállták, és talán Simon Kjaer és Joachim Maehle voltak azok, akik lélekjelenlétükkel megmentették a játékos életét. Később kiderült, hogy Eriksennek megállít a szíve, és a pályán azonnal újra kellett éleszteni. Az eset után a mérkőzés – teljesen érthető módon – hosszabb időre félbeszakadt, és akkor az Internél futballozó középpályás pályafutása is. 

Eriksen először 2021 decemberében beszélt arról, hogy műtétjét követően kapott egy beültethető szívritmus-szabályozót, és visszatérne a futballpályára. 2022 tavaszán meg is kapta a lehetőséget a Premier League-ben szereplő Brendfordtól, majd nyáron a Manchester Unitedbe igazolt, akiket a mai napig erősít. 

1100 nappal a horrorisztikus eset után a futballista újra pályára lépett az Európa-bajnokságon, és a Szlovénia elleni 1-1-es mérkőzésen ő szerezte Dánia gólját, egy remekül kivitelezett lövéssel.

A találatot követően a dán szurkolók egy emberként ugrattak talpra, mely pillanat tökéletes elletéte volt a három évvel korábbi néma csöndnek és imádkozásnak. 

„Ezúttal egészen más történt az Eb-n, mint legutóbb. Magabiztosan mentem a meccsre, és egyszerűen örültem, hogy játszhatok. Az Eb-n játszani mindig különleges dolog. Az volt a fejemben, hogy még soha nem szereztem gólt a kontinenstornán, és semmi más nem járt a fejemben, csak a futball. Boldog voltam, hogy a gólommal segíthettem a csapatot” – nyilatkozta Eriksen érzelmesen a mérkőzés után. 

A találkozó összefoglalóját ide kattintva megtekintheti. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. június 17. 10:10
Majd Bognár Gyuri megszakérti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!