Lipták Tamás: Nem nyugodhatunk meg, veszélyben a triatlon

2023. augusztus 08. 19:45

A Sunderlandben megrendezett triatlon-világbajnokságon legalább 57 versenyző kapott betegséget, köztük hasmenést, miután részt vettek a tengeri úszáson. Ennek kapcsán a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatóját kérdeztük.

2023. augusztus 08. 19:45
Triatlonversenyzők az úszás után.
Csisztu Zsuzsa

Ahogy a Mandineren beszámoltunk róla, legalább 57 versenyző kapott betegséget, köztük hasmenést a triatlon szakág világbajnoki sorozatának Sunderlandben rendezett eseménye után – erősítették meg az egészségügyi szakértők.

Történt mindez egy olyan partszakaszon, 

hol a helyi vízművek a szennyvizet beleengedi a tengerbe, és sajnálatos mód itt rendezték a viadal úszóversenyszámát is.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) közölte, a megbetegedett versenyzőktől származó mintákat vizsgálja, hogy megállapítsa, azonosíthatók-e a közös kórokozók – számolt be róla a BBC is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Hivatala a verseny előtt három nappal elemezte a Roker strand tengervizét, és az E. coli 39-szer nagyobb koncentrációt mutatott ki, mint a korábbi mintákban.

Több mint 2000-en vettek részt

Az élsportolók mellett – ebben szerepeltek válogatott versenyzőink is – amatőrök is részt vettek a versenyen, mintegy 2000-en. A bakteriális megbetegedés vélhetően őket érintette.

A magyar versenyzők – tudomásunk szerint – szerencsére nem érintettek a fertőzésben, s volt, aki azóta tovább is állt egy másik versenyre.

Dévay Márk, Faldum Gábor, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Sárszegi Noémi és Horváth Karolina indult egyéniben.

Mint azt a magyar szövetség szakmai igazgatójától, Lipták Tamástól megtudtuk, nekik inkább az volt a gondjuk, hogy a víz 14 fokos volt és nagyon hideg. Azonban „sajnos nem kell nagyon messzire mennünk, mert ugyanez a probléma már a tokiói olimpia előtt is gondot okozott – vetette fel. – 2019-ben rendezték az első tesztversenyt, már akkor felmerült, hogy duatlon lesz a triatlonból az aggasztó vízminőség miatt. Akkor a parasportolókat nem, másokat viszont abban a vízben versenyeztették, de szerencsére nem történt komolyabb gond akkor” – mondja Lipták Tamás. 

A Szajnából vett vízmintát vizsgálja egy szakértő Párizsban 2023. augusztus 4-én. Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Arra is kitért a szakember, a világ számos helyén egyre nagyobb gondot okoz a szabad vizek minősége, emlékezzünk csak, hogy a hosszútávúszók Szajnára tervezett olimpiai tesztversenye is elmaradt a vízminőség vállalhatatlansága miatt. „Ez egyre nagyobb probléma a sportágban. Augusztus 17-18-án például olimpiai tesztversenyt rendeznének Párizsban, azonban az úszók elmaradt világkupa-versenye ugyancsak intő jel, hogy a Szajna nem lesz alkalmas helyszín, ezért lehet, hogy ismét duatlon lesz a versenyből, ami persze nem túl fair verseny, mert az egy másik sportág” – mutat rá az ügy kilátástalanságára a szakember.

Madridban idén tavasszal – egy tizenötéves múlttal bíró versenyen – egy 

komolyabb esőzés zúdult le belemosva a város összes mocskát a versenyhelyszínre kijelölt tóba, így az úszást itt is ki kellett venni a versenyből.

Ez persze óriási csapás, például Dévay Márknak, aki jelenleg a világ legjobb triatlonos úszójának számít, szóval akadnak sajnos gondjaink hosszabb távon is – fogalmazott Lipták Tamás.

Több tucat beteg

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége jelenleg 57 hasmenéses és hányásos esetről tud. A British Triathlon közölte, a hivatal elemzésének eredményeit csak a verseny befejezése után hozzák nyilvánosságra. Hozzátették, hogy a tengervíz a verseny megkezdése előtt átment a szervezet saját, független vizsgálatain. Ugyanakkor a brit kormány irányelvei szerint a nyílt vízi úszás növelheti a gyomorbaktériumok és a mikroorganizmusok, például az E. coli által okozott súlyosabb fertőzések kockázatát.

Amit az E-coli baktériumról tudni érdemes

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak. Ezek közé tartoznak az ún. EHEC (enterohemorrágiás, vérzéses bélgyulladást okozó) törzsek is, melyek olyan méreganyagot képesek termelni, mely nagyon hasonlít a vérhas megbetegedést okozó egyik Shigella szerotípus által termelt méreganyaghoz (shigatoxin).

A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül várható, de az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

A betegség jellemző tünetei a hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, valamint néha felléphet hányinger, hányás és láz is. Hasmenéses tünetek esetén orvoshoz kell fordulni. A tapasztalatok szerint enyhe lefolyású megbetegedés esetén az antibiotikumos kezelés nem rövidíti le a tünetekkel járó időszakot, sőt egyeseknél súlyosbítja a betegséget. Ugyancsak nem javasolt a bélmozgást csökkentő („székeltfogó”) gyógyszerek szedése sem. Minden esetben fontos azonban a folyadék- és sóvesztés pótlása. Súlyosabb kimenetelű, vagy szövődménnyel járó esetekben kórházi ápolás szükséges.

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. augusztus 08. 22:58
2000 indulóból 57-en betegedtek meg. Én itt nem látom a szörnyű veszélyeztetést. Ilyen az élet.
Martell 2
2023. augusztus 08. 19:54
Annak idején mindenki a brazilokon röhögött, mert szennyvízben tartották az olimpiai számokat, erre kiderül hogy a gazdag angoloknál ugyanezt csinálják. Lehet hogy a tisztító vezetője egy kvótabuzi vagy egy kvótanéger ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!