Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Horrorlegendák kapják meg méltó helyüket a hollywoodi hírességek sétányán

2024. június 26. 18:43

John Carpenter a ma is élő legnagyobb horrorfilmes rendezők egyike, de álmaink legnagyobb réme is vele tart a Walk of Fame-re.

2024. június 26. 18:43
hírességek sétánya Robert Englund
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Universally Addicted Facebook-oldala

 

A hollywoodi Walk of Fame, avagy a hírességek sétánya ötletével még E.M. Stuart, a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara akkori elnöke állt elő, 1953-ban, hogy ezzel „megőrizzék egy olyan közösség dicsőségét, amelynek neve a világ négy sarkában csillogást és izgalmat jelent”. A sétány tervei már néhány éven belül meglettek, '58-ban pedig be is indultak a munkálatok, hogy 1960. február 8-án átadják a helyszínt, mely azóta is a turisták egyik legfontosabb helyi látványossága, miközben a sztároknak kiemelt presztízzsel bír, ha valaki megkapja közülük ezt a kitüntetést.

Flowers Placed On The Hollywood Walk Of Fame Star Of Roger Corman
Roger Corman producer/rendező és Alfred Hitchcock csillaga a sétányon (Michael Tullberg/Getty Images)

A sétány a Hollywood Boulevardon nagyjából 2,1 km-en húzódik, a Gower Streettől a La Brea Avenue-nál található Hollywood and La Brea Gatewayig, valamint egy rövid szakaszon a Marshfield Way-en, és egy 0,64 km-es szakaszon észak-déli irányban a Vine Streeten. A Walk of Fame 

olyannyira fontos szerepet játszik a Los Angeles-i turizmusban, hogy több látogatót vonz, mint a környék más látnivalói összesen. 2023-ban a sétány 2752 csillaggal rendelkezett, 

erre pedig egy, a Kamara által, külön erre a célra létrehozott szervezet jelöli ki a sztárokat. Ez történt most is, így 2025-ben több mint 30 névvel bővülhet az illusztris társaság.

Persze magyarok és magyar felmenővel rendelkező sztárok szintén bőven felfedezhetők Hollywood legnépszerűbb sétányán. 

Így például az alábbiak:

Bánky Vilma (1960), William Fox (1960), Gábor Zsazsa (1960), Gábor Éva (1984), Hajmássy Ilona (1960), Harry Houdini (1975), Kertész Mihály (1960), Al Lichtman(wd) (1960), Peter Lorre (1960), Lugosi Béla (1960), Lukács Pál (1960), Ormándy Jenő (1960), George Pal (1960), Joe Pasternak (1984), Joe Penner (1960), Szigeti József (1960), Vidor Károly (1960), Jules White(wd) (1960), Adolf Zukor (1960)

De bőven akadnak olyanok is, akik már külföldön születtek, de magyar felmenővel rendelkeznek:

Drew Barrymore (2004), George Cukor (1960), Tony Curtis (1960), Jamie Lee Curtis (1998), Peter Falk (2013), Mariska Hargitay (2013), Leslie Howard (1960), Ernie Kovacs (1960), Paul Newman (1994), Johnny Weissmuller (1960)

Ezt is ajánljuk a témában

Egy, kettő, Freddy érted eljő

A Universal klasszikus szörnyfilmjeiből is ismert Boris Karloffhoz, Lon Chaney-hez, valamint a magyar származású Béla Lugosihoz (vagyis Blaskó) csatlakozhat Wes Craven Rémálom az Elm utcában-sorozatának szörnyetege, avagy a Freddy Kruegert 8 filmen át alakító Robert Englund. A színész egy tweetben így reagált, mikor megtudta az örömhírt: 

arra keltem, hogy a 2025-ös Walk of Fame illusztria társaságába keveredtem. Azt hallva, hogy Jane Fondával és Prince-szel együtt említik a nevem, öreg szívem majd kiugrott a helyéről”. 

De nem Englund az egyedüli a népes listáról, aki az évtizedek alatt számos rémálmot okozott.

A rendező, akinek mindig dolga van

Jövőre ugyanis a ma is élő horrorfilmes rendezők legnagyobbja, John Carpenter is megkapja a maga dicsőséges csillagát. A legendás direktor a hetvenes években rendkívül alacsony költségvetésű filmekkel hívta fel magára a figyelmet, a sci-fi Sötét csillag és a rendkívül feszült akciófilm, A 13-as rendőrörs ostroma után aztán az 1978-as Halloweennel robbant be a köztudatba, és a magyar vérvonallal rendelkező Jamie Lee Curtist rivaldafénybe állító slasher, ha nem is teremtett műfajt, de a zsánernek olyan népszerűséget hozott, amilyenre még nem volt példa.

John Carpenter
John Carpenter, 2018-ban, Spanyolországban (Sitges, Robert Marquardt/Getty Images)

Ezt is ajánljuk a témában

Jöttek a másolatok, a Péntek 13-tól a My Bloody Valentine-ig, de Michael Myers története talán mind a mai napig a legnépszerűbb. Mert míg a Kristály-tavi mészárost, a Péntek 13 második epizódjától kultikus státuszt szerzett Jason Voorheest a filmforgalmazók éppen úgy kivéreztették, mint ő maga a szexelő és drogozó tinédzsereket, addig a halloweeni gonosz az utóbbi éveket is egy egészen erősre sikeredett trilógiával tette emlékezetessé. 

Ez még úgy is nyilvánvaló, hogy én Jasonre szavaznék. Amellett pedig, hogy Myers katakterében egyszerűen nincs több 1-2 filmnél, hatalmas eredmény, hogy a sorozatot eddig sikerült húzni.

Carpenter további munkássága pedig azt jelzi, hogy az alkotó megérdemelt minden belé fektetett bizalmat. Az 1980-as A köd ott van sokak kedvenc filmjei között még akkor is, ha nem szeretik a horrort; az 1981-es Menekülés New Yorkból igazi kultfilm; az 1982-es, ismét Kurt Russell főszereplésével készült A dolog pedig általánosságban a valaha volt legjobb horrorfilmek közé sorolható.

És a listát még bőven lehet folytatni: Christine, A sötétség fejedelme, Az őrület torkában – mind meghatározó filmek, amikkel a rendező így vagy úgy, de még amellett is kiérdemli a helyét a sétányon, hogy pár gyengébb TV- és mozifilm is bekerült a repertoárba. Amit a rövidfilmes A horror mesterei Cigarette Burns-epizódjával jóvá tett.

Ugyan John Carpenter már nem forgat, legalábbis nem nagyfilmet, attól még zenél. Mert hát ő írta a filmzenéinek nagy részét. A fogós, egyszerű és emlékezetes szintitémák nagyobb részéért pedig még ma is rajonganak az emberek, amiből természetesen kikövetkeztethető, hogy jött a saját zenék újrahangolása, majd a nagylemez utáni koncertezés, ami a kétrészes Anthology lemezt veszi alapul.

A művész tehát minden szempontból megérdemelte a hollywoodi kiemelt helyet, mégis mindössze annyival kommentálta a kitüntetést: „Csillag a Hollywoodi Hírességek sétányán? Ez biztos valami tévedés.” Nos, ilyen életmű mellett biztosak lehetünk abban, hogy nem tévedés és innen is gratulálunk!

2025-ben összesen 36 kiválasztott sztár és zenekar kapja meg a csillagot a hírességek sétányán, akik a következők:

John Carpenter, Jessica Chastain, Bill Duke, Robert Englund, Emilio Estevez, Colin Farrell, Jane Fonda, Nia Long, Lisa Lu, Glynn Turman, Toni Vaz, Fran Drescher, Lauren Graham, Bill Nye, Molly Shannon, Sherri Shepherd, Courtney B. Vance, Chris Wallace, Trey Parker, Matt Stone, Fantasia, Depeche Mode, Los Bukis, The B-52s, Green Day, The Isley Brothers, Busta Rhymes, George Strait, Keith Urban, WAR, Prince (posztumusz), Misty Copeland, Alan Cumming, Adam Carolla, David Beckham, Orel Hershiser.

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. június 26. 19:57
Carpenter másodikra nagyot dobott, a "The Thing" ma is nézhető és hátborzongató.. azóta sem sikerült felülmúlnia, azzal együtt, hogy volt pár remek filmje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!