Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Budapest Comic Con, ahol a Star Wars egy 46 négyzetméteres dioráma, mi pedig megríkattunk egy indiai színész legendát

2024. május 29. 17:47

A prágai után megnéztük a budapesti rendezvényt, csalódásunk pedig nem is lehetett volna nagyobb – ám ezúttal pozitív értelemben!

2024. május 29. 17:47
Budapesti Comic Con
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Azért az örömmel tölti el az embert, mikor a prágai Comic Conról hazatérve és a rendezvénnyel bezzegelve mond le korábbi tapasztalatai miatt a magyar testvér-eseményről, erre derült égből kap olyan közösségi élményt az arcába, hogy csak úgy villámlik. Ezt hívják pozitív csalódásnak. És hiába spoileres már a cikk elején leírni, hiszen a részletek csak most jönnek. 

Transformers robotokkal, milliónyi LEGO-elemmel, elképesztő mennyiségű Star Wars-tartalommal, képregényekkel és társasjátékokkal, valamint egy elpityeredő sztárral.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden egyben

Ahogy a legtöbb geek rendezvény (képregény-, játék-, film- és minden egyéb témákért rajongó fiataloknak szervezett találkozó), úgy a 3. Budapesti Comic Con is a Hungexpo területén nyitotta meg kapuit, egy kellemes májusi hétvégén. Az érdeklődők pedig csak úgy özönlöttek, pláne, hogy a szokásos képregényes és filmes, valamint cosplayes vonal mellé ezúttal más extra rendezvényeket is kaptunk, ugyanazért a jegyért, egynek az áráért. 

Budapesti Comic Con

A Board Game Expo a társasjátékok, az OGEX a videójátékok, a KoreOn pedig az ázsiai kultúra kedvelőit szólította meg, így a több csarnokban, párhuzamosan zajló rendezvényeken bőven volt mit nézni.

Ezt is ajánljuk a témában

A számos színpadon, és az azokon zajló beszélgetéseken, előadásokon túl a Board Game Expo területén például szinte minden kicsi és nagy kiadó jelen volt, és az opcionális vásárlási lehetőségeken felül rengeteg kihelyezett asztalon próbálhattuk ki a cégek kiadványait. 

Akár a havi szinten is komoly mennyiségű megjelenéssel rendelkező Gémklubról, akár a kis A+Z Kiadóról, vagy éppen a magyar történelmi játékokkal (is) foglalkozó Kard és Koronáról volt szó, a látogatók örömmel próbálták ki a változó nehézségű társasokat, amik sok esetben aztán a kosárban végezték. 

Ez a társasjátékos forgatag abszolút új volt, eddig csak hasonlót láthattunk olyan különálló rendezvényként, mint a Társasjátékok Ünnepe. És ha a BGE nem is váltja ki a német Spiel Essent, ami inkább szakmai esemény, panaszkodni egyáltalán nem volt okunk. Eleve, ember legyen a talpán, aki csak a jelenlévő játékok felét kipróbálta a puzzle-verseny mellett – egy teljes napot simán el lehetett tölteni az asztalra tett játékokkal.

Budapesti Comic Con

Ezt is ajánljuk a témában

Emberek között

A lényeg persze az összejövetel volt a forgatagban: az emberek és az interakció. Miközben alkotók dedikáltak és barátságos szavak között rajzoltak a rajongóiknak, a különböző színpadokon Hollerung Gábor beszélt a Budafoki Dohnányi Zenekarról és az érkező Gamer Symphonyról, Győri Zoltán játéktervező és youtuber a társasjátékokról, míg a leginkább Amerikából hívott színészek a felmerülő kérdésekre válaszoltak. 

Közben még a Magyar Honvédség is kivonult, hogy a brutális méretekkel rendelkező Gidrán katonai járműbe teljes családok ülhessenek be, miközben a hivatásosok a hon védelmét népszerűsítették.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy vagyok az Erővel, és az Erő velem van

Mindenhol mosolygós arcokat láttunk, fiatalok és idősek egyaránt élvezték az ottlétet, és bár a Star Wars, mint téma, itthon láthatóan dominál (Prágában sokkal nagyobb volt a szórás, ott az itthon kifejezetten rétegnek szóló franchise-ok is népszerűek), avagy minden pultnál akadt egy fénykard, figura vagy éppen szobor, sőt a beöltözött cosplayesek nagyobb hányada is ezt az univerzumot dolgozta fel, azért más érdekességeket is fel lehetett fedezni.

Budapesti Comic Con

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ilyen volt a hatalmas Star Wars-dioráma, LEGO-elemekből összerakva, aminek alapjait 

apa és fia kezdte felépíteni Nagyváradon, hogy aztán más városok lakosai segédkezzenek, a 3 év után elkészült végeredményt pedig kamion szállítsa az aktuális kiállítási pontra, Budapestre. 

A dioráma méretei elképesztők, nagyon látványos, ráadásul mindenfelé cicákat rejtettek el benne/rajta amiért jár a plusz pont. A másik kiemelkedő dolog az a robot-hármas volt, amelybe emberek bújtak, majd így, élő Transformersekként sétálták be a csarnokokat.

Ezt is ajánljuk a témában

De egyébként is remek rendezvény volt a 2024-es Comic Con, nagyszerű élményekkel, egy csomó jó ötlettel és érdekességgel, miközben a rendezésbe sem nagyon lehetett belekötni. Egyedüli kellemetlenségként maximum egy családapát tudok megemlíteni, aki a gyerekét ért kisebb kellemetlenség miatt úgy robbant egy másodperc alatt, hogy tettlegességig fajult a helyzet, miközben egy kiütött fiatalkorú felett állva ordított arról a tömeg közepén, hogy ez egy családi rendezvény, hát mit képzel magáról?!

Jövőre ugyanitt

Annyi biztos, hogy jövőre is kinézünk, 

mert természetesen 2025 június 14-én és 15-én érkezik a következő Budapesti Comic Con, amire azért reméljük, sikerül pár nagyobb sztárt hívni, 

mivel nagyjából csak ezen a téren vagyunk lemaradva a cseh rendezvényhez képest. Addig is nemsokára némi képregényes bemutatóval és egy interjúval zárom a beszámolót, mely 2024. legfontosabb meghívottjával, az 1999-es A múmiából, a Csillagkapuból, valamint a Jézus életét bemutató A kiválasztottakból (The Chosen) ismert Erick Avarival készült, akit egy kérdéssel sikerült meg is ríkatni.

Kovács Milán képregényesnek és a szervezőknek köszönjük a meghívást!

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. május 29. 19:22
Lassan fel kellene nőni, gyerekek :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!