Sorra reagálnak a világ vezetői a Trump elleni merényletre

2024. július 14. 11:39

Több ideológiai ellenfele is támogatásáról biztosította Trumpot.

2024. július 14. 11:39
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Rebecca DROKE / AFP

A világ vezetői megdöbbenéssel reagáltak a Trump elleni merényletre. Az állam- és kormányfők világszerte felszólaltak a politikai erőszak ellen, és támogatásukról biztosították a szombati lövöldözés érintettjeit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Európa

Az elsők között reagált a Trump elleni támadásra Orbán Viktor miniszterelnök.

Gondolataim és imáim Trump elnökkel vannak ezekben a sötét órákban”

– írta a magyar miniszterelnök az X-en.

Ezt is ajánljuk a témában

Geert Wilders, holland jobboldali politikus, Orbán Viktor szövetségese is megszólalt az esettel kapcsolatban. Wilders kifejezte imádkozik Trumpért, és azt írta: „Isten áldja az Egyesült Államokat, Isten áldja az Egyesült Államok 45. elnökét.” Egy másik posztban azt írta: „A baloldali politikusok és a média gyűlöletkeltő retorikája, amely a jobboldali politikusokat rasszistának és nácinak bélyegzi, nem marad következmények nélkül. A tűzzel játszanak.” Majd azt írta: „ami megtörtént az Egyesült Államokban, az megtörténhet akár Hollandiában is”. Szerinte a jobboldali politikusok iránt érzett elutasítás példátlan szintet ért el a nyugat-európai országban is, ezért érdemes lenne növelni a biztonsági szintet, hiszen tartani lehet egy esetleges támadástól.

Nigel Farage brit parlamenti képviselő, a Reform UK párt vezére és Trump szoros szövetségese szintén támogatásáról biztosította Trumpot.

A fősodratú média gyűlöletet terjesztett barátom, Donald Trump ellen. Remélem, büszkék magukra. Undorító emberek”

fogalmazott Farage, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen farizeus módon adott hírt először a balliberális média a történtekről. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök „együttérzéséről biztosította Trumpot, Emmanuel Macron francia elnök pedig mielőbbi felépülést kívánt neki, a lövöldözést „demokráciáink tragédiájának” nevezte. „Franciaország osztozik az amerikai nép sokkjában és felháborodásában” – írta Macron az X-en közzétett bejegyzésében.

Oroszország vasárnap felszólította az Egyesült Államokat, hogy „mérlegelje gyűlöletkeltő politikájának következményeit”. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő odaszúrt Washingtonnak azzal, hogy az Ukrajnának küldött támogatás helyett, inkább az amerikai rendfenntartó szervekre kellene költenie az amerikai kormányzatnak.  

Volodimir Zelenszkij, akinek meglehetősen feszült a viszonya Trumppal, „megdöbbenéssel” értesült a lövöldözésről: „Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Soha nem szabad az erőszaknak győznie”írta Volodimir Zelenszkij.

Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy „megdöbbentették a gyűlésen történt sokkoló jelenetek”. „A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban” – jelentette ki a miniszterelnök.

Olaf Scholz német kancellár szerint „a Donald Trump amerikai elnökjelöltet ért támadás megvetendő. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Gondolataim azokkal az emberekkel is vannak, akiket a támadás érintett. Az ilyen erőszakos cselekmények veszélyeztetik a demokráciát.”

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője elítélte a támadást: „Ismét politikai képviselők ellen elkövetett, elfogadhatatlan erőszakos cselekményeknek vagyunk tanúi” – mondta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig „mélyen megdöbbent” a lövöldözés miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ázsia

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap „együttérzését és szimpátiáját” fejezte ki Trumpnak. 

Kína szorosan követi a Donald Trump volt elnök lelövése körül kialakult helyzetet”

– áll a kínai külügyminisztérium szóvivőjének közleményében.

Narendra Modi indiai miniszterelnök kijelentette, hogy „mélyen aggasztja” a barátja elleni támadás. „Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban” – mondta Modi.

Fumio Kishida japán miniszterelnök szintén felszólalt a politikai erőszak ellen, mondván, hogy „határozottan ki kell állnunk az erőszak minden olyan formája ellen, amely kihívást jelent a demokrácia számára”. Lai Ching-te tajvani elnök „őszinte részvétét” fejezte ki a lövöldözés áldozatainak.

Ifj. Ferdinand Marcos elnök azt mondta, nagy megkönnyebbüléssel értesült arról, hogy Trump biztonságban van az ellene elkövetett merénylet után: „A világ minden demokráciát szerető népével együtt elítéljük a politikai erőszak minden formáját. A nép hangjának mindig a legfőbbnek kell maradnia” – írta.

Ezt is ajánljuk a témában

Közel-Kelet

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy őt és feleségét „sokkolta” a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás. „Imádkozunk a biztonságáért és gyors felépüléséért” – mondta Netanjahu.

Amerika

Javier Milei argentin elnök a merénylet után a nemzetközi baloldalt hibáztatta:

A választási vereségtől való pánikban a terrorizmushoz folyamodnak, hogy érvényesítsék elmaradott és tekintélyelvű programjukat”

– mondta az elnök.

Luiz Inacio Lula da Silva baloldali brazil elnök szerint a lövöldözést „a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének határozottan el kell ítélnie. A demokrácia és a béke vezetőjeként elutasítjuk az erőszak minden formáját” – közölte a brazil elnöki hivatal.

Gabriel Boric chilei elnök szerint „az erőszak veszélyt jelent a demokráciákra és gyengíti az együttélésünket. Mindannyiunknak el kell utasítanunk”.

Bolíviában Luis Arce elnök azt mondta, hogy

mély ideológiai és politikai különbségeink ellenére az erőszakot, bárhonnan is származik, mindig mindenkinek el kell utasítania”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. július 14. 15:35
Látjátok, Fico és Trump Őrangyala is gyorsabb volt, mint a merénylőik...
gebsi1
2024. július 14. 14:54
Sok hülye politikus demokráciáról hadovál, miközben halvány fogalmuk sincs arról hogy pontosan mi is akarna az lenni.
akkor ki
2024. július 14. 14:13 Szerkesztve
Gond az, hogyha a szuverenisták közül valaki, akinek tele van a fasza a globalistákkal, felbérel egy gyenge elméjűt, hogy lője le ursulát, szargyurit, szaralexet, a kalózt, a bonapartét, zellert, kallast, tuskót, weber hitlert, fogtündért stb! Szóval nincs ez jó sehogy, mert a másik oldal is aggódhat!!!!!
bakoska
2024. július 14. 13:49
Hát a Fico elleni merényletnél nem álltak ennyien sorba!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!