Veszélybe kerülhet az izraeli kormánykoalíció a gázai tűzszüneti tárgyalások miatt

2024. június 03. 08:20

Az izraeli miniszterek kilépéssel fenyegetőznek Biden tűzszüneti terve miatt.

2024. június 03. 08:20
Israel's New Government Is Sworn In To The Knesset

Nyitókép: Amir Levy / Getty Images

Két izraeli miniszter is belengette a koalícióból való távozását, ha és amennyiben Benjamin Netanjahu elfogadja Joe Biden amerikai elnök által kért gázai tűzszüneti javaslatot. Bezalel Smotrich, a pénzügyminiszter, és Itamar Ben-Gvir, a nemzetbiztonsági miniszter, kiálltak az ellen, hogy bárminemű megállapodás szülessen a Hamász megsemmisítése előtt – írta meg a BBC.

Netanjahu hivatalos álláspontja szerint nem lesz tartós tűzszünet addig, amíg a Hamászt meg nem semmisítik, és minden túszt el nem engednek. Egyik tanácsadója azonban később úgy jellemezte a pénteken ismertetett tervet, hogy Izrael nem utasítja el, még ha nem is tartja azt „jó üzletnek”.

Az amerikai elnök háromlépcsős javaslata egy hathetes tűzszünettel indulna, melynek keretében az Izraeli Védelmi Erők (IDF) visszavonulnának Gáza lakott területeiről. Az egyezség végül a túszok szabadon bocsátásához, az ellenségeskedések tartós beszüntetéséhez és egy újjáépítési terv kidolgozásához vezetne.

Bezalel Smotrich izraeli miniszter azonban szombaton közzétett egy nyilatkozatot a közösségi oldalán, miszerint 

nem fog részt venni olyan kormányban, amely elfogadja ezt a javaslatot, és lezárja a konfliktust a Hamász eltávolítása és a túszok visszaszerzése nélkül.

Itamar Ben-Gvir miniszter szerint ez a javaslat meggondolatlan alkut jelent, amely a terrorizmus győzelmével és Izrael biztonságának veszélyeztetésével jár. Ő is azt az álláspontot osztja, hogy inkább feloszlatja a kormányt, mint hogy beleegyezzen a javaslatba.

Érdemes megjegyezni, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali koalíciója jelenleg csekély többséggel rendelkezik a parlamentben, és a hatalom megtartása érdekében számos frakcióra támaszkodik, köztük Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich pártjára is. Yair Lapid, Izrael egyik legbefolyásosabb ellenzéki politikusa természetesen gyorsan felajánlotta támogatását a „bajba jutott miniszterelnöknek”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannluipigus
2024. június 03. 09:04
Zsarolunk, zsarolunk, a túszok meg még mindig palesztin fogságban rohadnak?
formaegy-2
2024. június 03. 08:41
A terrorista gyilkos Biden Netanjahu megbuktatására játszik azóta, hogy megválasztották! Ne feledjük már el, hogy a HAMASZ támadta meg az ártatlan embereket, fiatalokat, családokat gyerekeket kegyetlen mészárlást elkövetve, és nem fordítva! A palesztinok azok, akik maguk között bújtatják a HAMASZ tagjait, és még ők vannak felháborodva a viszont támadásért! Aki a terrorista gyilkos Bideni USA-nak hisz az egyenlő a halállal!
europész
2024. június 03. 08:40
Ha Bibit felbosszantjak es fakepnel hagyja ezt a bagazst akkor azert kivancsi lennek,hogy atadnak e a palesztinoknak a folyotol a tengerig a teruletet.A liberalis vilag alma teljesulne de mihez kezdenenek az utana?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!