Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Az Európai Bizottság bevallotta, vannak kivételek – és azt is, Magyarországot közéjük sorolja-e

2024. június 20. 10:29

Az Európai Bizottság nem kezdeményez eljárást több olyan országgal szemben sem, amelyek esetében ugyanúgy indokolt lenne, mint például Magyarországnál. Eközben Románia továbbra is a szégyenpadon ücsörög.

2024. június 20. 10:29
Ursula von der Leyen

Nyitókép: Getty Images/Thierry Monasse

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy a túlzottdeficit-eljárás elindítását javasolja többek között Magyarországgal szemben – mostanra pedig az is kiderült, hogy a testületnél ismét akadtak az egyenlőknél is egyenlőbbek.

Az Euractiv beszámolója szerint Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia is számíthat az eljárásra, amiért költségvetési hiányuk meghaladta a GDP 3 százalékos határát.

Észtország, Spanyolország és Csehország viszont nem, pedig ez a pénzügyi adat rájuk is ugyanúgy igaz.

A Bizottság azzal érvel, hogy a spanyol és cseh szabálysértés „átmeneti”, míg az észteknél enyhítő tényezőként sorolják fel, hogy jelentős forrásokat költenek a védelmi kiadásokra – ez egyébként Magyarországra vagy Lengyelországra ugyancsak érvényes lehetne. 

Az értékelés külön is kitér Romániára, amellyel szemben jelenleg is zajlik az eljárás, és „nem tett semmiféle hatékony lépést” a költségvetési irányvonal javítása érdekében. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
virag-os
2024. június 20. 22:57
Türelem emberek, nem kell elsietni semmit. Mindennek eljön az ideje, a politika türelem és diplomácia. Ott már nagyon idegesek, mindenki az első helyre akar felkerülni. Csak kérdezem, hogy hol vannak a "bezzeg Románia" figurák ? Ahol kolbászból van a kerítés és csodálatos az élet, mi .
stefan74
2024. június 20. 20:54
Oké, most már mondhatna valamit a fidesz, meddig kell ezt nekünk elviselni. Ha nettó befizetők leszünk akkor is így fognak szopatni? Ki kell lépni ebből a fosból.
bagira002
2024. június 20. 19:35
Kettős mérce Magyarország ellen , Brüsszel kirekesztő .
Male
2024. június 20. 16:11
Nem adják oda a nekünk járó pénzeket, pénzbírságot kapunk egy igencsak érdekes eljárás keretében... majd mivel így túl nagy a költségvetési hiányunk már, eljárást indítanak ellenünk ezért... Erre most leírhatom párhuzamként a hülye gyerekkori sérelmemet: A tanár óra elején elvette a vonalzómat. Majd óra végén adott egy 1-est, mert az órán nem vonalzóval húztam alá a könyvben amit kellett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!