Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Akkora a hőség, hogy megállt az élet Görögországban

2024. június 12. 18:56

Bezárták az athéni Akropoliszt a nyár első hőhulláma miatt.

2024. június 12. 18:56

Fotó: Pixabay

Athénban bezárták szerdán az Akropoliszt a nyár első hőhulláma miatt, Görögország középső és déli részein pedig iskolák maradtak zárva a hőség miatt. Szerte a fővárosban egészségügyi dolgozókat helyeztek készenlétbe, mert szerdán és csütörtökön a hőmérő higanyszála várhatóan a 40 Celsius fokot is megüti az Észak-Afrika felől érkező hőség és por következtében. Az UNESCO-világörökség részét képező athéni Akropolisz, a görög főváros legjelentősebb turisztikai célpontja déltől délután öt óráig zárva tart. A helyi Vöröskereszt munkatársai palackozott vizet osztogatnak a turistáknak. A pizzafutárok és futárszolgálatok működését is megtiltották 12 és 17 óta között. A munkaügyi minisztérium engedélyezte a távmunkát azoknak, akik otthonról is tudnak dolgozni.

Athénban 2007-ben mérték az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 45 fokot, országszerte pedig a legmelegebbet (48 fokot) 1977-ben jegyezték fel az Athénhoz közeli Elefszinában.

Görögország Európa azon országai közé tartozik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. A tavalyi hőhullám során számos erdőtűz pusztított, majd viharok okoztak termőföldeket és ezzel emberek megélhetését is tönkre tevő súlyos áradásokat.

Meteorológusok szerint az elmúlt tél volt az ország feljegyzett történek legmelegebb tele, ami kedvez további erdőtüzek kitörésének az idén. Görögországban az idén egyébként is a vártnál korábban elkezdődtek az erdőtüzek, így már márciusban volt példa egyre.

Szerdán tűzoltók és rendőrségi egységek járőröztek földön és levegőben, szemmel tartva az erdőségeket, és készülve az előrejelzések szerint szeles hétvégére, ami szintén kedvez a tüzek terjedésének. A görög katasztrófavédelmi hatóságok fokozták a személyzet kiképzését és bővítették létszámát. A hőség megszűnését hétvégére várják.

(MTI)

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. június 13. 07:33
"Dolgozz, Helóta geci, mert jönnek a spártaiak, és lemészárolnak." :-))))) Klasszikus. De ilyen melegben????? :-)
MaBaker
2024. június 13. 01:57
Tehát 1977 óta büdös szart sem melegedett Görögország (max a telek lettek enyhébbek, aminek nem tudom ki nem örül). "Tombol" a globális felmelegedés
Obsitos Technikus
2024. június 12. 23:47
Ott mindenre megáll.. tetű népség.
Dunhill67
2024. június 12. 21:08
ott mindig is állt:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!