Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hová tűnt Macron?

2024. július 04. 10:44

Nem véletlenül van csendben a francia elnök a választás előtti napokban.

2024. július 04. 10:44

Aurelien Morissard / POOL / AFP

Ahogy arról mi is beszámoltunk, most vasárnap sorsdöntő választásokat tartanak Franciaországban. A nyugat-európai progresszív média is kétségbeesetten figyeli a nemzetgyűlési választások második fordulóját, melynek során a jobboldal kerülhet hatalomra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére Emmanuel Macron elnök az utóbbi időben visszahúzódott a nyilvánosság elől.

A tervezett nemzetközi kötelezettségektől eltekintve már csaknem két hete nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

A Politico cikke felidézi: múlt vasárnap, ahelyett, hogy Macron vigasztalta volna híveit az első fordulóban elszenvedett „megdöbbentő” vereség után, az Elysée-palota csupán egy rövid nyilatkozatot adott ki az elnöktől, amelyben egységre szólított fel.

A Politico szerint most Macron szövetségének, amely már így is „megviselt”, először kell vezetője nélkül megvívnia harcát az ellenfeleivel. 

Elindult a Macron-mentesítés

Szövetségesei viszont nem is szeretnék, ha túlságosan beleártaná magát a kampányba. „Azt mondtuk neki, hagyja abba a kampányt (...) És nem is igazán arról van szó, hogy meghallotta volna az üzenetünket, inkább arról van szó, rákényszerítettük, hogy hallgasson ránk” – mondta a Macron által vezetett Reneszánsz nevű párt egyik tisztviselője, aki névtelenül nyilatkozott a brüsszeli lapnak.

Macron rosszul mérte fel, hogy a személyisége mennyire elfordította a párttól a közvéleményt”

– tette hozzá a tisztviselő.

Az elmúlt hetekben a párt több befolyásos szereplője is azért lobbizott, hogy Macron maradjon távol a kampánytól, amit egyik szövetségesük szükséges „Macron-mentesítésnek” nevezett. Egy miniszter még azt is elismerte a közszolgálati televízióban, hogy

Macron imázsa „megkopott”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nehéz idők várnak Macronra

A Politico szerint az elnök már arra készül, hogyan vezesse az országot pártja várható vasárnapi megsemmisítő veresége után. Valószínű, hogy Macronnak a választást követően kohabitációban kell kormányoznia.

A kohabitáció a politikában megosztott kormányzati rendszert jelent, amely félelnöki rendszerekben fordul elő, mint amilyen Franciaország. A latin szó jelentése: együttélés. Kohabitáció akkor jön létre, ha az államfő más politikai pártból való, mint a parlamenti többség. Mivel a miniszterelnök csak többség birtokában tud kormányozni, az elnök akkor is többséggel rendelkező kormányfőt kénytelen kinevezni, ha nem a saját pártjának van meg a többsége.

Erre felkészülve az elmúlt napokban Macron azzal volt elfoglalva, hogy megerősítse befolyását az államszervezetben, vezető tisztviselőket nevezett ki – többek között a rendőrségnél, a biztonsági szolgálatoknál, a szárazföldi hadseregnél, a légierőnél, a haditengerészetnél –, és szövetségeseket keresett ahhoz, hogy emberei kulcsfontosságú pozíciókba kerüljenek az Európai Unióban. 

Erre válaszul Le Pen azzal vádolta az elnököt, hogy  „adminisztratív államcsínyt” szervez.

Több tisztviselő szerint az elnök részletesen vizsgálja azokat a forgatókönyveket is, amelyek akkor valósulhatnak meg, ha a Nemzeti Tömörülés arat győzelmet vasárnap. „Talán ez alkalom lehet arra, hogy új kormányzási módokat találjunk fel – mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök a rádióban, hozzátéve, hogy „egy plurális nemzetgyűlés” jöhet létre, amelyben az lesz a döntő, hogyan tudnak együttműködni a különböző pártok. 

A vasárnapi választásokat követően viszont már nem sokáig kerülheti el a nyilvánosságot az elnök. A választás után Macronnak kell kiválasztania az új miniszterelnököt, akinek a megválasztása még hetekig eltarthat, ha nincs egyértelmű többség a parlamentben.

A Politcio szerint ebben a helyzetben nehéz elképzelni, hogyan javulhatna Maron megítélése, amely az utóbbi hónapokban meredeken romlott. 

Ha a jobboldal nagy többséget szerez, akkor Macronra nyomás fog nehezedni, hogy a Nemzeti Összefogás vezetőjét, Jordan Bardellát jelölje miniszterelnöknek. Ha nem lesz egyértelmű parlamenti többsége egyik pártnak sem, akkor pedig hosszadalmas koalíciós tárgyalások következhetnek az elnök és riválisai között. 

Macron megtépázott hírnevének egyik forgatókönyv sem fog használni. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­­k­e­l­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­u­­n­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
ujujuj
2024. július 04. 13:20
"Egy miniszter még azt is elismerte a közszolgálati televízióban, hogy Macron imázsa „megkopott”." Ja, hát bazmeg. Aki európa legnagyobb volumenű és hagyományú agráriumát feláldozza ukrajnáért és a zöld lófasz alakú délibábért, a brokijával csapkodja az asztalt, hogy "legközelebb az atomrakéta indítógombjára ütök", és amikor a rendőrség lelő egy igazoltatásnak ellenálló bozótlakót, olyankor a csőcselék oldalára áll, annak általában megkopik az imázsa még akkor is, ha olyan erős propagandahátszele van, mint macronnak.
Beszélgető
2024. július 04. 13:08
macron otthon fetreng részegen a saját hányásában és azon jajveszékel, hogy elbaszta az életét az öregasszony igája alatt.
Dr Bubo
2024. július 04. 13:02
Elment önkéntesnek ukrajnába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!