Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Nagy dilemma előtt áll az elnökhalál után Irán – mérsékelt vezető érkezhet?

2024. június 01. 19:38

Válságmenedzselésben és az utódlások levezénylésében jó a rendszer, de az elnök váratlan halála rossz geopolitikai, belpolitikai, gazdasági helyzetben érte Iránt. Az iszlám köztársaság negyvenöt éve a választói felhatalmazásra épül, ez a legitimitás vészesen gyengülni látszik.

2024. június 01. 19:38
Iran-Funeral Of The Late President And His Entourage
Maráczi Tamás

Nyitókép: AFP/ NurPhoto / Morteza Nikoubazl

Ebrahim Raiszi helikopter-balesete és tragikus halála egyszerre sokkolta az iszlám köztársaság híveit és villantott fel reménysugarat az ellenzékieknek. Az iráni egy súlyosan polarizált társadalom: a hír nyomán tömegek gyászoltak, és tömegek ünnepeltek. Az elnök halála ugyanis mélyen jelkép­értékű. Raiszi szimbolizálta az 1979-es iszlám forradalom óta fennálló rendszer, a teokratikus köztársaság szilárdságát, eltökéltségét és elveit. Hirtelen halála így emblematikusan felidézte, hogy egyszer minden rezsim elmúlik.

A 2021 óta a végrehajtó hatalom élén álló Raiszi ellentmondásos személyiség volt. Feltétlen lojalista, az ajatollah­rendszer egyik kulcsfigurája, aki évtizedekkel korábban, 1988-ban ötezer politikai fogoly kivégzéséhez asszisztált főügyészhelyettesként, amiért az iráni ellenzék köreiben a mai napig a „teheráni mészárosnak” nevezik. Majd végigjárta a jogi-politikai ranglétrát, volt főügyész, igazságügy-miniszter, illetve tagja lett a nagy tekintélyű állami kontrollszervnek, a Szakértők Gyűlésének is. 

Keményvonalas politikus volt, akinek hároméves elnöksége idején Irán aktívabb lett a geopolitikai játszmákban: Teherán a korábbi iráni atomalku felülvizsgálata ügyében megütközött az amerikaiakkal, a nemzetközi ellenőröket akadályoztatta, miközben az urándúsító tevékenységét felgyorsította. A Mahsza Amini-eset után kitörő zavargásokat Raiszi kemény kézzel felszámoltatta a hatóságokkal (ötszázan meghaltak és húszezren őrizetbe kerültek). Irán eközben tagja lett a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO) és a BRICS-államok közösségének, valamint fegyverzettel (drónokkal) támogatta az orosz hadsereg ukrajnai hadműveleteit. Teheránnak minden jel szerint szerepe volt az Iszlám Ellenállási Mozgalom, a Hamasz izraeli telepek elleni október 7-ei terrortámadásának eltervezésében; miután pedig támadás érte damaszkuszi konzulátusát, rakéta- és dróninváziót indított Izrael ellen.

Raiszi elnöksége során Irán felhagyott a kompromisszumkészséggel, és a multi­poláris világrend egyik hírnökeként – Oroszország és Kína szélárnyékában – egyre nyíltabban konfrontálódott a Nyugattal, leginkább az unipoláris világrend hanyatló hegemónjával, az Egyesült Államokkal. Az oroszokkal erősítette a katonai együttműködést, az amerikai szankciók által terhelt nyersolajexportját átirányította az emelkedő nagyhatalom, Kína felé. Moszkva közvetített Teherán protezsáltja, a Hamasz és a rivális Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) közötti közeledésben, Peking pedig beelőzte az amerikai diplomáciát, így Szaúd-Arábia nem az izraeliekkel békült meg, hanem az irániakkal. Eközben az ország karnyújtásnyira került attól, hogy atomhatalommá váljon – amint bejelenti, hogy sikerült atomfegyvert előállítania, a nyugati elszigetelési stratégia hatástalanná válik ellene.

A gazdaságpolitikát a teheráni kormány mégsem tudta kontroll alatt tartani: a szankciók hatásait nem tudta kompenzálni, az infláció elszállt (harminc százalék fölötti), a riál elértéktelenedése miatt elviselhetetlenül magasra emelkedtek a megélhetési és lakhatási költségek, valamint az élelmiszer­árak, az életszínvonal jelentősen romlott Raiszi elnöksége idején. A költségvetés szűkössége miatt az állami támogatások köre leszűkült, az állam leépítette szociális-jóléti intézkedéseit, az egészségügy és az oktatás terén is azonnal jelentkeztek a visszaesés jelei.

A növekvő társadalmi elégedetlenséget a bevett módon merev szabályozással, a rendfenntartók bevetésével próbálta kezelni, de a hidzsábviselési szigor, a lakosságot terhelő erkölcsrendészeti vegzálás, az információs és politikai jogok, valamint a személyes szabadság korlátozása még nagyobb keserűséget eredményezett.

Rakéták parádéja Hámenei ajatollah portréja előtt az iráni hadsereg napján áprilisban 
Fotó: AFP / ATTA KENAR

Pedig Ebrahim Raiszi a megfelelő ember volt a stabilizáció feladatára: a 2025-re tervezett elnökválasztáson a konzervatív vallási ellenőrző testület, az Őrzők Tanácsa őt favorizálta. Az iráni választási rendszerben a többség voksára számíthatott, így 2029-ig hatalmon maradhatott volna, a kényes politikai ügyek felszínre törését ezzel a rezsim évekkel későbbre tolhatta volna. Halálával azonban a neuralgikus kérdések megválaszolása 2024-es feladatává vált a teokráciának: az átmeneti politikai vákuumhelyzet elmozdulást hozhat mind a szigorítások, mind a rugalmasság irányába.

A márciusi parlamenti választáson a választásra jogosult irániak mindössze 41 százaléka ment el szavazni – ez soha nem tapasztalt alacsony részvétel, ami egyértelmű jele a választói apátiának. Ha az emberek nem érzik úgy, hogy demonstrálniuk kell a támogatásukat, az nagy legitimitáshiányt mutat abban a rendszerben, amely az iszlám forradalom eszméit támogató tömegekre, a nagy többségre építi a hatalmát immár negyvenöt éve.

A gazdasági kiábrándulás és a politikai korlátozottság mellett még egy tényezőt említenek az Irán-szakértők, amely hozzájárult a rezsim tekintélyvesztéséhez: az Izrael elleni áprilisi dróntámadás még a Teheránnal baráti katonai elemzők szerint is biztonságpolitikai fiaskó, zavarba ejtő kudarc lett. Irán évtizedekig építette a megközelíthetetlen, veszélyes, hatalmas ütőerejű katonai hatalom imázsát, ezen a képen azonban az izraeli–amerikai–jordániai védőpajzs hatékonysága nagy sebet ejtett.

A rendszer személyi összetartója az ajatollah, aki meg­ingathatatlan tényező az iráni valóságban. Ali Hámenei 1989 óta áll az ország élén legfőbb vallási (és politikai) vezetőként, de elmúlt 85 éves, és prosztatarákkal kezelték. Az utódlás kérdése elodázhatatlan feladat a kormányzó elitnek, amelynek előbb egy alkalmas elnököt, majd egy alkalmas vallási vezetőt kell találnia. Mégpedig a gyengeség minden jele nélkül, gyors és zökkenőmentes módon.

Nagy dilemma előtt áll a rendszer: olyan karakterű elnököt kell találnia, aki Raiszihoz hasonlóan hermetikusan lojális az ajatollahhoz, mégis nyitottabb és mérsékeltebb hozzáállású politikus – ez a keresztmetszet elég szűk az iráni politikai közegben. Az idő szorít, az alkotmány feszes keretet szab a kieső elnök pótlására, és már az időpontot is kitűzték: június 28-a lesz az előre hozott elnökválasztás napja. Egy új, keményvonalas Raiszi-klón indításával a hatalom alacsony részvételi arányt kockáztat, ezért vélhetőleg egy Hasszán Róhani típusú mérsékelt vezetőt fognak jelöltként felfuttatni a rövid kampányban. Vele azonban eljöhet az igény a kormányzó politikai elit és a kiábrándult társadalom közötti szakadék betemetésére, ami reform- és kormányzati irányváltási kényszerbe viszi a rezsimet. 

Iráni ellenzéki szakértők szerint ez a kérdés elvezet az iszlám köztársaság legitimitásának egyéb fundamentumaihoz, vagyis hogy szükséges-e a Korán és a sarija előírásaira építeni a 21. században egy iszlám államot, vagy el kellene mozdulni a polgári alkotmány, a valódi köztársasági berendezkedés, illetve a vallási helyett a szakértői, polgári ellenőrzés felé. A forradalmi rendszer végleg a geopolitikai ellenségeskedések és a belső másként gondolkodók elnyomására rendezkedik be, vagy működhet úgy is, hogy konszolidálja külpolitikáját, és kiterjeszti a szabadságjogokat minden állampolgárára?

Az ellenzéki tüntetések szlogenjeiből következtethetők ki a társadalom egy részének vágyai: nem szeretnének a nemzetközi vérkeringéstől elszigetelt páriaállam polgárai lenni; azt szeretnék, ha az állam nem a Hamaszba vagy a szíriai Aszad-rezsim fenntartásába öntené a pénzt, hanem a belföldi ellátórendszerek fejlesztésébe; és azt szeretnék, ha hazájukban a hatalom nem szabályozná az emberek magánéletének minden részletét.

A kérdések súlyát növeli, hogy a következő elnököt kinevező testületeknek tudniuk kell: akit most az elnöki székbe segítenek, az lehet rövidesen és nagy valószínűséggel Irán teljhatalmú ura, az ajatollah is. És 

amerre az ajatollah mondja, arra fog menni az ország.

Inog-e az iráni rendszer?

Az iráni elnök halála okozta politikai feszültségek mélységéről és hatásairól kérdeztük N. Rózsa Erzsébet Irán-szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát.

Turbulens időben történt a baleset. Milyen feszültséget okozott az elnök halála az iráni belpolitikában?
Megakadást jelent abból a szempontból, hogy az iráni rendszerben két egymást követő évben vannak a választások: most tavasszal volt a parlamenti választás, és 2025-ben lett volna az elnökválasztás. Az előre hozott elnökválasztással a kettő összetorlódik, ami azt jelenti, hogy szinte egyszerre fog hivatalba lépni az elnök és a parlament. Az elnök nevezi meg a minisztereit, akiket a parlamentnek el kell fogadnia.

Mi volt Ebrahim Raiszi elnök jelentősége?
Már a 2021-es megválasztása után sokan úgy tekintettek rá, mint egy potenciális jelöltre a legfőbb vallási vezető tisztségére. Alkalmas személy volt, de gyenge, súlytalan elnök lett, éppen az ő terminusa alatt zajlottak a legnagyobb tömegtüntetések az iszlám köztársaságban, és emiatt valószínűleg menet közben gyengült a képessége arra, hogy Hámenei utódja legyen. Hirtelen halálával azonban ez a kérdés okafogyottá vált. A múltjában pedig voltak sötét foltok: ügyészi tevékenysége alatt sok ellenzékit kivégeztek, és ezt sokan nem felejtették el neki.

Kényszerű utódlás következik. Milyen személyek lehetnek esélyesek az elnöki posztra?
Még nem lehet látni, kik lehetnek a jelöltek. Hámenei ajatollah azonban tudja, hogy elveszítette a társadalom nagy részének a támogatását, így most lehetőség adódott arra, hogy visszatérjen egy „befogadóbb” rendszerhez, vagyis a mérsékelt politikusokból is visszahívhatnának embereket a választáson való indulásra. A 2021-es elnökválasztáson több jelöltet kiszűrtek, mérsékelt jelöltek nem is voltak, eleve Raiszinak állt a zászló. Az azonban biztos, hogy a hatalom olyan jelölteket szeretne látni, akik maximálisan elkötelezettek Hámenei mellett. Irányváltás nem lesz, mert az irányok ki vannak jelölve. Az Őrök Tanácsa szűri a jelölteket, a tagok pedig vallási személyek.

Az ajatollah 85 éves, a gazdaság mélyponton, társadalmi feszültségek vannak. Mennyire ingatag a rezsim?
A legfőbb kérdés évek óta az, hogy ki lesz Hámenei után a legfőbb vezető. Sokan a fiát emlegetik, de ő egy láthatatlan figura, nincs előtérben, ráadásul Ruholláh Homeini és az iszlám köztársaság meghirdetett alapelveivel szembemenne, ha a hatalom dinasztikus úton, apáról fiúra szállhatna át – ezért nem gondolom, hogy ő lesz az utód. A rendszer legitimitásának erősségét a választói apátia jelzi – azok az irániak, akik 1979 óta tudatosan részt vesznek a választásokon, egyre kevésbé mennek el szavazni. De a rendszer nem ingatag. A rendszeren kívül nincs senki. Mindenki a rendszeren belül van.

Milyen hatása van ennek a turbulens időszaknak Irán geopolitikai helyzetére?
Nincs hatása, mert az irányokat a legfőbb vezető az isteni törvények értelmezésével kiszabta. Az iráni külpolitika három tétele közül egy tárgyalható, kettő nem. A nukleáris program tárgyalható, egészen addig, amíg nem vonják vissza Hámenei fatváját, amely kimondja: az iráni atomenergia csak és kizárólag békés célra használható. A rakétaprogram és a térségbeli kapcsolati hálózat nem tárgyalható, mert az elrettentést, Irán védelmét, a rendszerváltás elkerülését szolgálja.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monte Carlo
2024. június 02. 07:58
"Teheránnak minden jel szerint szerepe volt az Iszlám Ellenállási Mozgalom, a Hamasz izraeli telepek elleni október 7-ei terrortámadásának eltervezésében;" Ez cionáci hazugság, csak az izraeli keményvonalasok állítják. Még a CIA sem.
kepiblanc
2024. június 01. 23:54
"Jehuda Garami rabbi egy héber nyelvű interjúban azt állította, hogy „az iráni zsidó közösség teljes vallásszabadságot élvez, nem úgy, mint az európai közösségek.” De ismerős ez a szöveg, nézzétek csak meg a beás iráni "rabbit". :P https://neokohn.hu/2020/06/22/az-irani-forabbi-szerint-iranban-nagyobb-biztonsagban-vannak-a-zsidok-mint-europaban/
Akitlosz
2024. június 01. 23:41
Annyira ingatag, mint az Orbán rezsim.
Akitlosz
2024. június 01. 23:32
"Irán évtizedekig építette a megközelíthetetlen, veszélyes, hatalmas ütőerejű katonai hatalom imázsát, ezen a képen azonban az izraeli–amerikai–jordániai védőpajzs hatékonysága nagy sebet ejtett." Mert miért? Odacsődítették a fél vadnyugat hadiflottáját. Kb. sehol a világon nincsen erősebb légvédelem. Ha nem egyszeri csapás lett volna, hanem folyamatos háború, akkor már átmennének és becsapódnának a rakéták, mert a légvédelem nincsen felkészülve folyamatos bevetésre. És a hadi ipar sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!