Politico: Amint megszületett a brüsszeli megállapodás, Ursula von der Leyen elszaladt felhívni Bident

2024. február 02. 08:45

A lap hozzátette, „az Orbán-show-nak vége”.

2024. február 02. 08:45
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (R) speaks with President of EU Comission Ursula von der Leyen (R) during a bilateral meeting as part of the annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switerland on January 16, 2024.

Szokásához híven a Politico péntek reggel a brüsszeli hírlevelében tálalta a csütörtöki megállapodást az olvasóinak. Az egyik bekezdésben gyakorlatilag bevallották már ők is, hogy a befagyasztott magyar források kérdése szorosan össze van fonva az ukrán kérdéssel: „a csúcstalálkozót megelőzően a kormányok azt állították, hogy Magyarország befagyasztott uniós pénzeszközeinek kérdése független az ukrán kérdéstől, és nem alkudozási alap. 

A vezetők azonban a reggeli találkozón valóban megvitatták a témát”.

Névtelen diplomatákra és tisztviselőkre hivatkozva arról írt a lap, hogy „Olaszország és Franciaország nagyobb rugalmasságot sürgetett Brüsszeltől, hogy Magyarország könnyebben jusson uniós forrásokhoz. A német Olaf Scholz azonban – ugyanezek a diplomaták szerint – a reggeli során visszavágott, és 

ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarországnak akkor kell megkapnia a forrásokat, ha megfelel a kritériumoknak”.

Ursula von der Leyen pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyarok nem kaptak további engedményeket, amit Scholz is hangoztatott a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

A Politico arról is beszámolt, hogy amint meglett a megállapodás, Ursula von der Leyen egyből tárcsázta is Washingtont. Ahogy fogalmaztak, 

„Ursula von der Leyen a mai megállapodás után gyorsan felhívta Joe Biden amerikai elnököt. 

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Kijevnek nyújtott uniós támogatás »nem helyettesíti az amerikai vezetést«, mivel a Biden-kormányzat továbbra is nyomást gyakorol a Kongresszusra az Ukrajnának nyújtott további segélyek érdekében.”

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. február 05. 13:35
Szarból vannak ezek mind...
Palmimi85
2024. február 03. 17:38
Ha Orbán Putyin "pincsije", akkor Ukrajna von der Liar Hugyosjózsi "pincsije" és fenéktörlő alkalmatossága úgyis, mint az EU kiemelt "személytelensége". Fura világban élünk manapság, hiszen eddig csak sejtettük, hogy az EU honnan kapja azy utasításokat, most U. v. d. L. ezt bizonyossá tette... Legalább megvárta volna az ülésnap végét. Ez a német dajna Európa szégyene!
bagira002
2024. február 02. 22:26
Ursula parancsot teljesítette következő parancsot várja az interurbán ezért volt fontos . Merkel lemondása után Izraelbe szalad , Ursula meg amerikai elnökkel tárgyalt . Ukrajna segélyezést a republikánusok többségben vannak megakadályozzák .
elfújta az ellenszél
2024. február 02. 19:14
Most nem mindegy, hogy örömében pisil be vagy a félelemtől kakil be a vénember? Lényeg hogy kéznél legyen a friss pelenka egy ilyen telefonhívásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!