Zajlik a kémvadászat Ukrajnában: magas beosztású vezetőket is vádolnak

2023. április 21. 14:01

Ők lehetnek a felelősek többek között Herszon városának és a csernobili atomerőműnek az elfoglalásáért.

2023. április 21. 14:01
null

Március végén a BBC arról írt, hogy az ukrán hadseregbe és titkosszolgálatba beépült

orosz kémek nagyobb veszélyt jelenthetnek Ukrajnára nézve, mint a katonai haderő.

Erre reagálva az utóbbi időszakban még nagyobb erőkkel vetette bele magát Ukrajna a kémvadászatba.

Tetian Sapian, az ukrán állami nyomozóiroda szóvivője azt nyilatkozta, hogy az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) ügynökei beférkőztek az ukrán biztonsági szolgálatba (SZBU), valamint a kormányba is, belülről bomlasztva szét Ukrajnát a 2014-es majdani tüntetés után elmenekült oroszbarát ukrán hivatalnokok segítségével. Hozzátette: bár sok ügynököt lelepleztek már, még mindig rengetegen lehetnek.

Orosz ügynökök az ukrán biztonsági szolgálat vezetői között

Április elején az ukrán állami nyomozóiroda lezárta az Oleh Kulinics, az SZBU krími részlegének vezetője ellen indított vizsgálatot. Kulinicset azzal gyanúsították, hogy az orosz FSZB kémje volt, és oroszbarát menekültek segítségével sikerült beférkőznie az ukrán biztonsági szolgálat emberei közé.

A szóvivő szerint Kulinics segített az oroszoknak Herszon elfoglalásában, mivel nem tájékoztatta időben a vezetőséget a valós helyzetről.

„Arra utasította a katonákat, hogy hagyják el a szolgálati helyüket. Később fegyvert adott olyanoknak, akiknek semmi közük nem volt az SZBU-hoz. Ő maga is elhagyta helyét és február 24-én Kijevbe ment” – nyilatkozta Sapian.

Kulinicset júliusban tartóztatták le árulás vádjával.

Amennyiben bűnösnek találjak, életfogytig tartó börtönbüntetés vár rá. A nyomozóiroda szerint Kulinics egyik tettestársa Volodimir Szivkovics korábbi védelmi miniszter-helyettes lehetett. Szivkovics 2014-ben menekült Oroszországba. 2022 januárjában Ukrajna szankciókat vetett ki rá, mivel oroszbarát összeesküvéssel vádolták.

Az ukrán állami nyomozóiroda szóvivője arról is beszélt, hogy Kulinics összejátszhatott Andrij Naumovval, az SZBU helyettes vezetőjével, akit ő ajánlott erre a pozícióra. Naumov jelenleg Szerbiában van, ahol elrendelték Ukrajnának való kiadatását. Az SZBU korábbi vezető szerepet betöltő embere pár órával az orosz invázió kezdete előtt hagyta el az országot. Feltehetően ő segített az oroszoknak elfoglalni a csernobili erőművet tavaly februárban.

A nyomozóiroda szóvivője szerint Kulinics már 2019 májusában is hozzáférhetett titkos állami iratokhoz.

– mondta Sapian.

Zelenszkij tavaly márciusban kirúgta Kulinicsot, de az ukrán RBC hírportál szerint a férfi továbbra is a biztonsági tanács elnökének, Ivan Bakanov tanácsadója maradt, akit azóta Zelenszkij szintén elbocsátott, mert szerinte túl sok volt körülötte a gyanús személy. Hivatalos információk szerint a nyomozóiroda egyelőre semmi bizonyítékot nem talált Kulinics bűnösségét illetően.

Az ukrán vezetés korábbi tévedése

Bár kétségkívül nagy fenyegetést jelent az orosz ügynökök jelenléte Ukrajnában, előfordult, hogy az ország vezetése túl későn jött rá a tévedésére.

Denisz Kirejev, az ukránok tárgyalódelegációjának vezetője a háború első napjainak volt az egyik főszereplője, miután azzal vádolták, hogy Oroszországnak kémkedik.

A Wall Street Journal úgy számolt be Kirejev utolsó óráiról: információik szerint Kirejev telefonhívást kapott az SZBU ukrán titkosszolgálat emberétől, aki találkozót kért tőle. Kirejev biztonsági embereivel bement Kijev belvárosába, ott viszont egyedül szállt be egy kisbuszba. Kilencven perccel később találták meg a holttestét egy utcán.

Később kiderült, hogy a meggyilkolt férfinek volt köszönhető, hogy Oroszország nem tudta lerohanni Kijevet, mivel az erről szóló információi átadásával az ukránoknak lehetőséget adott az orosz behatolók elleni védekezésre Kijev mellett.

2022 júliusában Zelenszkij kirúgta az SZBU addigi vezetőjét, Kirijevet pedig katonai tiszteletadás mellett temették el Kijevben és posztumusz kitüntetésben részesítették „az állam szuverenitásának és biztonságának védelmében tanúsított rendkívüli tetteiért”. 

Nemkívánatos orosz személyek Ukrajnában és Európában

Tavaly novemberben Herszon orosz polgármestere, Alexander Kobets arról tájékoztatta az orosz állami médiát, hogy

akár éjszaka is. Ezek a nemkívánatos személyek többnyire a kritikus állapotban lévő infrastrukturális létesítményekben dolgoznak, és teljes mértékben árulóként kezelik őket.

A háború kitörése óta rengeteg kémkedéssel vádolt orosz személyt utasítottak ki Európa országaiból, ennek ellenére továbbra is jelen vannak a nyugati országokban is. Az orosz kémek elsődleges feladata a nyugatról Ukrajnába érkező fegyverszállítmányok lekövetése.

Nyitókép: Kaniuka Ruslan / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. április 21. 19:58
Ha egy háborúban az egyik félen belül a katonai és a politikai elitek között és egymáson belül is bizalmatlanság mérgezi a kapcsolatokat, az már a vesztés előszele. Az első jel a belügyminisztert szállító helikopter balesete volt. Azóta tovább erősödtek a széttartó törekvések és ezzel együtt a vezetésen belül a hibás keresés és a felelősség el- illetve áthárítása, sokszor más országokra és nemzetközi intézményekre is. A kérdés az, hogy az eszkalációra sikerül-e egy olyan komolyan vehető casus -belli-t kreálni, amely az irakinál meggyőzőbb lesz.
roughneck
2023. április 21. 19:46
Az a leggyanusabb, aki nem gyanus! Ez mar a vereseg burkolt beismerese. Majd ra lehet fogni a buktat a "belso ellensegre"!
NZoltán
2023. április 21. 19:36
Régóta ismert igazság és az ukránokra is igaz. "A forradalom felfalja gyermekeit." A háború meg kiírtja az ország jövőjét adó ifjúság színe - javát.
borvssoias
2023. április 21. 19:23
Ukrajna 80%-ának mindegy, hogy ukrán vagy orosz zászló lobog a feje fölött, csak béke legyen. Ezek mind kémek a náci narratíva szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!