Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

2020. augusztus 13. 18:16

Donald Trump megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született.

2020. augusztus 13. 18:16
null

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével – jelentette be Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren, majd később a washingtoni Fehér Házban tartott tájékoztatóján is csütörtökön. Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá. Donald Trump közzétette a teljes nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.

„Történelmi békemegállapodás” született

„A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának” – szögezték le a közös nyilatkozat aláírói. Hangsúlyozták azt is, hogy „mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd”.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatón az amerikai elnök ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat. Jelen volt Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O' Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is. David Friedman elmondta: a békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el. Trump nevetve hozzátette: szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, „de ezt a média nem értette volna meg”. Jared Kushner kiemelte: a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit. Ezt Kushner Donald Trump szokványostól eltérő válságkezelési megközelítéseinek tudta be. Kushner szinte szó szerint megismételte a közös közleményben foglaltak egyik kitételét, miszerint a térség stabilitását a diplomáciai erőfeszítések mellett a nagyobb gazdasági integrációval és a szorosabb biztonságpolitikai együttműködéssel lehet elősegíteni.

Fotó: MTI/ AP/ Andrew Harnik

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 13. 23:56
"Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek" Miért, hát eddig háborúztak? Na végre valami hír a Mandineren, amiből tanultam valami újat! "Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel." Ja, vagy úgy! Szóval, akkor már megint csak a címadó ember az ostoba. Vagy a hazug. Vagy mindkettő. Magyarországnak nincsen diplomáciai kapcsolata Szíriával, mert a bölcs és előrelátó Fidesz kormány felszámolta. És? Háborúban áll a két ország egymással?
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. augusztus 13. 23:04
Aláírtak egy tűzszünetet mert mindenki erőt gyűjt. Izrael belpolitikailag forrong, az annektálások nem segítettek, csak magukra haragították a szomszédaikat, Irán egyre több befolyást nyer és lassan ott lebeg mögöttük Kína is. Amerika végóráít éli, szabadulna már az egész közel-keleti kudarcból ami az utóbbi két évtizedét végigkísérte hogy az otthoni frontra összpontosíthasson, de a zsidó lobbi soha nem engedi nekik. Az emirátusok, a 90%(!)-ban bevándorló ország is szeretne szusszani egyett, kell a pénz és befolyás a Jemeni polgárháborúra és az ambíciózus űrkutatási projectre is. Afelől senkinek ne legyen kétsége hogy ezek mind rühellik egymást és megfojtanák a másikat egy kanál vízben, csak a verekedést megszakítva bemennek a krimóba gyorsan legurítani valami töményet mielőtt folytatják.
még fokozza
2020. augusztus 13. 21:58
utóirat: Eleinte azt sem mertük elhinni, hogy nem a Föld körül keringenek a bolygók.
még fokozza
2020. augusztus 13. 21:54
A tudósok nem találnak rá magyarázatot, hogy a fénysebesség miért annyi amennyi. Azt hiszem én megtaláltam. A fénynek nincs sebessége. Hanem az anyagok röpködnek körülötte. A fény egy helyben van. És lehet, hogy nem hullám hanem lapos. Jó éjszakát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!