Szankciókkal sújtaná Iránt az EU az oroszoknak adott drónok miatt

2022. október 19. 15:25

A büntetőintézkedésekről szakértői szinten már megszületett az egyezség, napokon belül a 27 tagállam vezetői is jóváhagyhatják azt.

2022. október 19. 15:25
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A 27 uniós tagállam szakértői sajtóértesülések szerint szerda délelőtt megállapodtak a büntetőintézkedések által célzott iráni személyek és szervezetek listájáról, amelyről szerda estig fognak dönteni a tagállamok uniós nagykövetei. A téma terítéken lesz az Európai Tanács csütörtökön és pénteken esedékes csúcstalálkozóján is, a végső döntést pedig várhatóan ennek keretében jelentik majd be.

A hírek szerint nyolc személy és szervezet büntetéséről van szó

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a gyors uniós válaszlépésről az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán konszenzus volt.

Katonai drón repül Kijev felett október 17-én – Az ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban aznap legkevesebb három ember vesztette életét
Katonai drón repül Kijev felett október 17-én – Az ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban aznap legkevesebb három ember vesztette életét

Ez a döntés egyébként független attól a hétfői uniós határozattól, amely 16 iráni személy és szervezet ellen vezetett be szankciókat válaszlépésként az iráni kormányellenes tüntetések résztvevői elleni brutális, halálos áldozatokkal járó rendőrségi fellépésre. (Az iráni tüntetések hátteréről itt olvashat.) 

.) 

Előzmények

Az unió által tervezett szankció előzménye, hogy Ukrajna nemrég bizonyítékokkal jelezte, hogy az orosz hadsereg az elmúlt hetekben

iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú önmegsemmisítő drónokat vet be polgári célpontok ellen az ukrajnai települések ellen vezetett légitámadásai során.

Irán tagad, a Kreml nem nyilatkozik

Az iráni kormányzat eközben tagadja, hogy ilyen fegyvereket szállított volna Oroszország számára, míg a Kreml nem kommentálta a nemzetközi média által felkapott információt.

Friss, amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozó hírek szerint azonban Teherán drónszakértőket küld az oroszok ellenőrzése alatt álló Krímbe, hogy az orosz katonákat kiképezzék a fegyverzet alkalmazására, illetve

rövid hatótávolságú, föld-föld precíziós rakétákat fog szállítani az oroszok számára,

amelyek modern, hatékony és pusztító fegyverek a városostromhoz. Az iráni tüntetőkkel való hatósági bánásmód, valamint az oroszokkal való fegyverkereskedelem, illetve a fenti szankciók miatt.

Teherán mozgástere ugyanakkor leszűkül a 2015-ben megkötött, majd 2018-ban az Egyesült Államok által felmondott iráni atomegyezmény újraélesztésére tett kísérletében.

Amerika bekeményít az iráni drónok és rakéták ukrajnai bevetése miatt

Az Egyesült Államok „agresszív, gyakorlati" lépésekkel fogja megnehezíteni az iráni drónok és rakéták eladását Oroszországnak - közölte kedden Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Nyitókép: Ukrán tűzoltók és mentőalakulatok dolgoznak egy dróntámadást követően október 17-én Kijevben  –  forrás: Antoni Lallican / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP, Másik fotó forrása: MTI

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. október 20. 08:32
Ettől biztosan leesett az ajatollah fejéről a turbán.
Szabó Tamás
2022. október 19. 19:54
Szerintem itt az ideje, hogy az eu a tagállamoknak megtiltson mindent, ami "i" betűvel kezdődik! Fölháborító ez a függés az i-betűtől!
ptrfarkas43
2022. október 19. 19:28
Akkor most nem veszünk iráni gázt és kőolajat?
Vizi369
2022. október 19. 18:59
Szankcionáljátok a bolygót aztán mehet az univerzum ne aprózzátok el kibaszott idióták, közben mindenki kijátsza és üzletel tovább (lásd orosz gyémánt)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!