„Mindig szívügyem volt az idősek, rászorulók segítése”

2022. október 08. 00:00

2022. október 08. 00:00
null

Idén Ritz Judit, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője vehette át a Magyar Batthyány Alapítvány által életre hívott Zichy Antónia-díjat. Az elismerésben évről-évre olyan nők részesülnek, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági vagy politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

A Bíráló Bizottság önnek ítélte idén a Zichy Antónia-díjat. Hogy fogadta a hírt?

Számomra óriási megtiszteltetés, hogy ebben az évben én kaptam a gróf Zichy Antónia-díjat. Annál is inkább, mert így általam a szociális szférára is kicsit több figyelem irányul. Harmincöt éve vagyok a pályán, mindig szívügyem volt az idősek, rászorulók segítése. Hiszem azt, hogy a munkatársaimat is képviselni tudom ezen a díjátadón.

Idősek, rászorulók – említette, és valóban, ön a gyengék és elesettek megsegítésére tette fel az életét. Honnan jött annak idején a sugallat, hogy e hivatás mellett döntsön?

Az egészségügyi pályafutásomat intenzív területen kezdtem. Aneszteziológus-asszisztensként dolgoztam több mint tíz évig a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. A gyermekeim születése után kényszerhelyzetben voltam, hiszen mellettük nem tudtam ügyeleti rendszerben dolgozni. Ekkor választottam a szociális területet, amit azóta nagyon megszerettem, hiszen nagyon közel kerültek hozzám az emberek.

Mit gondol, miben lehet példamutató vagy mértékadó korunk női számára a díj névadója, Zichy Antónia?

Mindenképpen kiemelném a hazaszeretetét, a házastársa iránti hűségét és az emberek iránti elfogadását. Hiszem azt, hogy ma Magyarországon ezekre van a legnagyobb szükség. Mindegy, hogy milyen területen dolgozunk – ha a munkánkat példa értékűen végezzük, emellett igyekszünk a családunkra is megfelelő mennyiségű és minőségű időt szakítani, akkor mindenképpen Zichy Antónia útját követjük.

A Martonyi János által elnyert gróf Batthyány Lajos-díj és az önnek ítélt gróf Zichy Antónia-díj is az önzetlen társadalmi szerepvállalást honorálja. Hogy látja, összességében mi, magyarok hogyan teljesítünk e téren?

Vegyes érzéseim vannak, de úgy gondolom, a döntéshozók mellett a civil szféra képviselőinek óriási a felelőssége, s ők olyan utat mutatnak számunkra, amin nekünk viszonylag könnyű volt eddig járni. Úgy vélem – a jelenlegi nehéz körülményekhez képest – még most is a lehető legtöbbet próbálnak meg kihozni ebből a helyzetből. Ha mindezen túlra tekintünk, azt látom, hogy a mindennapi életben is szép számmal vannak aktív emberek. Azért is örülök a gróf Zichy Antónia-díjnak, mert a saját példám is inspirálhatja a hétköznapok emberét. A Magyar Batthyány Alapítványnak pedig oroszlánrésze van abban, hogy megkeresi azokat az embereket, akik ezen az úton járnak.

 

(X)

Fotó:  Mandiner / Mátrai Dávid

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!