Beindult az ellenzéki árnyékkormány-vetélkedő

2022. szeptember 20. 10:41

Varga Mátyás Zsolt
Mandiner
Az egész láttán a kezdő háziezermester története ugrik be, aki fafúróval akar vasbetont keresztülfúrni.

Hétfőn, egy mérsékelten szép szeptemberi napon – amikor a világ II. Erzsébet királyné temetésével volt elfoglalva – , hazánkban két nagy formátumú, már már GIGÁSZI politikus, két hasonlóan nagy formátumú bejelentést tett. Az egész láttán a kezdő háziezermester története ugrik be. Régen hallottam már. Talán nagyapám mesélte el nekem? Vagy az egyik tanítóm? Talán az egyik barátom? Igazából mindegy is.

A történet maga igazán egyszerű: élt egyszer egy kezdő háziezermester, aki a feleségével úgy határozott, lakásfelújításba kezd. Hogy megmutassa a felesége számára – bár istenigazából saját magának, de ebbe most ne menjünk bele, mert messzire vinne –, milyen jó háziezermester is ő, úgy határozott, hogy mindent a saját kezébe vesz, minden munkálatot ő fog megcsinálni. Szépen lassan csinálgatta is a dolgát, aztán egyszer csak azt vette észre a feleségével, hogy át kellene vinni egy vezetéket a falon. Ezermesterünk felkapta a fúróját, nagy lendülettel nekilátott a falnak, s csak fúrta, fúrta és fúrta a falat. Kínjában már nem tudott mit csinálni, a fúró csak nem hagyott nyomot a falon. Ezermesterünk verejtékezett, káromkodott, erőlködött, egyszóval próbálkozott. A sasszemű emberünk csak egy dolgot nem vett észre:

vasbetont akar fafúróval keresztülfúrni.

Egyszer csak meglátta a komája főhősünk nagy erőlködését, felkapta az is a maga kis fúrócskáját meg hozzá a nagy becsben tartott kis fúrószárát – elvégre azt ő maga eszkábálta össze, a legtisztább alapanyagokból –, és odament ezermesterünkhöz segíteni. Tanakodtak, tanakodtak, hogyan lenne a legjobb, s gondolták, hogy sok lúd disznót győz alapon egymás mellé helyezik a fúrószárak fejét, hátha úgy már sikerül átfúrniuk a falat. Kezdő háziezermesterünk felesége már csak az irgalmatlan káromkodásra és robajra tért vissza a falhoz.

Na, ez történt nagyjából hétfőn is.

Komoly elhivatottsággal próbálják megfúrni a vasbetont a maguk kis fúróival,

aztán majd nagy csodálkozásban törnek ki, amikor meglátják, hogy nem jön össze a dolog. 

Amikor megérkezett Dobrev az árnyékfúrójával, bevallom, nem láttam magam előtt azt, hogy befut majd nemsokára a komája is a maga kis fúrókájával. De talán éppen ezért nem is tudok haragudni Márki-Zayra. Egész egyszerűen karakterhű maradt: a messianisztikus hevület még mindig kitart benne, hiába volt már jó pár „Júdása”.

Van egy olyan érzésem, hogy úgy járunk majd, mint a történetbeli feleség: csak az irgalmatlan robajra és káromkodásra térünk majd vissza.

 

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés