Kijev azzal fenyeget, hogy nem fizet az oroszoknak a gázszállításért

2022. március 16. 8:27
A Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője, Hortay Olivér szerint az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat.

A Naftogaz ukrán állami vállalat vezérigazgatója azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz gáz Európába szállítását folytatni kell, de az azért fizetett összegeket letéti számlán kell tartani, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök ki nem vonja csapatait Ukrajnából – számol be a Magyar Nemzet. Jurij Vitrenko kijelentette, az Északi Áramlat 1 gázvezetéken való szállítását is le kellene állítania Európának, növelve ezzel az ukrán útvonal jelentőségét és komolyabb nyomást gyakorolva Moszkvára.

A Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője szerint az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat. Hortay Olivér a Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy a 13 évvel ezelőtti január 1. és 19. között a Gazprom és a Naftogaz közötti elszámolási vita miatt Oroszország korlátozta, majd szüneteltette a szállításokat az ukrán gázfolyosón. Emiatt Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában korlátozni kellett az ipari termelést, Boszniában, Bulgáriában és Szerbiában pedig a lakossági ellátást is.

A jelen helyzet viszont sok szempontból eltér a 2009-es gázválságot kiváltó környezettől. Magyarország pozíciója kedvezőbb: míg annak idején a hazánkba érkező földgáz jelentős része Ukrajnából érkezett, a tavaly nyáron megkötött hosszú távú szerződés fő beszerzési útvonala déli irányú. Ugyanakkor egy elszámolási vitának most sokkal súlyosabb következményei lennének az Európai Unióra nézve, mint 2009-ben, mivel április 1-jén el kell kezdeni a betárolást egy olyan helyzetben, amikor a kontinens gáztárolói rendkívül alacsony szinten vannak.

(Fotónk illusztráció: Egy dolgozó az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El kéne dönteni Ukrajnának és az EU-nak, meddig érdemes amerikai zenére táncolni?

Azért ez is egy szürreális háború: "utolsó ukránig!", "de a gázszállítás azért működjön tovább, business as usual!"

Ha nem fizet akkor lop!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés