Forrong a Balkán

2020. július 31. 9:18

Rónay Tamás
Népszava
Szerbiához hasonlóan Bulgáriában is hetek óta tüntetnek, mert az itt élőket is alaposan átverték.

„Magánbeszélgetések során sokszor merül fel a kérdés: mi az a határ, aminél az emberek már megelégelik, hogy teljesen hülyének nézik őket? Gyakran az lehet az érzésünk: a határ a csillagos ég. A Kádár-rendszerben az emberek bőven megelégedtek azzal, hogy volt elég pénzük a mindennapi betévőre, volt lakásuk, kivárták azt a pár évet, míg hozzájutottak hőn áhított kocsijukhoz, szociális helyzetüket is jónak érezték. A rendszer akkor kezdett recsegni-ropogni, amikor már egyre kevésbé érezték biztonságban magukat. Az emberek kezdtek elszegényedni, s miután a világútlevéllel már szabadon mehettek Nyugatra, tömegek láthatták azt a hatalmas különbséget, ami a szocializmus és a kapitalizmus között tátongott.

Hasonló okok vezettek Jugoszlávia széteséséhez is. Amíg Tito élt, a Nyugat is szívesebben adott kölcsönt az országnak, halála után azonban elengedték az ország kezét, s bár még volt egy rövid gazdasági fellángolás a nyolcvanas évek végén, ekkorra már oly mértékűvé váltak a nemzetiségi ellentétek, hogy nem volt visszaút.

A Balkán mai társadalmi helyzete kicsit hasonlít az akkorihoz. Most azonban nem a kölcsön hiánya nyomán kialakult gyászos gazdasági viszonyok, vagy a nemzetiségi villongások miatt kerültek robbanáshoz közeli helyzetbe az ottani társadalmak: a koronavírus-járvány hozta felszínre az éveken át sikerrel szőnyeg alá söpört problémákat. Szerbiában a kormány ijesztő válságkezelése nyomán vált nyilvánvalóvá, hogy éveken át becsapták az embereket, az Aleksandar Vucic elnök által oly sokszor emlegetett szerb gazdasági felvirágzás csak mese. Szerbiához hasonlóan Bulgáriában is hetek óta tüntetnek, mert az itt élőket is alaposan átverték: bár már évek óta azt hallhatják a bolgárok, milyen nagyszerűen halad az Európai Unió által megkövetelt igazságügyi reform és a korrupcióval, a szervezett bűnözéssel szembeni küzdelem, s ezt tavaly év végén az Európai Bizottság is megerősítette, a mindennapi tapasztalat mást mutat. Annyira megelégelték a hatalom szemfényvesztését, hogy szerdán blokád alá helyezték Szófiát és több várost.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tamás, azért a helyzet nem olyan reménytelen. Te meg az elvbarátaid már sokszor átvertetek bennünket, és lám, egy évtizede súlyos vereségeket szenvedtek az országgyűlési választásokon. Azt persze nem lehet tagadni, hogy most új színekben (Momentum, DK) próbáljátok eladni ugyanazt a romlott árut, és sajnos akadnak rá vevők.

Az igazság sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk, ahogy írod.
És a primitívség az, ami még ennél is egyszerűbb, a nyálcsorgatás, hogy nálunk is, nálunk is...
"Annyira megelégelték a hatalom szemfényvesztését, hogy szerdán blokád alá helyezték Szófiát és több várost.”"
Pesten mikor már, Pest meg mire vár, nálunk is, nálunk is .- ez az "eszmei mondanivalója" ennek a s-dugacsnak.

Valahogy úgy, ha egy kormány nem osztja a "liberális értékeket", ott hamarosan előbukkannak a korrupciós ügyek, a tömegek pedig elkezdenek tüntetni - a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés