Az évtizedet fiatal fideszesként kezdtem

2019. december 31. 15:21

Fekete-Győr András
Facebook
A Momentum-generáció vezetőjeként fejeztem be.

„A mai nappal véget ér egy számomra (is) roppant meghatározó évtized, ami mellett nem mehetek el visszapillantások nélkül. Jóllehet, az egész évtizedet Orbán Viktor hatalmaskodása fémjelezte, ez volt az az időszak, amikor a '89 körül és után született nemzedékek, vagyis az Y és Z generációk politikai közösségbe szerveződtek, hogy a következő évtizedben megdöntsék a múltat, és megkezdjék a jövőt.

Számomra ezek voltak a fontosabb fordulópontok:

2010-ben, első éves egyetemistaként bizalmat szavaztam a Fidesznek, mert elegem lett Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzóképtelenségéből és hataloméhségéből. De egy szempillantás alatt, már 2011-ben elárulva éreztem magam. Az emberek magánnyugdíjpénztári vagyonának elkobzása jogász hallgatóként, az EU-val szembeni hangulatkeltés pedig európai polgárként volt megbocsájthatatlan.

A 2014-es választásokig politikai közönybe süllyedtem, politikai árva lettem. Egyik pártban sem láttam a XXI. századi korszellemet. A közéletet követtem, de általában csak a barátaimmal nevettem rajta. Aztán 2014-ben, amikor az ellenzék lejáratódott politikusai egymás jelenlététől is szorongva jelentették be az összefogást, elszégyelltem magam. Nem miattuk, hanem magam és a kortársaim miatt. Ha nem tetszik a rendszer, ha nem tetszenek a szereplők, ha nem tetszik a közélet, akkor ne panaszkodjál, ne csak kritizáljál, hanem ragadd meg a lehetőséget, válj alakítóvá, és változtasd meg!

2015-ben, egy év önmegerősítés és politikai társkeresés után megtaláltam azokat a tenniakaró fiatalokat, akikkel belevághattuk a fejszénket egy új, XXI. századi, cselekvő politikai közösség megszervezésébe. Kezdetben generációs alapon, külföldre vándorolt fiatalokkal is vállt-vállnak vetve építettük a „földfelszín alatt” a közösségünket.

A Momentum Mozgalom 2017 januárjában zászlót bontott, és több, mint negyed millió résztvevővel egy pillanatra megállítottuk a közpénzlopást, és megvalósítottuk az évtized legnagyobb mozgósító akcióját: NOlimpia - Nem az olimpiára, igen a jövőnkre. Ezzel pedig felhelyeztük a Momentum-generációt a magyar közélet térképére. Első lépésünkkel akkora pofont adtunk Orbánnak, hogy az – képletesen értve – szotyival a szájában zuhant arccal a földre a felcsúti lelátón.

Aztán 2018 áprilisában a Fidesz-gépezet méltatlan eszközökkel, unfair játékszabályokkal, gyáva módon, de visszavágott. Az évtizedben immár harmadik alkalommal csináltak maguknak kétharmadot, a Momentum-generáció pedig nem jutott be a parlamentbe. De nem törtünk össze: még a választások éjszakáján világossá tettük, hogy maradunk, ellenállunk, változtatunk.

2019 számomra egyszerre volt a Momentum-generáció felemelkedésének és a rendszerbontásnak az éve. Az EP-választások előtt a pártok rangsorában még a hatodikok voltunk, a választások után pedig Nektek köszönhetően a harmadikok lettünk. Négy hónappal később, az önkormányzati választásokon pedig már a DK-val holtversenyben végeztünk az ilyenkor mérvadó megyei listás szavazatok alapján. Vagyis letisztítottátok az ellenzéki térfelet, és kiemeltetek két pártot, egyet a múltból, egyet a jövőből.

De a momentumos eredményeknél sokkal fontosabb fejlemény, hogy összeomlott a Fidesz legyőzhetetlenségének hamis mítosza, és 3 és fél millió magyar jelenére és jövőjére vannak közvetlen ráhatással az ellenzéki városvezetések. A XXI. századi Magyarországra vágyó választók visszakapták a reményt, a pártok pedig esélyt arra, hogy 2022-ben kormányt, kurzust, és rendszert váltsunk! Ez a cél hatja át gondolkodásunkat, lükteti a szívünket, mozgatja a kezünket, és pörgeti a lábainkat.

Éppen ezért 2020 az építkezés éve lesz.

Nagyon szépen köszönöm Nektek az együtt töltött éveket, különösen a 2019-et! Köszönöm, hogy akkor is sokan kitartottatok mellettünk, amikor hülyeséget csináltunk, vagy amikor még nem voltunk elég népszerűek és vonzóak!

Nagyon boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok Nektek! Jövőre építkezünk tovább! Gyertek velünk, csatlakozzatok!

A következő évtizedet biztosan az Orbán-kormány kezdi meg, de abban is biztos vagyok, hogy a Momentum vezetésével egy új, XXI. századi, cselekvő kormányzat fejezi be.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán kormányzati kezdése biztos 2020-ben. Fegyőr jövendölése pedig vajákosság. Fegyőr életútja egy kisiklás, ennyi derült ki mostanra. A végét majd meglátjuk.

Orbán engem fideszessé változtatott!
De már elmúlt!

"az önkormányzati választásokon pedig már a DK-val holtversenyben végeztünk az ilyenkor mérvadó megyei listás szavazatok alapján"

Tehát most az egyszer MÉRVADÓ a megyei listás szavazás, ugye, Fegyőr?
Tudod, amelyiken 55-65%-okat (!) ért el minden egyes megyében a Fidesz?
Eddig végig arról pofáztatok, hogy ez nem mérvadó.

Pont ugyanolyan vagy, mint az MSZP-SZDSZ, magad vagy az élő (többszörös!) kettősmérce!

Ja, és ebben a szösszenetedben sem bontottad ki az igazság részletét: hogyan jutottatok el a 2018-as soha többé gyurcsányos különindulástól a 2019-es totális gyurcsányista összeborulásig.

Budapest mire megy vele?

Gobdolom ugyanarra, mint Magyarország Medgyessy-vel majd Gyurcsánnyal.

Ez a legszebb mondat.
A 2019-es történések (a Gyurcsány-párttal és az MSZP-vel történő totális összeborulás) fényében.

"A mai nappal véget ér egy...évtized" - mikor volt a 0-ik év?

Nem jobban, mint F.Gy.A.-nak.

Nem írunk 1990-et, egy ilyen belpesti balliberális társaság nem fog 10%-nál többet elérni.

Fegyor belevagta a fejszejet, akkora pofont adott stb. Esszel nem bir, ezert erot probal felmutatni. Hogy udvarolna neki a Greczy Zsolt!

Persze, hogy hazudik, hiszen osszegyurcsanyozták magukat rendesen.

Várjuk az angyal ügyvédje jelentkezését.

Inkább 10 Pető Iván, mint egy Fegyőr! A napelem kis atomerőmű..

Az tényleg jobb. De az idén még nem lapatoltunk havat.

CseKa családi cégénél landolt. Ott megszűnt a közpénz jellege.

A tv csatornáidat átpogramozták legalább?

Ez is vlogerként végzi (?)

Ezt a faszt több száz közül találták meg castingon. Eddig senki nem tudta megpuccsolni. A puccsok mesterére vár a feladat.

Ezt a mozit már láttuk.

Zázricica töritanàrképzőn kezdte, porszívó majd kamu oktatás mlm ágent volt. A Főnök polgári körében nem tudta kivárni sorát. Belezavarodott bánós, balós, adjonazistenes, gárdás majd glajosos markecolàsba. Most vlogger. Várja hogy Dobrev felfalja a Fegyőrt és Deák Ferencként lép fel.

Akkor a böngésződ kezdőlapját állították az alfahirre, vagy magyar hang újságpapírba csomagolva kaptad a téli kesztyűt. ;)

Mindig is azt mondom, hogy a marketingesek számára mindegy, hogy padófelmosót vagy politikust kell eladniuk, de ez a klisé bármelyik tévéshop-reklámban megállná a helyét: "A 2014-es választásokig politikai közönybe süllyedtem, politikai árva lettem. Egyik pártban sem láttam a XXI. századi korszellemet. A közéletet követtem, de általában csak a barátaimmal nevettem rajta."

Mindig is küzdöttem a problémámmal, de soha nem találtam igazi megoldást. Szerencsére itt az új BraveX (tm) !

A Fidesz nem tudott annyit fizetni, mint a franciák az olimpiai versenytárs kilövéséért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés