A püspök és a politika

2019. január 11. 7:34

Hojdák Gergely
Gondola
Képzeljük el, mi lenne akkor, ha a Békemeneten mondjuk Kiss-Rigó László szegedi püspök felolvastatná üzenetét egy katolikus mozgalmárral.

„Beer Miklós váci püspököt hiteles lelkipásztornak tartom. Az iránta érzett tisztelet indított arra, hogy elgondolkodjam egyre feltűnőbb politikai szerepvállalásáról.

Nincs olyan szabály, ami megtiltaná, hogy egyházi vezetők véleményt mondjanak politikai kérdésekben. Mi több, az Egyháznak az is feladata, hogy a maga társadalmi és erkölcsi tanítását – az Evangélium nyomán – átültesse a fennálló társadalmi viszonyok közé. Mégis sikamlós talajon járunk, ha politikai erők felkapnak, sztárolnak, kisajátítanak egyházi vezetőket. Ezt egyébként a váci püspök is hangsúlyozta, amikor a jelenlegi kormánnyal nyíltan szimpatizáló hódmezővásárhelyi kollégájáról volt szó. Képzeljük el, mi lenne akkor, ha a Békemeneten mondjuk Kiss-Rigó László szegedi püspök felolvastatná üzenetét egy katolikus mozgalmárral, amiben arra intené a tüntetőket, hogy viseljék méltósággal a folyamatos ellenzéki provokációt. A folyamat vége az lenne, hogy az Egyházon belül ugyanolyan mély szakadék keletkezne, mint ami a magyar társadalom bal- és jobboldali érzelmű tagjait elválasztja egymástól. Hogy várhatnánk akkor az utóbbiak kiengesztelődését egymással?

»Úgy érzitek, nem hallják, nem hallgatják meg a szavatokat, olyan döntést hoztak országunk vezetői, amellyel nem értetek egyet. Ehhez minden polgárnak joga van, s tisztelem bennetek azt a kitartást, elszántságot, amely a hideg idő, az éj sötétje ellenére is erőt ad, hogy egymást erősítsétek célotok elérésében.« – üzente püspök úr azon a bizonyos tüntetésen. Így van, egy demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, és ezt (az állampolgári aktivizmust) lehet értékelni. Ettől persze még nem biztos, hogy minden tüntetés (minden politikai aktivizmus) a közjót szolgálja. Az, hogy valakinek „nem hallják meg a hangját”, elég szubjektív dolog. Az ellenzéknek igenis van hangja: panaszaikról, vádjaikról, akcióikról a legnagyobb országos médiumok (RTL Klub, Index, ATV, HVG, 24, Népszava stb.) tudósítanak non-stop, miközben a kormány minden lépését metsző kritikával illetik.

Az, hogy ezeket a panaszokat és vádakat a másik oldalról meghallják-e, megint szubjektív dolog. Én személy szerint szoktam hallgatni, olvasni. Van, amin elgondolkozok, van amin nem, mert úgy érzem, színtiszta hergelés. A demokráciának ez az egyik szépsége és nehézsége: hogy szelektálni kell a ránk zúduló, politikai és gazdasági érdekcsoportok által manipulált hírözönből. Emlékszem még olyan korszakra, amikor a most kormányzó jobboldali pártoknak szinte egyáltalán nem volt médiájuk, ugyanis az állampárt utódja és szabaddemokrata szövetségeseik – nagyrészt az átmentett pártvagyonból – ezt megakadályozták. Persze az »elmúltnyolcév« – zsinórban nyolc év kormányzás után – már nem lehet mindenre válasz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazából korrekt cikk. Érdemes volna megfontolni.

Beer püspök úr teszi, amit tesz. Mindenki meghallgatja, vagy nem hallgatja meg. A püspökkar egysége nincs fenyegetve, mert az ő politikainak is minősíthető/értelmezhető megnyilatkozásaik igen gyér számúak.

Válaszok:
Csomorkany | 2019. január 11. 8:21

"... egymást erősítsétek célotok elérésében..."

De mi a szent cél, püspök Atya? Az orbántakarodj? Mert ezen kívül nem nagyon van üzenet. Építő semmiképp sincs.

Katolikus főpapként pedig vállaltan egyházellenes állampárt szellemi utódait (MSZP, DK), illetve egykor fajelméleti alapon radikális (Jobbik) pártokat támogatni legalábbis furcsa.

A püspöki kar egysége valóban nincs fenyegetve, mert nem létező dolgot nem lehet fenyegetni. 2019 Magyarországán semmi nem fenyegeti pl. a vasorrú bábát vagy Süsüt a sárkányt.

Szívesen meghallgatom az ellenzék kínálatát, vízióját, amit a magyar nemzetnek, a magyar jövőről szeretne adni. Kérlek, írd le!

Katolikus ismerősöm mondogatja, hogy az Isten mentse meg a katolikus egyházat Beer közösség formáló tevékenységétől. Minden egyháznak vannak árulói.....

Értem. Tehát nem tudod/akarod leírni az ellenzék konstruktív, előremutató elképzeléseit az ország jövőjével kapcsolatban. Azért reméltem, hogy képes vagy rá - dacára annak,, hogy "te nem vagy az ellenzék" -, mert a hozzászólásaidban erős kormánykritikus hangnemet, és a saját intellektusod felsőbbrendűségébe vetett feltétlen bizalmat véltem észlelni. Gondoltam, egy ilyen öntudatos kormánykritikus képes leírni, hogy mit akar a mostani helyet, és kivel látja ezt megvalósíthatónak.

Tévedtem.

Maradt a lassan védjegyeddé váló olcsó személyeskedés.

Igen, ez a probléma. Egy katolikus papnak vagy püspöknek sokkal többet kellene becéloznia, mint néhány fészbukk-lájkot. Az emberek a cuki-egyházba sem fognak eljárni. Viszont lesz egy réteg, amely egy Jézus Krisztushoz ragaszkodó egyházhoz ragaszkodni fog.

Ez? (Ugye az lehet a helyzet hogy maga Botifani csupán elfelejtette az idézőjelet kitenni, tán mert egy gyakorlatlan 63 kommentes újonc fórumtárs :-)

Derék dolog hogy 2010-ben érettségizett fiatalként misére jársz és mint szintén a másik topikban közlöd
"A dédapám az ÁVÓ-sok vallatása miatt halt meg. A dédmamámat egy bevonuló orosz lőtte le.
A nagyapám a Kisgazdapárt ifjúsági szervezetében volt helyi vezető, amíg be nem szüntették.
Egyik felmenőm se volt MSZMP vagy MDP vagy MKP tag."

Eme közléseid alapján kiváltképpen csakis politikai fiatal zöldfülűséged az amivel fogadható a naivitásod hogy szívvel kijelented - _általánosságban_ - a mai hazai ellenzékről:

""
1) Örülök, hogy az ellenzéki oldallal is szimpatizál valaki a sok kormánypárti plébános mellett, és (ha nem is olyan veretesen, de) ki meri fejezni a véleményét.""

Persze hogy lehet. Hisz nem is mondtam neked -ha ugyebár tudsz visszaolvasni - hogy ne pofázz , csak annyit hogy nem tudom igazán miért szimpatizálsz te misérejáró fiatalként és a családsztorid közlése mellett szemernyit is a baloldali ellenzékkel is. Írd csak le a véleményed róluk...

Én nem azért írom hogy derék a misérejárása mert protestánsellenes lennék ! Szóval nem is tudom miért ateistázol valami papot , tán a comelius katolikus papját?!

Botifani nicket is tutira teljesen félreértve x-eled: a kis újonc kommentelő a kotkodácsolás kommentet idézőjelbe szánta az hétszentség :-)

"Az se tetszett különösebben, amit Gyurcsány csinált, sose szavaznék a DK-ra vagy az MSZP-re. "

Ez azért helyénvaló szerintem is.

"De ott van még néhány párt, akikre leszavazok, ha arrébb teszik a mostani kormányt."

Mindegyik ellenzéki párt nyilván arrébb akarja tenni szavazáson a jelenlegi kormányt.
Melyikre szavaznál le? Az mszp-dk-val megkötendő koalició nélkül melyik tudná arrébb tenni a fidesz kományt?
(a parlamentieket plusz egyebeket pl. a momentumot tekintve )

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés