Orbán Viktor: Folytatódik az apadás, már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint az országot

2024. szeptember 22. 07:44

A miniszterelnök szerint a tetőzés Dunaföldvárnál tart.

2024. szeptember 22. 07:44
null

Nyitókép: képernyőfelvétel a videóból

 

Az operatív törzs vasárnap reggeli ülését követő Árvízinfó-tájékoztatón is Orbán Viktor miniszterelnök adott ismét elsőként tájékoztatást.

A kormányfő kiemelte, jó hírei vannak. Az első, hogy nem csütörtökön, hanem már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a figyelem és a fegyelem lazulhat, hívta fel a figyelmet.

A második jó hír szerinte az, hogy továbbra sem várható olyan mértékű csapadék, amely az árhullám levonulását érdemben befolyásolná.

A harmadik jó hír pedig a következő: a Mosoni-Duna apadási is elindult, így a „győri ügyeket most befejezettnek tekinthetjük”.

Megkezdődött az apadás Budapestnél is.

Orbán Viktor elmondta, a védekezésben résztvevők száma is folyamatosan csökken: míg szombaton 5344 hivatásosra volt szükség, vasárnapra ez a szám 5325 főre csökkent. „Az önkéntesek száma tegnap 1286 fő volt, és arra számítunk, hogy ma már csak 324 önkéntesre lesz szükség” – tette hozzá.

A nehezebb védekezési helyszínekről szólva elmondta, Budapest alatt Bátán teljes készültség van. – Bajánál és Dunaszekcsőnél is minden rendben van, új helyszínként Madocsára hatszáz homokzsákot kell szállítani. Paksnál is megfelelő a helyzet, összességében tehát sikeres a védekezés – tette hozzá, kiemelve, hogy olyan feladatot kell megoldani, amit már korábban sikeresen megoldottak. Emellett jelezte, hogy a 400 ezer ember vízellátását biztosító Kvassay-zsilipet is megtekintette, ahol mindent rendben talált.

„Bajánál rendben vagyunk. Új helyszínként Madocsára kell figyelnünk. Paks rendben van. Győrnél járőrözni kell, az ideiglenes védműveket kell elbontani, majd egészségügyi fertőtlenítést végezni.”

Újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy a vízművesek fizetésemeléséről egyeztetnek.

Kitért arra is, amíg a V4 működött, addig a tapasztalatcsere ilyen helyzetekben megvolt. Kijelentette, hogy 

Magyarországnak történelmileg is jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, és nemzetközi szinten is át tudjuk adni a tapasztalatainkat.

De egyedül kell helytállnunk, húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdi a külföldi programjait, a miniszterelnök elmondta, hogy az árvíz után helyreáll a szokásos politikai rend és követik a politikai naptárat. „Szerdán van egy konferencia, ahol versenyképesség a téma, az európai versenyképesség támogatása és Magyarország új gazdaságpolitikája. Csütörtökön pedig este már Macedóniában tartunk közös kormányülést az új macedón kormánnyal.” Megemlítette, hogy az Európai Parlamenttől új időpontot kapott, így októberben fog felszólalni. 

Magyar Péterrel a választásokig nem kíván vitázni.

 

A miniszterelnök által, az Árvízinfón elhangzottakat az alábbiakban nézhetik meg:

 

 

 

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. szeptember 22. 15:54
Október 9. Orbán Magyar meccs. Na nem a Bazsával. Írjátok be a naptárba. 💪🏻💪🏻💪🏻🌊🌊🌊✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
ada17
2024. szeptember 22. 15:31
Írja már meg valamelyik nagyarcú Tiszás hogy a gyakorlatban mi èrtelme lenne a vitának?Alapból hogy ki nyerte az szubjektív,a FOS szerint Magyar a KESMA szerint Orbán.Tegyük fel mègis közfelkiàltàsra az egyik megnyeri,akkor mi lesz másnap ,a választások elött másfèl èvvel? A vàlasztások elötti vitának van èrtelme ,hogy ki esetleg alkalmasabb.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 15:30
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­­k­e­­l­­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Tukacsincsilla
2024. szeptember 22. 15:27
Korunk hétköznapi hősei köztünk élnek ... Ilyen hétköznapi hős, egy belpesti család paraszt sarja, M Péter, akit csak messiásként ismerünk. Már kisgyerek kora óta arra rendeltetett, hogy valamikor 2024-ben, ő legyen az árvizi megmentő, korunk Wesselényi Miklósa, ő legyen a dunai hős a mi Borús Demeterünk. Évek óta arra készült, hogy amikor eljő az idő egy legyintéssel elsöpri fejünk felöl a veszedelmet, s ez megtörtént. Szelfibotját bátran forgatva csittította el a dunai árhullámot, majd egyetlen szavára tiszaisták százezrei lepték el a gátakat, akik testükkel szorították vissza a néhol még rakoncátlankodó áradatot. Ez úgy igaz, mint ahogyan hiteles tanúk állítják, hogy a legnehezebb pillanatokban a messiás egyszerűen átsétált a Duna vizén a Pesti oldalról a Budai oldalra, bár egyes még nem ellenőrzött "jelenés készítők" szerint egyszerűen csak átlebegett. Aki ezt nem hiszi, kérdezze csak meg bármelyik buggyant tiszást ..... Van belőlük elég ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!