Orbán Viktor: Nagy baj lehetett volna, veszélyben voltunk (VIDEÓ)

2024. szeptember 24. 19:21

Most, hogy lement a víz, holnaptól azon kell dolgoznunk, hogy kiépítsünk egy új, semleges gazdaságpolitikát – mondta a miniszterelnök.

2024. szeptember 24. 19:21

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI

Orbán Viktor exkluzív interjút adott a TV2-nek. A Tények rendkívüli kiadásában a miniszterelnök összegezte a dunai árvíz elleni védekezésben nyújtott teljesítményt, elmondta, hogy a károk felmérése még folyik, és hogy Brüsszeltől ne várjunk segítséget, a bajban csak magunkra számíthatunk. A miniszterelnök szerint holnaptól azon kell dolgoznunk, hogy Magyarország sikeresen tudjon alkalmazkodni a megváltozott világgazdasági helyzethez és kiépítsünk egy új, semleges gazdaságpolitikát.  Végül megtudtuk, hogy már el is készült a cselekvésiterv, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fog holnap részletesen bemutatni.

Nem lett nagyobb baj, mert összefogott az ország

Orbán Viktor az árvízi helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a mostani vízügyesek jól átadták a korábbi tapasztalataikat, és hogy Budapesttől déli irányba a védműveket kitűnően megépítették. Mint mondta: komoly szakmai kihívást jelentett a Dunakanyar, Esztergom és Szigetköz védelme, de 

a dunai árvíz nehezén sikeresen túl vagyunk.

A kormányfő hozzátette, hogy minden árvíz után elkészít a vízügy egy írásos jelentést, amelyben megjelölik, mi működött, s mi nem, 2013-ban is kaptak egy ilyet a vízügytől, ez alapján tudtak most készülni. Idén is lesz egy ilyen lista. A Duna magyarországi szakasza egy különleges szakasz, mert mindenhol gátakkal be tudják állítani a vízszintet. Budapest az egyetlen, ahol ez nem oldható meg.

A Duna szent folyó, nem lehet megsérteni keresztbe épített gátakkal

Most hogy túl vagyunk rajta, könnyen beszélgetünk róla, de ez nagy árvíz volt. Voltak veszélyes időszakok.

Az ország hatalmas munkát végzet. Ha nem lett volna olajozott az együttműködés az árvíz védekezésben, akkor nagy baj lehetett volna

– mondta a miniszterelnök.

Müller Cecília tart rendet

A keddi Árvízinfón megjelent Müller Cecília is. Erről a miniszterelnök azt mondta, vannak közegészségügyi teendők, a Duna a csatornákba is befolyik ilyenkor. 

A vízzel érintkező ideiglenes védművek könnyen lehetnek fertőzöttek, ehhez van egy protokoll, Cecília tart rendet – közölte.

Az árhullám okozta károkról beszélve a miniszterelnök azt mondta, hogy a hullámtérbe építkezőket nem számolják a károk közé, de keletkezett néhány mezőgazdasági kár: szerencsére már túl voltunk a betakarításon.

Az ország hatalmas munkát végzett. Ez egy nagy árvíz volt. Úgy marad meg a magyar történelemben, mint a Dunán tapasztalt egyik legnagyobb árvíz, és veszélyben voltunk

Brüsszeltől ne várjunk segítséget 

A miniszterelnök szerint az Európai Unió segítsége olyan, mint „ a kutya vacsorája”. vagy megkapjuk, vagy nem. De inkább ne számítsunk rá. Magunkra vagyunk utalva, de ezt már megszokhattuk.

Képesnek kell lennünk arra, hogy Brüsszel nélkül meg tudjuk védeni Magyarországot.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva elmondta, hogy „próbálkozunk” uniós segítségre szert tenni, de erre ne építsünk.

Gazdasági semlegesség

A miniszterelnök elmondása szerint „nehéz történelmi helyzetben” vagyunk. Egyrészről itt van a háború, másrészről „az EU versenyképességi problémákkal küzd”. Mindezek ellenére 

a magyar gazdaság mégis jól teljesít

A kormányfő meglátása szerint teljesen átalakul a világgazdaság. A jövő nagy kérdése pedig az, hogy kinek sikerül előbb alkalmazkodni ehhez. Úgy látja, hogy Európa nem jár élen, nem tud és nem is akar alkalmazkodni az új helyzethez.

Most, hogy lement a víz, mi ezzel fogunk foglalkozni 

– tette hozzá

A nagyhatalmak ketté akarják szakítani a világgazdaságot, volt már ilyen – jegyezte meg a kormányfő a KGST-re célozva –, és most is arra akarják Magyarországot kényszeríteni, hogy vagy ide vagy oda álljon. De ez rossz út. 

A kétpólusú világgazdasági korszakban Magyarországnak meg kell őriznie és ki kell építeni a világgazdasági semlegességet

–jelentette ki Orbán Viktor. 

Ha nem sikerül, akkor alárendelődünk valamelyik nagyhatalomnak és az mindig tragédiához vezetett

Végül a kormányfő elmondta, hogy kész terve van. Holnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetememen tart előadást, amelyben részltes cselekvési tervet fog ismertetni. Holnaptól azon fog dolgozni a kormány, hogy 

Magyarország sikeresen alkalmazkodjon az új világrendhez és kiépítsen egy semleges gazdaságpolitikát. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. szeptember 25. 03:16
"A magyar ügyészség 2022 áprilisában közölte, hogy felszámoltak egy olyan, kormánytisztviselőkből is álló hálózatot, amelynek tagjai uniós pénzek ellopásában segédkeztek. A nyomozás szerint a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség munkatársai, 54 fő, összedolgozva többször is elintézték, hogy a számukra kenőpénzt fizető cégek pályázatai nyerjenek. A vádirat szerint hosszabb ideje lehallgatták tucatnyi ember telefonját, köztük vezető beosztású minisztériumi dolgozókét, a rendszert dr. K. Tamás alakította ki és irányította. A Pénzügyminisztérium szakmai referenseként dr. K. Tamás összesen 491 millió forintra tett szert a pályázatok eredményes elbírálásáért kapott kenőpénzekből; az összegből pedig 314,2 milliót megtartott magának. dr. K. Tamástól lefoglaltak 180 millió forint készpénzt, melynek nagy része az édesanyja nevén lévő széfekből került elő. Emellett több autóját is elvitték, köztük egy Ford Fiestát, egy BMW X6-ost, egy Rolex Submarine Date karórát, két újbudai ingatlant.
sexykitty-5000089
2024. szeptember 25. 02:51
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­p­­­u­n­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 25. 00:49
>>magyarok2026 2024. szeptember 24. 21:13 ...kész lenne a mezőgazdaságot ellátó csatornarendszer.<< Éves csapadékeloszlásról halottál-e már? >>Ha nem az aljas, hazug propagandára szórtak volna el ezermilliárdokat, akkor minden magyar gyermek színvonalas oktatásban részesülhetne<< Az oktatatás színvonalát a magyar pedagógusok reprezentálják. >> és nem élne 900 ezer nyugdíjas és több százezer gyermek a létminimum alatt<< www.ksh.hu/stadat_files/szo/hu/szo0035.html Itt egy kicsit másképp fest a dolog. De nem kell félni, az elmúlt 20 évben már a nyugdíjasok állományának 25%-a eltűnt. A gyerekeket illetően pedig egyértelműen megállapítható, hogy az említett probléma régió- és >65%-ban romaspecifikus. A romák 20%-a nagyon alacsony munkaintenzitású közegben él, ez 5x több, mint a nem romák körében. A feleségem ilyen gyerekeket tanít, általában már a szülő sem ép egészséges és társadalmilag hasznos. Ez nem pénzügyi eredetű probléma.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 25. 00:12
>>magyarok2026 2024. szeptember 24. 21:26 Szintén vicces volt olvasni Szentkirályi Alexandra bukott főpolgármester-jelölt újabb agyszüleményeit<< Hát akkor csak olvasgasd. Neked írta. Hööhö...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!