Ezért lehet nyerő lap a gazdasági semlegesség Orbán Viktor szerint

2024. szeptember 25. 14:22

A kormányfő leszögezte: a gazdasági semlegesség a kétpólusú világban (melyek mozgatórugója az Egyesült Államok és Kína) is működőképes.

2024. szeptember 25. 14:22

Nyitókép: Orbán Viktor a gazdaság terén is a semlegességben hisz. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen úgy fogalmazott, szerinte a magyar gazdaság sikerét a gazdasági semlegesség hozhatja el. A kormányfő szerint

az európai versenyképesség fokozatosan romlik, a Nyugat válasza erre pedig sajnos a gazdasági blokkosodás, amely a vasfüggönyre emlékezteti őt és amely kettétöri a világgazdaságot.

A miniszterelnök elmondta, két utat emlegetnek a szakemberek. Az egyik, hogy Európa a transzatlanti gazdasági rendszerbe tagozódjon, ott is az Egyesült Államok alá. A másik, amit Emmanuel Macron francia elnök szorgalmaz, ez pedig a stratégiai autonómia.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor szerint egyik sem megoldás. A megoldás a gazdasági semlegesség, amely a kétpólusú világban (melyek mozgatórugója az Egyesült Államok és Kína) is működőképes. „Mi döntjük el, hogy kivel üzletelünk” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint

a gazdasági versenyképességet semmi sem írhatja felül.

Úgy látja, a finanszírozásban is a semlegesség az út, nem csak a nyugati hitelpiacokról kell forrásokat bevonni, hanem a japán, kínai és arab piacokról is. A magyarországi külföldi beruházásoknál is a gazdasági semlegességet tartja üdvözítőnek, ahogy Orbán Viktor fogalmazott: „annak adunk el, aki megveszi.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 17:11
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­k­­­e­l­d­­­ ­­­a­ ­­­s­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
kokrowatz-0
2024. szeptember 25. 16:58
mindannyian tudjuk mit jelent orbán szótárában a "béke" meg "függetlenség".
Interista
2024. szeptember 25. 16:36
Azzal kell bizniszelni, akivel megéri. USA, Kína, Arab világ, Németország. Teljesen mindegy, ha mi magyarok jól járunk vele.
gilou-au-clavier
2024. szeptember 25. 15:51
Balkáni árulók, szabotőrök dumája, pont ezt lehetett várni a csuti félázsiai származéktól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!