Árvíz után: lement a folyóparti ingatlanok ára is az árral?

2024. szeptember 25. 18:39

Az árvíz folyamatosan vonul le a Dunán, de a rekordközeli víztömeg nyoma nem tűnik el egyik napról a másikra, helyenként az ingatlanokban is jelentős kárt okozott.

2024. szeptember 25. 18:39
null

Nyitókép forrása: Facebook

 

A szerző a Világgazdaság munkatársa

 

Az ártérre épült, kisebb-nagyobb részben elárasztott házak látványa kapcsán okkal merül fel a kérdés, hogy vajon mennyivel alacsonyabbak, illetve alacsonyabbak-e egyáltalán az ingatlanárak azokon a területeken, ártereken, amelyeken az árvíz nagy eséllyel problémákat okoz, vagy elzárhat a  külvilágtól? Erről ingatlanpiaci szakértőket, ingatlanközvetítőket kérdeztünk.

A vízközeli, ártereken elhelyezkedő ingatlanok összességében nem tekinthetők olcsóbbnak, mint a víztől távolabb eső utcák házai

– szögezte le Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House aktuális kínálatának 0,3 százaléka vízközeli vagy közvetlen vízparti ingatlan és ezen természet és a víz közelében található ingatlanok iránt még a lehetséges árvíz ellenére is van kereslet.

Sőt.

Van, ahol olcsóbb, máshol drágább a vízparti ingatlan

Településtől, lokációtól függ, hogy az adott folyó közelsége forintosítható előny az ingatlaneladás során, vagy éppen ellenkezőleg, inkább az ingatlan árát negatívan befolyásoló tényező.

Az ártéri kockázatokkal, a kár veszélyével a vevők is tisztában vannak, de különleges környezetért, a természeti szépségekért cserébe elfogadják

–  mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója.

A Duna közelsége a Dunakanyar településein például Szentendrén például emeli az árat, de jó példa erre a népszerű Római-part is Budapesten. Ugyanakkor egy Tisza menti, kisebb településen viszont már inkább csökkenti az árvíznek való kitettség az ingatlan értékét a Duna House adatai szerint.

Ami tény, hogy a víz közelsége 

  • jelentős szempont, ami
  • hatással van a vásárlók döntésére:
  • lendít a keresleten,
  • vagy visszaveti az érdeklődést,
  • vagyis befolyásolja az eladhatóságot.

A Duna fővárosi szakaszán, a Római-parton kifejezetten keresettek a vízközeli ingatlanok. Itt a víz közelsége az árvízveszély ellenére is inkább növeli a keresletet, ahogy igaz ez például Szentendre Duna-menti ingatlanjaira is.

Lehetséges buktatók a vásárlásnál

Amennyiben ártérben elhelyezkedő vízparti, vízközeli ingatlant keres a vevő, minden esetben érdemes kiemelten szemügyre venni a tulajdoni lapot,

hiszen azok az ingatlanok, amelyek nincsenek megfelelő védelem alatt, tehát kitettek az árvíznek, a tulajdoni lapon is fel van tüntetve az ártéri jelölés

– javasolja a Duna House szakértője.

Ha a vevő árvízveszélynek kitett ingatlant venne és hitelre is szüksége van, érdemes alaposan utánajárni, hogy hitelezhető-e az adott ingatlan. Általában megoldható, azonban ilyen esetekben alaposan megvizsgálják a bankok a lehetséges veszélyforrásokat és kockázati tényezőként veszik figyelembe az elbírálás során.

Van olyan bank, ahol magasabb kamattal ugyan, de lehet találni olyan konstrukciót, amivel hitelezhető egy ilyen típusú ingatlan is. Ezt azonban szintén nagyban befolyásolja a lokáció.

  • Egy belterületen belül elhelyezkedő, keresettebb településeken található ingatlan esetében könnyebben kaphat hitelt a vásárló, de
  • egy kisebb, kevésbé keresett, esetleg külterületi házra csekélyebb eséllyel adnak kölcsönt a pénzintézetek.

Kiemelten fontos az is,

hogy csak akkor fogadják el a bankok az ártéri ingatlant fedezetként, ha köthető rá megfelelő biztosítás

– sorolta Benedikt Károly.

Időnként a víz az úr

Nem lehet elmenni ama tény mellett sem, hogy a víz közelében, ártérben elhelyezkedő ingatlanokban egy nagyobb áradás komoly károkat okozhat, vagy az ár elvágja az adott települést a külvilágtól, ahogy az 2024 őszén Kisoroszival is megtörtént.

Ahol az árvíz nagy eséllyel problémát okoz, konkrétan az ártereken illetve hullámtérben, ezt a tényt az ingatlanpiaci szereplők beárazzák, ami értékcsökkenést okoz az ingatlanok árában a Balla Ingatlan vezérigazgatójának tapasztalatai szerint.

A szakember kifejtette, hogy ezeken a területeken

  • a szokásostól eltérő az építési mód, 
  • az épületek megpróbálnak kiemelkedni a várható legmagasabb árszint fölé,
  • az építtetők a korábbi nagyobb áradások legmagasabb értékeit veszik alapul.

Ahol ez nem megoldható, ott a nagy eséllyel víz alá kerülő ingatlanrészek úgy épülnek meg, hogy ebben kisebb mértékben tudjon az árvíz kárt okozni, tudtuk meg.

Időközben a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás.

Ezt is ajánljuk a témában


Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. szeptember 25. 19:55
Árvíz nem kell egy telek értékének megállapításához. Elég a 10 éves, a 25 éves és az 50 éves elöntés vonalának térképe. Ahogy Ausztráliában is.
auditorium
2024. szeptember 25. 18:48
Az árviz sújtotta országokban törvényt fognak kihozni , hogy TILOS lesz árterületen épitkezni és a már meglévő házakat is lebontatják. Ezért lehet, h. az ilyen ingatlan ára leértékelődik. Az árterületen faligetet kell telepiteni, a folyók médrét mélyiteni, valamint mobilgátakat létesiteni.
szintetikus
2024. szeptember 25. 18:46
Majd lölő és az öreg orbán megveszi. :D
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 18:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!