Patthelyzetbe került a baloldal: elemzők szerint reménytelen Gyurcsány Ferenc helyzete

2024. június 20. 10:47

Az elemzők szerint Gyurcsány Ferenc nélkül a DK értelmezhetetlen lenne, hiszen a párt „magszavazói” épp az ő személye miatt voksolnak a DK-ra.

2024. június 20. 10:47
DOBREV Klára; BARKÓCZI Balázs; KUNHALMI Ágnes; GYURCSÁNY Ferenc

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemzői konszenzus kezd el kialakulni akörül, hogy a júniusi európai parlamenti és a helyhatósági választások legnagyobb vesztese a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett MSZP-DK-Párbeszéd pártszövetség volt, hiszen a három párt közösen nem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit öt évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíció egyedül szerezni tudott – írta meg az Index.

Mindezek ellenére az elemzők kevés esélyt látnak arra, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc be fogja nyújtani a lemondását. Viszont 

ez a „patthelyzet” könnyen tartós válságba sodorhatja a baloldalt.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések. Melyek ezek a kérdések? Miért történt mindaz, ami történt? Miért szenvedtek vereséget? Kik a felelősök? Le fog-e valaki mondani? Bárki, de legtöbbször nyilván az elnök neve merül ilyenkor fel, és jön a kérdés, hogy hogyan tovább?” – fogalmazott a választással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc.

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke, Horn Gábor az ATV Híradónak nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban. Az elemző szerint „nagyon nehéz talpra állni, mikor az ember ekkorát bukik”. A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke szerint Gyurcsány esetleges lemondása nem csak a baloldalnak, hanem a jobboldalnak is nagy fejtörést okozna. Horn szerint egy ilyen lépés komoly kárkat lenne képes okozni, hiszen a kormány már rengeteget költött a „Gyurcsány karakter” felépítésére. Abban az esetben, ha a DK elnöke végleg távozna a színről, „új ellenséget” kellene kreálnia a Fidesznek.

Azt elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek személyi felelősségre vonások a Demokratikus Koalícióban, de azt, hogy ez a személy, akit ebben felelősségre vonnak, az Gyurcsány Ferenc legyen, azt viszont nem látom

– ezt már Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője mondta a DK válsága kapcsán.

„Innentől kezdve a Demokratikus Koalíció sorsa nem egészen a saját kezében van. Ők mindent meg fognak tenni azért, hogy visszakapaszkodjanak és újra megerősödjenek. De az, hogy ők tudnak-e erősödni vagy nem, az nagyban függ attól, hogy a következő időszakban, mondjuk a 2026-os parlamenti választásokig hogyan alakul Magyar Péter pártjának a megítélése” – tette hozzá Erdélyi.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bartus László

Amerikai Népszava

Idézőjel

Gyurcsány az egyetlen, aki a pártjával ellene állhat, megmentheti a maradék pluralizmust, baloldaliságot, demokratikus ellenzékiséget.

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2024. június 20. 19:02
"a Demokratikus Koalíció sorsa nem egészen a saját kezében van" Frászt. Aki olyan hülye politikát visz, hogy megnézi mit mond Orbán, aztán elkezdi az ellenkezőjét hangoztatni, az ne számítson másra. Gyakorlatilag ők az Orbán gyűlöletből éltek. Nem kérünk több száz oldalas "programot" amit úgyis csak pár tucat ember olvas el, de pár mondatban el lehet mondani a fontosabb elképzeléseket. Na ilyenek nem voltak, mert az Európai Egyesült Államok meg az euró az önmagában nem az.
catalina11
2024. június 20. 16:03
Gyurcsány esetleges lemondása nem csak a baloldalnak, hanem a jobboldalnak is nagy fejtörést okozna. Horn szerint egy ilyen lépés komoly kárkat lenne képes okozni, hiszen a kormány már rengeteget költött a „Gyurcsány karakter” felépítésére. Abban az esetben, ha a DK elnöke végleg távozna a színről, „új ellenséget” kellene kreálnia a Fidesznek." Horn elvtárs aggódik...
magyarvizsla17
2024. június 20. 14:29
A baloldal mániája, hogy a Fidesz ellenségeket keres, ellenségképet fabrikál. Nem kell keresnie, vannak. Gyurcsány mellett/után MagyarP. Ennyi.
EX_Terminator
2024. június 20. 12:27
Hogy én lennék a liberális szuperman? Attól tartok hogy a hibbant néró erről elfelejtett engem megkérdezni és úgy gondolta hogy akkor is az vagyok ha az esküdt ellensége vagyok. Most mit lehet erre mondani? Régóta tudjuk hogy őkelme gumiszoba érett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!