Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Lecsapott Oroszország péntek éjjel, komoly bajban az ukránok

2024. június 22. 10:04

Az ukrán energiarendszer elleni támadások jelentősen visszavetették a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki a megszállt országban.

2024. június 22. 10:04

Nyitókép: Vitaly Timkiv / Sputnik / AFP

Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát péntek éjszaka, aminek a során energetikai létesítményeket ért találat és legalább két ember megsebesült. Az ukrán légierő szombat reggeli beszámolója szerint a légvédelem a 16 orosz rakéta közül 12-öt lelőtt és megsemmisítette mind a 13 drónt. Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemetető beszámolója szerint 

az orosz támadás megrongált több energetikai létesítményt a délkeleti Zaporizzsja és a nyugati Lviv régiókban. 

A Zaporizzsja régióban két energetikai dolgozó megsebesült, őket kórházba szállították.

Megtorló akciók

Moszkva már korábban jelezte, hogy az ukrán energiainfrastruktúra elleni légicsapásai megtorlásként szolgálnak az orosz területen végrehajtott ukrán dróntámadásokért. Az orosz hadsereg március óta fokozza az ukrán energiarendszer elleni támadásokat, ami 

jelentősen visszavetette a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében. Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni. A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.

(MTI)

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. június 25. 08:54
Baszogatod az oroszt, lerombolja az erőművedet, erre felszerelsz napkollektort. Azt majd nem bántják? Ez ilyen zöld háború?
csacsala
2024. június 23. 09:44
Régen néztem már meg a kommentelőket. Továbbra sem fogom. Régen élveztem az okos szellemes és tanulságos hozzászólásokat. A szinvonal ngyon lecsuszott!!!! Sajnálom
a-gyar-2
2024. június 22. 21:27
Tök mindegy. A Zelenszkij rezsim vesztett. Kész. Kaput. Ezen az sem változtat, ha minden európait csecsemőtől aggastyánig zárt marhavagonokban deportálják Ukrajnába egyenesen a lövészárkokba. Igen, jó lett volna ha az oroszokat visszaszoritották volna az 1991 határokig. Már csak a miheztartás végett is. Iván, menj a francba, nem lopj! De az is jó lett volna ha 2014-es pucs után az ukrán vezetők észnél lettek volna, nem hoznak szélsöséges buta nacionalista nyelvtörvényeket és hasonlókat. Végül is nem értek el vele semmit. Vagy igen? A banderista primitiv önsorsrontó felesleges baromságok helyett az oligarchiákat kellett volna kiírtani.
Jack Reynor
2024. június 22. 20:22
biztos megéri az ukránoknak, hogy az orosz kisebbségüket páriasorba taszították, élhetnek áram és ipar nélkül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!