Európa legnagyobb minimálbér-növekedését lehetetlenítené el Magyar Péter terve

2024. szeptember 11. 16:28

A szakértő úgy látja, Magyar alapvető gazdasági kérdésekkel sincs tisztában.

2024. szeptember 11. 16:28

Nyitókép: A  szakértő szerint még Gyurcsány sem hibázott akkorát, mint Magyar, pedig ő a kutatások szerint a világ 8. legrosszabb vezetője. Fotó: Attila Kisbenedek/AFP.

A Mandiner beszámolt róla, hogy Nagy Márton a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumán arról beszélt, hogy az új gazdaságpolitika fókuszában az áll, hogy 2025-ben 3-5 százalék közötti sávba emelkedjen a GDP bővülése.

Az egyeztetésen a fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára. Ennek érdekében

a következő három évben nagyságrendileg évi 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható átlagosan.

A kormány terve így az, hogy Magyarország pár éven belül elérje Európa legnagyobb minimálbér-emelkedését. A kabinet ezen tervét verné szét Magyar Péter, hiszen a Tisza Párt elnöke belengette, ha ő kerül hatalomra 2026-ban, akkor azon dolgoznak majd, hogy a ciklus végére Magyarországon egymillió forint legyen a minimálbér. A kijelentés nem maradt visszhang nélkül, a józan gazdasági számítások szerint ugyanis Magyar felelőtlen kampányígérete hetek alatt csődbe vinné a gazdaságot és a magyar társadalmat. Ezen az állásponton van Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa is. 

„Magyar Péter meggondolatlan kijelentése arról tanúskodik, hogy alapvető gazdasági kérdésekkel sincs tisztában, de a gazdasági tanácsadói sem”

 – kezdte Szalai Piroska.

A szakértő szerint az egymilliós minimálbér hetek alatt tönkre tenné a magyar gazdaságot, azt is elmondta, hogy miért. „Az egymilliós minimálbér azt jelentené, hogy a mostani 642 ezres átlagkereset felugrana minimum kétmillió forintra. A mostani minimálbérnek az egymillió forint 3,75-szerese, tehát minden minimálbér feletti keresetet is legalább háromszorozni kellene. Ezt a terhet legjobb esetben is csak hetekig bírnák a munkaadók, a visszafogott számítások szerint is a foglalkoztatottak felét nem tudnák tovább foglalkoztatni. 

Jelenleg 4 millió 765 ezer ember dolgozik, vagyis 2 millió 300 ezernél is több magyar embert bocsátanának el az állásából, ha ma vezetnék be a Magyar-tervet. Olyan mértékű összeomlást látnánk, amelyre még nem volt példa”

– fogalmazott Szalai Piroska, aki szerint Magyar Péter szokás szerint felelőtlen, meggondolatlan és szakmaiatlan kijelentést tett az egymilliós minimálbérrel.

„Emlékezzünk rá, a rendszerváltás idején drágán megfizette az ország a szocialista éra káros ténykedéseit.

Akkor másfél millió magyar ember munkahelye szűnt meg, Magyar még a szocialistáknál is nagyobb kárt okozna az országnak.

Sőt, még Gyurcsány sem hibázott ekkorát, pedig ő a New York Egyetem kutatása szerint a világ 8. legrosszabb vezetője. Magyar Péter még rajta is túltenne?” – tette fel a kérdést a szakértő.

A szakértő szerint az is problémás, hogy az elmúlt 14 évben a minimálbér aktuális szintjéről mindig a munkaadók és a munkavállalók állapodtak meg. Ez az egyensúly garantálta az elmúlt 14 év fokozatos, évről-évre történő minimálbér-emelkedését. Magyar most kivenné a munkaadók és munkavállalók kezéből a döntés jogát és maga határozná meg, hogy mennyi legyen a minimálbér.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szalai Piroska

Facebook

Idézőjel

Világhírű tudósok 650 vezetőt vizsgáltak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. szeptember 12. 10:56
Az alsó-magyarok imádják az izgága, nagyszájú senkiket, mert magukra ismernek bennük. MP nem az elsö. Mit tud Magyar Péter mások ócsárlásán kívül? Semmit. Kamu állásai voltak, ahova be se kellett járnia. Jön a hülye, bumburnyák dumájával, hogy ö majd rendet tesz itt az istállóban stb. Amig csak dumálni kell addig megy a dolog, de ha majd tenni akar valamit, akkor azonnal megbukik. De ö úgysem akar mást, mint kijutni Brüsszelbe, és magas gázsiért folytatni a luxus-életét, amihez hozzászokott. Hogy sok magyar követi, az nem róla mond sokat, hanem a gyarló, önállótlan, lúzer híveiröl. Magyrországon nem a kormánnyal van baj, hanem a néppel, annak mentalitásával, korlátoltságával. Ebböl a népböl nem lehet többet kihozni, mint amit Orbán elért. Nem a kormány, hanem a nép kultúrája, szorgalma, tehetsége viszi elöre az országot. Abben kell lényegesen javulni.
2024. szeptember 12. 07:45 Szerkesztve
Méghogy nem éri meg a pénzét! Már csak az a kérdés KINEK a pénzét? Miért NEM A TŐLÜNK KAPOTT PÉNZÉRT dolgozik ilyen buzgalommal?
hivor
2024. szeptember 11. 20:47
Apad a Tisza, árad a pisa. Fehér farmer, elől sárga, hátul barna csíkkal. Kizárólag Tiszásoknak.
ptrfarkas43
2024. szeptember 11. 20:05
Amennyiben a nyugat munkahely megszüntetŏ gyakorlatát venné át, akkor csak hiper infláció generálásával érhető el a cél. Egy nagy teljesítményű pénznyomdàra van szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!