Az Andrássy család nő és férfi tagjainak emléke előtt is tisztelegnek a megújult tiszadobi kastélyban (VIDEÓ)

2023. december 18. 15:22

A megvalósult projekt koncepciója az volt, hogy az Andrássy család egykori életterét minél közelebb vigyék a látogatókhoz. A tiszadobi kastélyt Lázár János építési és közlekedési miniszter személyesen adta át a nagyközönségnek.

2023. december 18. 15:22

Hat éven át tartó felújítási munkálatokat követően, 2023 decemberében adták át a tiszadobi Andrássy-kastélyt, amely másfélmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásnak köszönhetően hűen szemlélteti, hogyan élt egykoron az Andrássy család.

A rekonstrukciós munkálatok során teljesen megújult a korabeli élettér és a kastélypark is. Lázár János építési és közlekedési miniszter és Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője ünnepélyes keretek között adták át a helyszínt.

A megvalósult projekt koncepciója az volt, hogy az Andrássy család egykori életterét minél közelebb vigyék a látogatókhoz.  Az átadást megelőzően 12 éven keresztül gyűjtötték össze a család hagyatékát képező festményeket, szobrokat, bútorokat és használati tárgyakat a világ minden tájáról. 

A megújult kastélyban a legtöbb bútor és tárgy az eredeti helyére került vissza.

A tiszadobi kastély műkincs gyűjteménye felbecsülhetetlen értékű, legértékesebb darabja: Palma Vecchio: Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és egy szent püspökkel. A kastélypark történeti helyreállítása is megvalósult, rehabilitálták a Holt-Tisza partját, létrehoztak egy csónak kikötőt és egy játszóteret is.

Ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek a megújult tiszadobi Andrássy-kastélyt. Fotó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-oldala

Örökbefogadók kerestetnek

Lázár János építési és közlekedési miniszter az átadón kijelentette a műemlékek hasznosítása kapcsán, hogy „egy olyan új kísérlettel próbálkozunk épp, amely társadalmi vitára lesz alkalmas most és a jövőben is, hiszen az épületeket először több csoportba rendezzük. Vannak épületek, amelyeket visszaadunk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hiszen olyan rossz állapotúak, vagy olyan méretűek, amelyeknek a hasznosítására a 21. században nem nyílik lehetőség. Azt kell mérlegelnie a Magyar Államnak, hogy ezeket a kisebb jelentőségű épületeket esetleg piacra bocsátja vagy értékesíti-e. 

Lesznek olyan épületek, amelyeket szeretnénk, ha magyar nagyvállalatok, a pénzügyi és gazdasági szektor szereplői fogadnának örökbe,

 hiszen olyan méretűek, amelyeknek a fenntartása, működtetése, ésszerű hasznosítása piaci tőke nélkül meghaladja a mindenkori adófizetők teherbíró képességét.” 

Majd a miniszter hozzátette: „És vannak olyan épületek, mint például Keszthely, Eszterháza, Nagycenk és Tiszadob, amelyeknek az ország történetében betöltött jelentősége azt indokolja, hogy hosszú távon a Magyar Állam kezében maradjon. Vagyis ezeket az épületeket az állam működtesse, történetüket föltárja, bemutassa és emlékeztessen a használók, az építtetők és a benne élők jelentőségére.”

A tárcavezető a jövőbe tekintve arról is beszélt, hogy jövő nyárra megújul Tisza István, és Tisza Kálmán miniszterelnök geszti lakhelye is.

Ezt is ajánljuk a témában

Helyére kerül végre a Tiszák öröksége!

Bár a nagy tiszteletben álló történelmi család faluját nem kímélték a huszadik század zavaros évtizedei, rövidesen régi-új pompájában várja majd az érkezőket. Riportunk.

Ennél a gondolatnál maradva Lázár azt is hangsúlyozta, hogy 1815 óta képességei révén 

három magyar ember kapott lehetőséget arra, hogy beleszóljon a világ irányításába. 

Egyikük idősebb Andrássy Gyula, aki az 1870-es években a világ sztárpolitikusa volt, a második pedig Tisza István, akiről mindenki tudta, hogy valójában ő irányítja az Osztrák-Magyar Monarchiát.

A harmadik személy kilétét a hallgatóság fantáziájára bízta, hozzáfűzve, hogy a 21. században magyarként képes hatást gyakorolni a nemzetközi folyamatokra.

Lázár János kifejezte reményét, hogy a megújult kastélyban berendezett kiállítások méltóképpen emlékeztetnek majd az Andrássyak tevékenységére. „Ebben a házban az Andrássy család nő és férfi tagjainak állítunk emléket, arra emlékezve, hogy születtek nagy magyarok a múltban, akik képesek voltak a világban a versenyképes tudással, felkészültséggel helytállni és megmutatni, hogy 

mi magyarok is vagyunk valakik” 

– mutatott rá a miniszter.

Tiszadob az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává válhat

Oláh Zsanett, az NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Számunkra 

az elmúlt 10 hónap amióta azon dolgozunk, hogy ide varázsoljuk az Andrássy család szellemét és örökségét, egy izgalmas kihívás és szolgálat volt,

 amely során tudásunk és lehetőségeink legjavát igyekeztünk hadrendbe állítani. Bízom benne, hogy az idelátogató közönség olyan szeretettel és lelkesedéssel fogadja a most nyíló kiállítást, mint ahogy mi azt megalkottuk kurátoraink, szakértőink és kollégáink közreműködésével!”

„Tiszadob így megérdemelten válhat az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává. A felújított kastély épülete és az újjávarázsolt kastélypark olyan színvonalas rendezvények számára fog helyszínt biztosítani, melyek országos vonzerőt jelentenek mind a történelmi örökségek, mind a kulturális rendezvények érdeklődői számára” – jelentette ki az ügyvezető.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Cél, hogy megtaláljuk a kastélyok és várak fenntartható működési modelljét – NÖF-ügyvezető a Mandinernek

Több mint másfél milliárd forint európai uniós forrásból zajlik Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság felújításának első üteme. Így rövidesen a NÖF hálózata újabb turisztikai célponttal bővül. Oláh Zsanett ügyvezetőt a desztinációknak a hasznosításáról, míg Nagy Bálint közlekedési államtitkárt a május elseje óta használható ország- és vármegyebérletek várható turisztikai hasznáról kérdeztük.

 

Nyitókép: Lázár János Facebook-oldala
 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. december 18. 17:29 Szerkesztve
A megvalósult projekt koncepciója az volt, hogy az Andrássy család egykori életterét minél közelebb vigyék a látogatókhoz. Vajon az ebben az inflációban vergődő magyar embereket mennyire érdekli az Andrássy család egykori élettere? A "lölő félék" ennek bemutatására hivatkozva újfent milliárdokat loptak el néptől, ugye sejtitek? Csak nézd a nyitó képen vigyorgó "nemzeti magyar és zsidó" jóképű, jól táplált "értelmiséget". Nézd hazánk jól kereső "valakijeit". Aztán gondolj a pesti vagy a vidéki utcákon fagyoskodó, éhező, segítség nélkül maradt hajléktalanokra, földönfutókra. Talán ismeritek Gyóni Géza híres versét: "Csak egy éjszakára küldjétek el őket; A pártoskodókat, a vitézkedőket. Csak egy éjszakára:"
sentimental
2023. december 18. 17:20 Szerkesztve
Előzetes letartóztatásba rakta a bíró ,mert elvitte a bolond faterja rossz telefonját a házból, és félt a bíró ,meg az ügyész ,hogy megszökik vele. De végül csak a kocsmába szökött meg vele. Onnan is vitték be, festékes ruhában. Utána adtak neki valami új börtöncipőt ,(mert azt mondták ,hogy a festékes cipője sarkán valami fém van) ami aztán összefogott mindent, tiszta fekete lett az egész padló, majd szétmállott a lábán még aznap, úgy járkált vele a wc, meg az ágy között talp nélkül.
sentimental
2023. december 18. 17:05 Szerkesztve
Ennél már csak a Nyíradonyi Med-Hotel-Kastély ízlésesebb, a cigánysor végén... Muhahaha
lazio154-2
2023. december 18. 16:57
Változtatni kell az ingatlanszerzés szabályain. Ma ingatlant örökbe adni-fogadni nem lehet ilyet a jogrendszer nem ismer! Átruházni, elajándékozni, kisajátítani, elbirtokolni - van még pár elvont egyedi mód- lehet. Találni se lehet, mert azt is be kell jelenteni. Kimerithetetlen a neres potentáltak étvágya, még az ingatlanszerzési illetéket se akarják leróni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!