Szoborügy

2019. augusztus 09. 22:38

Itt 15 millió magyar álmait, vágyait, büszkeségét, érzékenységét kellett volna szolgálni.

2019. augusztus 09. 22:38
Pozsonyi Ádám
Demokrata

„Szerintem nincs azzal semmi baj, ha egy művész így látja a világot, és ezek az ő álmai, ha ezeket a szobrokat önmagának, művészi önkifejezésből készíti. Teljesen rendben van. Akinek tetszik, megveszi, ha senkinek, rajta rohad. Csak épp a Hunyadi-szobor nem az ő önkifejezése meg az ő egyéniségének kivetülése, hanem itt a közösséget kellett volna szolgálni. Itt 15 millió magyar álmait, vágyait, büszkeségét, érzékenységét kellett volna szolgálni. Sőt kiszolgálni! 15 millió? Dehogy! 100 millió. Mert az elmúlt 500 év magyarjait meg a következő 500 év magyarjait is.

Ez nem Madarassy István, hanem a mai ember betegsége. Ahogy gyakran egy lap fotósa sem érti meg, hogy neki nem művészfotót kell készítenie, nem az eredeti látásmódját és stílusát kell a világ elé tárnia, és ha eléül valaki, ő nem fűszálon mászó csigát mutat be, meg nem haldokló anyuka elmúlását, hanem ő a modellt szolgálja, és egy dolga van: elérni, hogy az illető, akit fotóz, piszok jól nézzen ki. Pont. Szolgál és nem önkifejez, nem megmutatja az egyéniségét.

Amúgy meg lehet, száz év múlva a helytörténészek majd dühödten védeni fogják, ha valaki el akarja távolítani, mint a korai 2000-es évek klasszikusát és mementóját. Már csak azt a kis időt kell kibekkelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2019. augusztus 11. 12:12
"...Akinek tetszik, megveszi, ha senkinek, rajta rohad. " Ez a lényeg. Ha jól tudom, az ilyen köztéri szobrok először valamilyen kis méretben készülnek el, és a megrendelő zsürízheti, hogy megrendeli-e a felállítandó méretben.
Zsaturnuzs
2019. augusztus 10. 18:07
Nem ismerem Madarassy művészetét. Lehet, hogy kiváló alkotó. Ez a szobra kifejezéstelen és gyenge. Szánnivaló vénembernek mutatja Hunyadit, aki már a kardot se tudja megmarkolni. Ez lenne a hiteles ábrázolás? Legfeljebb a bajsza az...
mustarharmas
2019. augusztus 10. 10:42
Ez a szobor egy gagyi fémhulladék. Kár volt egy ilyen szobrászt megbízni.
tango47
2019. augusztus 10. 09:58
Lehet, hogy munka közben Cervantes hősére gondolt: Don Quijotére, a búsképű lovagra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!