Waterloo után: ki hisz még Orbánnak?

2011. november 18. 19:30

Egy ország élén nem állhat olyan ember, aki környezetével együtt eljutott arra a szintre, hogy mást mond délelőtt, s mást délután.

2011. november 18. 19:30
Sebők János
HVG

S hogy a bejelentés mögött valóban katasztrofális helyzet húzódhat meg, bizonyítja, hogy a kormányzat annak ellenére ajánlott partnerséget az IMF-nek, hogy a döntés alapjaiban rengeti meg a szabadságharcot és fülkeforradalmat kommandírozó, szeretett vezér nemzetstratégiáját, arról nem is szólva, hogy az esetleges hitelnyerés belpolitikai értelemben felér egy katasztrofális, sőt Orbán számára akár végzetes hitelvesztéssel, politikai öngyilkossággal. Van is tanácstalanság és ebből következő hallgatás kormányzati körökben, hiszen Orbánnak és tanácsadóinak fel kell készülnie a fordulat kommunikálására, továbbá annak az elterjedt nyilatkozatnak a kimagyarázására, amit állítólag zárt körben tett, hogy ha az IMF jön, akkor ő el…

Ezek után felettébb érdekes lesz, ahogy a tegnap délelőttig kérlelhetetlen és mindenre elszánt Orbán-Matolcsy páros levezényli a kiegyezést az IMF-fel. Vagy az lesz, hogy tárgyalnak, s elfogadják – a ma még nemcsak, hogy nem ismert, de még meg sem fogalmazott – feltételeket, vagy az, hogy nem sikerül megállapodni. Az első esetben másfél évig teljesen értelmetlenül és fölöslegesen nyomorgatták az országot, a másodikban a jelenleginél is kilátástalanabb helyzetbe kerülünk, a nemzetközi bizalomnak a maradékát is seperc alatt elpazaroltuk.

Azonban nemcsak ez a csapdahelyzet állítja új kihívások elé a kormányfőt, rá most különös morális teher is nehezedik. Egy ország élén nem állhat olyan ember, aki környezetével együtt eljutott arra a szintre, hogy mást mond délelőtt, s mást délután, illetve különböző törvényjavaslatok és előkészítetlen tervezetek kapcsán kormányon és frakción belül úgy vitatkoznak, alkudoznak, szavaznak – véleményüket akár óránként változtatva – társadalmi csoportok, gazdasági ágazatok, régiók sorsáról, mintha azok egy össznépi társasjáték leüthető, kicserélhető részei volnának. Ez a politika és politikusi magatartás most a csőd szélére juttatott minket, s itt az ideje a konzekvenciák levonásának. Voltak már miniszterelnökök ebben az országban, akik ilyen helyzetben tudták, mit kell cselekedni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. november 19. 19:00
A mi Waterloonk a kekcedulas valasztasok es a dicsoseges voroshadsereg bevonulasa es ittmaradasa.
Fakutya ezredes
2011. november 19. 16:29
Ennek a Seboknek is avosok voltak a szulei?
Fakutya ezredes
2011. november 19. 16:27
Milyen vizilorol beszel ez a kreten?
tutturuttu
2011. november 19. 10:34
Orbánc egy erkölcsi hulla! Hogyan szerezte meg a teljhatalmat? 1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta. 2. A jelentős parlamenti erőt, amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a legalpáribb módon a legmocskosabb hazugságokkal ócsárolta a Zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány, akkor népszavazást kezdeményezett. 3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a Zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl. 4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte. A Zorbán kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit (hazugságait) elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani,(hazudni) még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni (ellopni). Az új szakzsargonnal (hazugsággal) élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!