„Mindenki döntse el, mi állhat Katinka kirohanásának hátterében!” – megszólalt a korábbi szövetségi kapitány

2024. augusztus 05. 17:56

Hosszú Katinka ismét robbantott. Vajon mi állhat a MÚSZ-vezetők elleni nyílt harca hátterében? Ami tény: a háromszoros olimpiai bajnoknak korábban már sikerült megbuktatnia egy elnököt. Most Hargitay Andrást kérdeztük.

2024. augusztus 05. 17:56
HOSSZÚ Katinka; WLADÁR Sándor
Vámos Tamás

Nyitókép: Ekkor még teljes volt az összhang Katinka és az MÚSZ-vezetés között – Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Mint arról a Mandiner beszámolt, Hosszú Katinka közösségi oldalán lemondásra szólította fel a Magyar Úszószövetség teljes vezetőségét, mondván: „nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, aki ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését”.

Ezt is ajánljuk a témában

Háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk szerint Milák Kristóf legnagyobb ellenfele, a francia León Marchand edzője, Bob Bowman a Magyar Úszó Szövetség vezetőjétől kapott információkat immár kétszeres olimpiai bajnokunk felkészülésével kapcsolatban, ezért sikerült őt legyőznie a 200 méteres pillangóúszás döntőjében.

Emlékezetes: Hosszú Katinka aktív versenyzőkorában sem rejtette véka alá a véleményét, sőt hadjárata az akkori szövetségi elnök lemondásához vezetett. 

Idézzük csak fel a történteket!  

Hosszú először 2015 decemberében állt ki a nyilvánosság elé, kritizálva az akkori, Gyárfás Tamás nevével fémjelzett MÚSZ-vezetést, azt fejtegetvén, hogy az úszószövetség úgy vár el világszínvonalú eredményeket a versenyzőktől, hogy mindehhez nem biztosítja a megfelelő hátteret. 

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinkának ennyit ért egykoron a 12 millió forintról szóló szerződés... Fotó: 24.hu

A következő csörtére 2016. január 6-án került sor, amikor Hosszú Katinka egy sajtótájékoztatón látványosan összetépte azt a szerződést, amely 12 millió forint támogatást biztosított volna neki. A történtek után Gyárfás bizalmi szavazást kért, és ekkor még ő érezhette magát nyeregben: a tagság 2016 áprilisában megerősítette elnöki tisztségében.

Ezután következett a riói olimpia, amelyen Hosszú Katinka (a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként) három arany- és egy ezüstérmet nyert, ráadásul 400 méter vegyesen világcsúccsal győzött.

Ez a diadalmenet természetesen tovább erősítette Hosszú Katinka pozícióját, hitelességét,

aki 2016 november 15-én ismét lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. Ráadásul a „kiáltványhoz” – többek között – olyan neves versenyzők is csatlakoztak, mint Gyurta Dániel, Kapás Boglárka; a küldöttség végül egy hét pontból álló ultimátumot adott át a szövetség elnökének, aki ekkor még határozottan jelentette ki: marad pozíciójában!

2016. november 30-án azonban Gyárfás Tamás mégis lemondott elnöki tisztéről, és 23 év után adta át a Magyar Úszó Szövetség vezetését.

Nos, kíváncsiak voltunk rá:

a magyar úszósport berkein belül ki hogyan fogadta Hosszú Katinka újabb kirohanását?

A világbajnok Hargitay András szerint 

teljesen egyértelmű, hogy Hosszú Katinka véleményére mindig oda kell figyelni, nem lehet rá legyinteni, de – helyén kell kezelni... Azt mindenki döntse el saját maga, hogy mi állhat e kirohanás hátterében”.

A korábban a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltő szakember úgy vélte, „semmi probléma nincs azzal, ha valaki megnyilvánul egy versenyző felkészülésével kapcsolatban, hiszen ha meg nem nyilatkoznak, akkor az a baj. A legjobb lenne Milák Kristófot megkérdezni, de ő nyilván nem mond semmit. Ha a szövetség reagál, akkor kialakul egy párbeszéd; ha nem, akkor ez a nyílt levél Hosszú Katinka magánvéleménye marad”.

Természetesen kerestük a Magyar Úszó Szövetséget is, hogy reagáljanak Hosszú Katinka megnyilvánulására, amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük cikkünket.  

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. augusztus 08. 13:17 Szerkesztve
Milák nyert egy aranyat és egy ezüstöt úgy, hogy a felkészüléséről senki sem tud semmit tehát Hosszú sem. Most ennyire volt képes. Hosszú zsebű Katinka csak felhasználja Milákot a saját céljai érdekében.
Sulammit
2024. augusztus 06. 16:18
Már tegnap eldöntöttem, meg is írtam. Hosszú a MÚSZ elnöke akar lenni.
zabszem
2024. augusztus 06. 10:17
"A háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka az ötkarikás játékok alatt az Eurosport szakkommentátoraként nagyot rúgott Milák Kristóf edzőjébe. Katinka a keddi felvezető műsorban ezt mondta Virth Balázsra: „Szerintem hatalmas hibát követett el az edzője azzal, hogy elmondta Milákról, hogy nincs jó formában. Ezzel olyan helyzetbe helyezte Kristófot, ami nem előnyös a riválisaival szemben. A sportoló körüli emberek feladata az lenne, hogy ezt ne tegyék meg” – idézte az Index Hosszú Katinkát." Na, Virth már nem Milák edzője... Most ugyanezt a dumát elmondta az úszószövetség egészére....
sallaz
2024. augusztus 06. 09:23
A levélből kitűnik, hogy új jelölt érkezett a MÚSz elnöki pozíciójára... 2025-ben választás lesz, a jelenlegi elnök mandátuma lejár. Ez a levél épp ennyit jelent, nem többet nem kevesebbet. Semmi köze M.Kristófhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!