Zsuzsi is a fedélzeten! Francia játékossal megy Magyarország Párizsba, az olimpiára (VIDEÓ)

2024. július 06. 17:45

A francia válogatott korábbi csapatkapitánya fontos tagjai lett a csapatunknak. Kihirdette végleges keretét Mihók Attila és Cseh Sándor, kilenc tokiói bronzérmes most is ott lesz az ötkarikás játékokon.

2024. július 06. 17:45
MAHIEU Geraldine; FARAGÓ Tamás

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

***

Sok hűhó ennyiért? A februárban Dohában világbajnoki ezüstérmet szerzett tizenhárom játékosra esett a társ szövetségi kapitányok választása, amikor kihirdették a párizsi olimpiára utazó 13 névsorát. Mihók Attila és Cseh Sándor persze alaposan tesztelte a játékosokat, május végétől 23-an reménykedhettek és bizonyíthattak. Két lépcsőben, összesen tíz játékostól köszöntek el. Többek között Hajdú Kata, Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna és Peresztegi Nagy Kinga számára is álom maradt az idei olimpiai szereplés.

Bizalom, tapasztalat

Összességében nincs hatalmas meglepetés a keretben, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly ősszel munkába állt szakemberek idén téthelyzetben mindössze az év eleji Európa-bajnokságon (5. hely) és világbajnokságon (2. hely), valamint a hazai- és nemzetközi klubmérkőzéseken láthatták a pólósokat. A vb-döntőbe kerülésnek pedig érthetően a közösségformáló ereje, hatása is volt, s előnyről kezdhették a kora nyári olimpiai felkészülést az akkori csapattagok.

Ha a sportág jó helyen van, akkor ennek a döntésnek nagyon nehéznek kell lennie – mint ahogy az is volt. 

Posztokra válogatottunk és mindent egybevéve az a tizenhárom játékos utazik, akik mind ott voltak a világbajnoki ezüstéremnél, megvan a tapasztalatuk ezzel a stábbal, tudják, mire számíthatnak tőlünk és mi mire számítunk tőlük” – indokolt Mihók Attila társ szövetségi kapitány a szövetség hivatalos oldalának.

Ezt is ajánljuk a témában

Határidő, határozottság

Ahogy beszámoltunk róla, a férfiak pénteken hirdettek utazókeretet úgy, hogy mindössze egy mérkőzést játszott eddig a felkészülési időszakban Varga Zsolt csapata. A nők számos meccsen és hazai, illetve külföldi edzőtáboron vannak túl, s éppen az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodnak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) által megszabott határidő miatt a világbajnok, olimpiai címvédővel közös felkészülés közepette kellett döntenie a Mihák-Cseh párosnak, amely a jól bevált, sokszor bizonyított játékosokra szavazott.

Ami az olimpiai múltat illeti, a tizenháromból kilenc játékos ott volt a tokiói bronzérem megszerzésénél, ugyanakkor komolyabb ötkarikás rutinnal ebből a csapatból csupán Keszthelyi Rita és Garda Krisztina bír – elemez a waterpolo.hu. A válogatott tagjaként mindenféle rekordot tartó 

Keszthelyi Rita lesz első magyar női vízilabdázó, aki a negyedik olimpiáján játszik azok után, hogy 2012-ben, Londonban először volt része a nagy kalandban. 

Garda Krisztina pedig csatlakozik a háromolimpiás hölgyek szűk táborához (Drávucz Rita, Gangl Edina, Takács Orsolya, Szűcs Gabriella).

Ezt is ajánljuk a témában

Zsuzsi is a fedélzeten

Négy pólós, Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta első olimpiáján szerepel majd Franciaországban. Természetesen a legérdekesebb Mahieu (kiejtve: Máijő) története: a 30 éves center Villemeuve-ben született, 2010-től francia válogatott volt, később csapatkapitány lett, de a legjobb eredményük egy Eb 7. és vb 15. hely volt. 

2017-ben – éppen Mihók Attila invitálására – igazolt Dunaújvárosba, ahol a „Zsuzsi” becenevet kapta, beilleszkedett, magyarul is megtanult. 2021 decemberében tett magyar állampolgársági esküt, 2022-től nemzeti csapatunkat erősíti, kétszeres világbajnoki ezüstérmes. 

Franciaországot a csoportkörben elkerüli Magyarország, amely Hollandiával, Kanadával, Kínával és Ausztráliával került össze, s az ötből négy csapat továbbjut az egyenes kieséses szakaszba...

Mahieu, Geraldine; Bowry, Casie
Budapest, 2017. július 26. A francia Geraldine Mahieu (elöl) és az új-zélandi Casie Bowry a női vízilabdatornán a 11. helyért játszott Új-Zéland - Franciaország mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 26-án
MTI Fotó: Czagány Balázs

A női vízilabda-válogatott olimpiai csapata:

Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka

Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda. 

Íme a kiválasztottak, a Magyar Vízilabda Szövetség montázsán:

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székelyszó
2024. július 06. 19:34
a francia lányt Biró Attila fedezte fel válogatott játékosként és ne felejtsük el, hogy fél év alatt nem lehet egy olimpiai csapatot felkészíteni kiválasztani... Az, hogy a lányok az elmúlt félévben kijutottak az olimpiára, az Biró érdeme is. Méltatlan, ahogy elhallgatják az érdemeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!